Hopp til innhold

Varmen fører til flere hoggormbitt

Det har vært svært lite hoggorm å se i mai og juni. Men bare i løpet av julis fem dager, har Giftinformasjonen fått 21 henvendelser om hoggormbitt.

Hoggorm

GIFTIG: Det kan være svært farlig å bli bitt av hoggorm.

Foto: Morten Waagø / NRK

– 21 henvendelser på fem dager er mye. I mai hadde vi bare 15 henvendelser, sier fagdirektør ved Giftinformasjonen, Mari Tosterud.

Hun var selv på vakt i helgen, og tok imot flere telefoner.

– Etter at varmen kom for fullt, er flere blitt bitt, sier Tosterud.

Toppår i fjor

Mari Tosterud, Giftinformasjonen

Mari Tosterud hos Giftinformasjonen sier henvendelsene øker når været er varmt.

Foto: Privat

NRK har fått flere henvendelser om at det skal være observert mye hoggorm den siste tiden.

Likevel er det lite som kan sammenlignes med fjoråret.

– Det var et toppår med tanke på hoggormbitt. Da hadde vi 112 henvendelser bare i juli. I år ligger det an til færre, blant annet på grunn av lave temperaturer i mai og juni, forklarer Tosterud.

Forsker ved NTNU, Dag Dolmen, sier at hoggormbestanden svinger svært lite fra år til år. Vær og temperatur avgjør om ormen kommer frem eller ikke.

– Det er ikke noe som heter «hoggormår». Det er været som har betydning for om vi ser ormen, sier han.

Bitt av hoggorm?

Dolmen forteller at hoggormen aldri angriper mennesker. Den biter kun dersom den føler seg truet.

Dag Dolmen

Forsker ved NTNU, Dag Dolmen, sier at hoggormbitt ikke er noe å spøke med.

Foto: NRK

– Hvis du tråkker på den eller stikker hånda bort til den, kan den bite. Det er ikke alltid farlig, men det kan være det, sier Dolmen.

– Det kan være veldig vondt å bli bitt. Jeg vet om folk som har besvimt og mistet følelsen i fingre, og også en som mistet synet i flere dager. Så hoggormbitt er ikke til å spøke med.

Tosterud hos Giftinformasjonen sier at dersom voksne personer utenfor risikogruppene ikke får symptomer etter bitt, kan de se an formen før de tar kontakt med lege.

– Noen ganger biter ormen tørt, uten å sprøyte inn gift. Da trenger man ikke behandling. Merker man derimot symptomer som hevelse der man ble bitt, kvalme, svimmelhet eller føler seg dårlig på annen måte, må man kontakte lege, sier hun.

– Ikke allergisk reaksjon

Symptomene gjerne innen en time eller to. Det tar ofte lenger tid før man ser hevelse.

– Barn, eldre og gravide er spesielt i faresonen. Det er også personer som bruker blodtrykksmedisiner, eller har dårlig allmenntilstand. Man skal også være ekstra oppmerksom dersom man blir bitt andre steder enn i armer og bein, sier Tosterud.

– Dersom du blir bitt, bør du holde såret i ro, og være i nærheten av andre mennesker. Ta kontakt med lege dersom du er usikker på noe.

Tosterud sier at reaksjonene på hoggormbitt ikke er allergiske reaksjoner.

– Det er reaksjon på gift. Noen tror det er en allergisk reaksjon, siden symptomene ligner på dette. Hvordan man reagerer på bittet har med mengden gift man får i seg å gjøre. Det er ikke slik at noen er mer følsomme enn andre, forklarer hun.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark