Hopp til innhold

Skulle lære elevene om nettvett - ble forbauset

Lærer Henriette Bråthen på Vestsiden skole i Porsgrunn skulle lære femteklassingene sine om nettvett. Nå har bildet hennes har tatt helt av på nettet.

Henriette Bråthen

Dette bildet ble lagt ut på Facebook for å lære elevene hvor raskt et bilde kan bli spredt. Det viste seg å være et godt eksempel.

Foto: Privat

Bildet skulle være et eksempel på at ting kan spres veldig raskt på internett. Den kreative læreren fra Porsgrunn fikk et godt eksempel å vise til elevene sine.

– Hadde aldri trodd det

Bråthen sier hun har sett andre lærere gjøre noe lignende tidligere og bestemte seg for å prøve det selv. Forsøket var en del av læringen om mobbing og skulle lære elevene å tenke på konsekvensene over å legge ut bilder på nettet.

Nå er bildet delt over 25.000 ganger på Facebook. Til lærerens store forbauselse.

– Jeg hadde aldri trodd at det skulle bli delt så mange ganger, sier Bråthen.

– Har du oppnådd det du ønsket med dette?

– Ja, på alle måter. Jeg tror både voksne og elever har skjønt at dersom man legger ut noe, så kan ting skje mye fortere enn man hadde tenkt på forhånd.

Les også:

– Må stå for det om 20 år

To av elevene til Bråthen, Andre Johansen og Marthe Solvang, sier de har lært mye av det konkrete eksempelet til læreren.

– Vi har lært at det ikke er bra å mobbe. Når vi legger ut et bilde, kan det bli spredd mye raskere enn det man tror. Når noen ser det, kan den bli såret og ikke synes det er noe gøy. Det er ikke bare å fjerne det og si «unnskyld», alle kan jo se det hele tida, sier Marthe Solvang.

– Du må legge ut bilder som du kan stå for om 20 år. Det kan gå galt hvis du ikke gjør det, sier Andre.

Mener alle bør lære om nettvett

Henriette Bråthen sier hun har fått reaksjoner fra hele verden etter at hun la ut bildet. Hun mener både elever og lærere har godt av å lære mer om nettvett og om hvor lett et bilde eller en kommentar kan spres.

– Dette forteller meg at det er mange som bruker tid på å sosiale medier og at terskelen for å trykke på «liker» og «del» er veldig liten, sier Bråthen.