Om lag 200 meter ut fra land i Fyresvatn ligger seks store merder, alle stappfulle av røye.
Tre personer står på kanten av merdene og håver opp røye etter røye. Alle som en havner i et stort vannkar med isvann.
– De skal helst ikke være under 1,2 kilo. De bør være store for da blir det fine fileter, forteller Ingebjørg Aketun som kontrollerer størrelsen på fisken som kommer fra merdene.
Siden august har Telemarkrøye slaktet mellom 150 og 300 kg røye per uke. Det meste går
ferskt til hoteller og restauranter.
I Norge er de alene om å levere i så stor målestokk, noe som har gjort at Lerøy fisk er interessert i et samarbeid.
Kan bli to tonn per uke
– Vi krysser fingrene for at vi begynner å slakte de første fiskene til sjømathuset og Lerøy veldig snart, sier Mads Dorenfeldt Jenssen. Han sløyer og vasker fisken.
– Det er viktig å gjøre dette så kjapt og skånsomt som mulig. Vi bruker isvann av
to grunner, fordi det roer fisken ned og fordi kjøleprosessen da begynner helt fra første stund, noe som er utrolig viktig for kvaliteten og holdbarheten på produktet, forteller Dorenfeldt Jenssen.
Etter om lag én time er fisken brakt i land, sløyet, vasket og klar for å legges på is. Hvis det blir en avtale med Lerøy fisk vil volumet på dagens produksjon ved Telemarkrøye øke drastisk. Totalt kan produksjonen komme opp i 1,5 til 2 tonn per uke.
– Hvis de er fornøyde med produktet vil det nok havne i butikker over hele Norge. Kanskje om et par måneder er vi klare for utlandet også, sier Dorenfeldt Jenssen.
Ønsker å støtte de "crazy"
Innovasjon Norge har valgt å støtte Telemarkrøye med et tilskudd på 1,2 millioner og tre millioner i lån.
– De satser både på kompetanse og penger i prosjektet sitt og da er det vårt mandat at vi skal være med å heie på dem som ønsker å få til noe, sier direktør Anniken Damm-Larsen.
– Vi vil gjerne være der for de vi kaller "de crazy". De som tørr å gjøre noe nytt og som ikke følger strømmen. Det er de som kanskje kan være med på løfte Telemark og Norge videre, sier Damm-Larsen.