Hopp til innhold

Lærte kokketriks av mesterkokk

11 kokkeelever fra åtte år og oppover fikk i dag lære triksene til kokkeeliten i Norge. Fisk og sjømat stod på menyen.

Fiskefestival i Langesund

Alexander Berg lærer Storm Gromstad å lage fiskesuppe.

Foto: Lars Tore Endresen / NRK

Kapteinen på kokkelandslaget, Alexander Berg, var i dag gjest på sjømat- og fiskefestivalen i Langesund. Der holdt han kokkeshow og kurs, både for voksne og for barn.

11 år gamle Storm ble utnevnt til sjef over fiskesuppa. Han liker det aller meste innen fiskemat.

– Vanligvis er det kjempegodt, men fiskeboller er jeg ikke så glad i. Sjøkreps derimot, liker jeg veldig godt, sier han.

– Hva er det viktigste å ha i en fiskesuppe, da?

– Fisk. Det er best med ørret eller laks. Og fløte. Det er veldig viktig, spør du meg, sier han.

Til suppa skulle barna også lage røyket egg.

– Det luktet brann. Også luktet det litt godt, sier Elise Ruud Ørslien.

Og kapteinen på kokkelandslaget synes barna var flinke.

– Nesten litt for flinke, sier Alexander Berg.

(Se oppskrift på suppa under videoen)

Kokkekurs på fiskefestivalen i Langesund

SE VIDEO: Også barna kan være med på kokkekurs på fiskefestivalen i Langesund.

Oppskrift - Fiskesuppe

Du trenger:

  • vanlig løk
  • hvitløk
  • grovhakket fennikel
  • smør
  • saltet sei
  • hvitvin
  • fiskekraft
  • melk
  • kremfløte eller crème fraîche

Slik gjør du:

1. Fres løk, hvitløk, fennikel og smør sammen uten at det får farge.

2. Ha i seien og fres blandingen.

3. Tilsett hvitvin og kok den inn.

4. Tilsett fiskekraft og kok den inn.

5. Tilsett melk og kremfløte/crème fraîche og kok til det begynner å tykne.

6. Suppen kjøres så i blender, og justeres eventuelt med kraft, melk eller fløte til ønsket konsistens.

Fennikel:

Kuttes i passende biter til suppe. Disse blansjeres og varmes lett før de legges i suppeskålene som garnityr.

Bakt sei i biter:

Kuttes i passende biter til suppen. Disse bakes lett i ovnen rett før de legges i skålene.

Grønn olje:

  • 1 bunt dill
  • 1 neve spinat
  • 3-4 dl solsikkeolje eller annen nøytral olje
  • 1 klype salt

Dill kuttes i grove biter. Kjør dill, spinat, olje og salt i blender til en bløt puré. Ha pureen over i en kjele. Kok forsiktig på lav varme i fem minutter. Ta kjelen av platen, og la pureen trekke i 5-10 minutter. Deretter siles oljen forsiktig.

Oljen legges i bunn av suppeskålen. Når suppen blir lagt over stiger oljen og legger seg som fine perler på toppen.

Røkt egg:

Kok opp vann og kok eggene i seks minutter. Løft dem ut, og ha dem i isvann. Når egget er kaldt skrelles det, og kaldrøykes med for eksempel laks, smør og salt. Eggene varmes forsiktig i ovnen før de legges i suppen.