Hopp til innhold

− Han gikk fra å like krim til å se på barne-tv

Karolina Lipperts mann fikk sykdommen demens allerede som 38-åring. Siden demens kan være arvelig, håper hun årets TV-aksjon kan hjelpe sønnen.

Karolina Lippert

Karolina Lippert opplevde at mannen fikk demes som 38-åring. Nå etterlyser hun hjelp til sønnen, siden sykdommen er arvelig.

Foto: Anita Moland / NRK

TV-aksjonen 2013 skal gi mennesker med demens en lettere hverdag og bringe forskningen framover slik at færre får sykdommen.

Karolina Lippert forteller hvordan hun opplevde at mannen ble syk og endret personlighet for fem år siden.

– Hvis han likte svart før, så likte han plutselig hvitt. Han gikk fra å like krim til å se på barne-tv. Han sluttet å gå ut med venner.

Hun skjønte ikke at mannen var syk. Han fungerte på mange måter, blant annet på jobb. Han var ikke glemsk, men følelsene endret seg. Empatien og sympatien forsvant. Lippert var fortvilet og forvirret.

Jeg gikk i lang tid og lurte på hva som var galt. Var det noe med meg eller forholdet vårt?

Karolina Lippert

Det tok et snaut år før hun og legene fant ut at mannen var syk. Denne type hjernesykdom avdekkes ved skanning og tester, og ved Hukommelsesklinikken i Oslo fikk hun bekreftet diagnosen. Mannen hadde frontotemporal demens.

– Som å ha to barn

De giftet seg i 2002 og fikk en sønn tre år senere. Karolina Lippert sier at etter hvert var det som om hun hadde to barn hjemme.

Det var veldig slitsomt for meg som måtte passe på de to hele tiden. Det var sønnen min som bestemte og satte regler. Mannen min ga sjokolade til kveldsmat og hadde ingen fast leggetid.

Hun forteller at det gikk lang tid før hun begynte å snakke om hvordan forholdene var hjemme.

Les også:

Vil knuse mytene

Generalsekretær Lisbet Rugtvedt i Nasjonalforeningen for folkehelsen

Generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Lisbet Rugtvedt, møter særlig tre myter om demens.

Foto: Maria Kommandantvold / NRK

Generalsekretær i Nasjonalforeningen for folkehelsen, Lisbet Rugtvedt fra Skien, sier at det er viktig at Karoline Lippert forteller sin historie.

– Det er en forferdelig trist og dramatisk historie, men det er bra at hun forteller den. Det er mange som ikke er klar over at demens kan ramme mange mennesker.

Nasjonalforeningen for folkehelsen vil bruke TV-aksjonen til å spre informasjon om demens. Rugtvedt møter særlig tre forutinntatte oppfatninger om hjernesykdommen.

– Folk tror demens er en del av naturlig aldring, men det er en sykdom. Det andre er at folk tror det ikke er mulig å gjøre noe for dem som har demens. Det er mulig å stille tidlige diagnoser og sørge for bedre oppfølgingen for personer som har blitt syke. Og det tredje er at folk tror at vi ikke kan forebygge demens. Ved å være i fysisk aktivitet og passe på at man ikke har for høyt blodtrykk, kan man forebygge demens.

Forskning kan hjelpe

Mye av pengene som kommer inn i løpet av TV-aksjonen skal brukes til forskning. Det er Karolina Lippert glad for, ikke minst fordi hun tenker på sin egen sønn.

– Demenssykdom kan være arvelig og da tenker jeg på min sønn. Forskningen kan kanskje hjelpe ham en dag.

Hør: Radiodokumentaren Pappa i babycallen