Hopp til innhold

Få et unikt innblikk i Festung Norwegen

LANGESUND (NRK) : Kystfortene er historie, og er erstattet med beltegående artilleri og raketter. Nå blir historien om kystartilleriet tatt vare på. Helt fra trusselen om en svensk invasjon under unionsløsrivelsen fra Sverige, til nedleggelsene etter den kalde krigen.

Utdrag fra tv-serie om kystfort laget av Bjørn Bremdal i AV-team. Stillsbilde er tatt av Gisle Numme

Denne kanonen står på Møvig. Den kunne skyte halvveis til Danmark.

Den nye dokumentar-serien Bjørn Bremdal i AV-team lager, handler om kystfortene langs Norskekysten. Det startet med en interesse for anleggene tyskerne bygde under andre verdenskrig. Nå skal det hele ende opp i en tv-serie på 12 deler.

Bjørn Bremdal

Bjørn Bremdal synes det er trist at så av mange kystfortene er murt igjen.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

– Det begynte med de tyskbygde kystfortene, men har blitt ganske mye mer. Det handler om kystartilleriets historie fra 1899 til 2007. Både de kystfortene som ble bygd i forbindelse med unionsoppløsningen i 1905, de tyskbygde kystfortene og de fort som har vært bygd under etterkrigstiden, forteller Bjørn Bremdal.

Kystfortene i Telemark

Helikopterbilder fra Krikken kystfort som tyskerne bygde under krigen.

Tv-serien handler mest om de tyske kystfortene fordi tyskerne bygde 350 av dem. I Telemark er det tre stykker; Tangen fort som Forsvaret overtok etter krigen og la ned bare for noen år siden, og der er alt murt inn. Valle fort som tyskerne stoppet å bygge under krigen, og deretter flyttet kanonene til Tønsberg. Til slutt er det Krikken kystfort på Skåtøy i Kragerø. Den står mer eller mindre slik den ble bygget. Og brukes blant annet til konserter.

– Det varierer veldig i tilstanden til kystfortene. Oddane Sand i Nevlunghavn er i veldig god stand. Den ble fredet av Riksantikvaren nå nylig. På Møvig utenfor Kristiansand er det mye rust og de sliter med økonomi for å vedlikeholde fortet, sier Bremdal.

Møvig fort

Møvig fort bærer preg av forfall.

Foto: Gisle Numme

Viktig historie

Bjørn Bremdal synes historien om kystfortene er svært spennende. For moderne teknologi har gjort kystfortene ubrukelige. Nå er de erstattet med beltegående kanoner og raketter.

– Dette er viktig historie. Jeg er opptatt av sammenhengen helt tilbake fra redselen fra et mulig angrep fra svenskene ved unionsoppløsningen. Nedskjæringen i mellomkrigstiden, angrepet i 1940, og den tyske utbyggingen under krigen. Likevel må vi ikke glemme den kalde krigen med den utbyggingen, der vi bygde ut og moderniserte fortene. Og så ble de utdatert med moderne teknologi. Og nå er alle kystfortene nedlagt, sier Bremdal.

Kystfortet i Risør

Kystfortet i Risør

Foto: Bjørn Bremdal / AV-team

Kystfortet i Risør

Kystfortet i Risør er tatt vare på en god måte, mener Bremdal. Der har de satt gitter foran åpninger slik at folk kan se inn. Og løpegravene har de bare fylt delvis igjen.

– På anlegget i Valle i Bamble har de satt tilbake en gammel kanon for at elever og ungdom kan få sett hvordan et kystfort var. Der har Telemark museum gjort en god jobb, og hatt turer for elever ut dit, forteller Bremdal.