Hopp til innhold

Pensjonerte politifolk kjemper for å beholde politipost

Organisasjonen Merpoliti mener politiet må være mer synlig. Da blir det feil å legge ned politiposten.

Andreas Cleve

Andreas Cleve vil ikke stå og se på at politiposten forsvinner.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Politihuset i Porsgrunn ble til en politipost i 2008. Da åpnet det nye politihuset i Skien. Tilbudet i nabobyen ble da en skranke bemannet med to personer, først i det gamle politihuset og nå i Folkets Hus.

Stasjonsjef

Stasjonssjef Tor Egil Syvertsen samler mannskapene på politihuset i Skien.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Denne uken har stasjonssjef Tor Egil Syvertsen informert politikerne i byen om at politiposten kan forsvinne snart. Han forklarer dette med at det er lite henvendelser der. Det er derimot mer enn nok å gjøre ved Grenland politi-stasjon i Skien. Derfor ønsker han å få stillingene dit.

– De kan gjøre mer nytte for seg der, sier Syvertsen til NRK.

Dette får pensjonerte politifolk til å reagere.

– Porsgrunn har tross alt en befolkning på 33.000, sier en opprørt Andreas Cleve. Han jobbet i politiet i en mannsalder før han ble pensjonist. Nå er han en av de aktive i organisasjonen Merpoliti. De har sendt en e-post til justisminister Anders Anundsen for å informere om dette.

– Vi kjemper for at alle i Telemark og resten av Norge skal ha et synlig politi, sier Cleve.

Syvertsen er sikker på at det blir mer synlig politi i Porsgrunn etter dette. Han forsikrer at det blir uniformerte patruljer som kan være ute 24 timer i døgnet i stedet for to personer bak en skranke noen timer hver dag.

– Ikke langt til Skien, men ...

Andreas Cleve mener at de pensjonerte politifolka nok har opplevd «gullalderen» i yrket. Nå forsvinner flere lensmannskontor. – Det betyr færre polititjenestemenn ute der folk er, enten det er i byene eller i bygdene.

Cleve peker på at åpningstidene til politiposten har blitt redusert. – Dermed kan de si at ingen bruker posten, og dermed er det bare å legge ned, sier den pensjonerte og engasjerte politimannen.

– Dette er en styrt og ønsket avvikling.

Han innrømmer at det ikke er langt til Skien, bare en knapp mil, men allikevel er det behov for en politipost i Porsgrunn. En nedleggelse rimer ikke med justisministerens uttalelser om et synlig, lokalt politi.

– Cleve kan gjerne mene det, men med all respekt må jeg si at han er i utakt med majoriteten av sine kollegaer, sier stasjonssjef Tor Egil Syvertsen til NRK. Han peker på at han også har stor forståelse for dette hos Porsgrunns politikere i formannskapet.

Politipatruljer

Cleve er ikke fornøyd med at politiposten blir erstattet av politipatruljer selv om det innebærer synlig politi i gatene.

– Det hjelper ikke at politiet bare slenger innom, sier han med et fnys. Han er ikke i tvil om hva som er det beste for befolkninga i Porsgrunn.

– Flere folk og lengre åpningstider vil være en fordel for alle, både de som bor der, turister, byens «løse fugler», ja, også for de kriminelle og for politiet.

Pål Berby

Lokalpolitiker Pål Berby gikk til politiposten da han skulle levere inn en anmeldelse (arkiv).

Foto: Haakon Wærstad / NRK