Hopp til innhold

De lager landets beste eplemost

Landets beste eplemost kommer fra Gvarv. I kveld mottok de glade eplebøndene prisen.

Kari Holtskog Nyhuus og Halvor Holtskog

Kari Nyhuus Holtskog og Halvor Holtskog fra Nyhuus Gard fikk i kveld prisen for Norges beste eplemost.

Foto: Wenche Hvattum

– Dette er veldig stas, sier eplebonde Halvor Holtskog.

Sammen med kona Kari Nyhuus Holtskog, driver de Nyhuus Gard, som i kveld vant prisen for landets beste eplemost.

– Vi vant prisen for eplemosten Gammaldags Gravenstein, som kommer fra gamle epletre, som har hengt lenge på trærne, slik at ein får nok sødme i eplene. Dette er saftige og gode epler folk etterspør den dag i dag, selv om den ikke finnes i butikkene lenger, sier Holtskog.

Fått hjelp av en sommelier

Det er en omfattende prosess å lage den beste eplemosten i landet. Nyhuus Gard har i år presset 11 ulike eplemoster, og fått eksperthjelp i smaksprosessen.

– Vi har fått hjelp av sommelier Wenche Hvattum, som driver vingården Lerkekåsa på Gvarv. Hun har kommet med tips og innspill til hvordan man kan blande ulike sorter, når det passer å høste eplene, og andre gode råd i prosessen sier Holtskog.

Han forteller at det er mange faktorer som skal være på plass for at eplemosten skal bli best mulig.

– Eplene må være av høy kvalitet, de må ha passe innhold av sødme og av syre, de må lagres lenge nok etter høsting før de presses, og selve pressinga må også skje på en god måte, sier Holtskog.

Fikk mere heder

I tillegg til den gjeve førsteplassen, fikk Nyhuus Gard to tredjeplasser for to andre eplemoster, samt to spesialistmerker.

– Spesialistmerket betyr at eplemosten har unik smak, unike råvarer og en unik historie. Det er en stor motivasjon i det videre arbeidet å få en slik utmerkelse, sier Holtskog.

Og jakten etter den perfekte eplemosten fortsetter neste år, men da kan forutsetningene være annerledes.

– Vi er helt prisgitt naturen. Er det for mye sol og varme om sommeren, blir eplene for søte, og får for lite syre. Er det regn og kaldt, blir eplene syrlige, men mangler sødme, så det varierer fra år til år. Men det er litt av moroa også, avslutter den glade eplebonden.

Flere telemarkinger markerte seg

Også Lindheim frukt- og ølkompani, som ligger noen få hundre meter unna Nyhuus Gard på Gvarv, fikk premie for sin eplemost.