Hopp til innhold

Kennedys livvakt jakter norske slektninger

Clint Hill er på besøk i Telemark etter invitasjon fra fylkesordfører Terje Riis-Johansen.

Clint Hill - Drapet på Kennedy

På bildet ser du Clint Hill (rød ring) imens han strekker seg for å beskytte Jacqueline Kennedy etter attentaten mot hennes mann i 1963.

Foto: AP

I fjor var den 50 år siden drapet på president John F. Kennedy i Dallas. TV-bildene av hans livvakt som hiver seg over presidentfruen, er for mange et sterkt minne. Livvakten Clint Hill var taus i mange tiår, men nå er han i Norge for å fortelle sin historie og finne sine norske slektninger. Særlig har han gledet seg til å besøke Telemark.

– Det har vært utrolig hyggelig, og folk har er veldig snille. Jeg har hatt det kjempebra her så langt, men jeg har særlig gledet meg til å besøke Telemark, sier Hill.

Telemarksbesøk

Hill reiser sammen med forfatter Lisa McCubbin (t.h). Hun forteller at hun syntes Norge er fantastisk.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Clint Hill heter egentlig Clint Haugen, og forteller at han har norsk mor og norske adoptivforeldre. Nå ønsker han å finne flere av sine norske slektninger her i Norge.

– Siden jeg likevel er her, så hadde det vært veldig hyggelig å finne noen av slektningene mine. Alle mine besteforeldre er jo født her. Det har vært litt vanskelig til nå, men vi jobber med saken, sier Hill.

Forrige uke besøkte Clint Hill Skavlan. Se intervjuet her.

Befinner du deg i utlandet kan du se Skavlan her: http://tv.nrk.no/serie/skavlan/kmte60003413/
NRKs legendariske Moskva-korrespondent Hans-Wilhelm Steinfeld kommer til Skavlan. Det gjør også John F. Kennedys livvakt Clint Hill, den tidligere Volvo-sjefen Pehr G. Gyllenhammar, artisten Lykke Li og programlederne Carina Berg og Christine Meltzer.

Kjenner norsk mat

Han forteller at han han vokst opp med mange av de norske tradisjonene, men dessverre ikke har lært seg språket. Disse matrettene nevner han riktignok uten å måtte tenke seg om, på godt forståelig norsk.

– Vi spiste lefser, lutefisk, vannbakkels, krumkaker, julekaker, fattigmann og rømmegrøt.

Han avslører også at han kan store deler av nasjonalsangen, men han hadde dessverre ikke spesielt lyst til å fremføre den.

Utelukker ikke slektninger i Telemark

Han forteller at Telemark er vennskapsfylke med North-Dakota, byen han er oppvokst i, og han utelukker ikke at noen av hans slektninger bor her i Telemark.

– Det vet jeg egentlig ikke, men det er ikke umulig. Jeg tror det er mest sannsynlig at slektningene mine holder til i Bergens-område, men jeg utelukker ingenting, sier Hill.

I morgen skal han møte noen i Morgedal i Vest-Telemark, som mener de kan være i slekt.

– Det blir veldig spennende, så det gleder jeg meg til, sier Hill.

Med seg på norgesbesøket har han forfatteren Lisa McCubbin, som var hun som endelig fikk ham til å fortelle sin historie etter attentatet mot Kennedy. Sammen har de skrevet bøkene «Me and Mrs. Kennedy» og «Five days in november» om attentatet. Hun er veldig begeistret for Norge.

– Det er bare fantastisk! Det norske folk har tatt oss imot med åpne armer og er så utrolig hyggelige. Særlig her i Telemark syntes jeg det er så flott med fjellene, gårdene, og de fargerike husene. Alt ser ut som et postkort, sier er entusiastisk McCubbin.

Invitert av Fylkesordføreren

Clint Hill på Telemarksbesøk

Clint Hill sammen med Fylkesordfører Terje Riis-Johansen som inviterte han til Telemark.

Foto: Susanne Flølo / NRK

Det var fylkesordfører Terje Riis-Johansen som inviterte Hill til Telemark. De to møttes på høstfest i Minot i USA for halvannet år siden. Fylkesordføreren legger ikke skjul på at det er litt stas med internasjonalt besøk.

– Det er jo en verdensbegivenhet! Selv de som ikke var født på den tiden ser jo på drapet på Kennedy som noe skjellsettende. Hill som da spang etter bilen og la seg over presidentfruen, det er helt spesielt, sier Riis-Johansen.

Besøkte Høgskolen

Onsdag ettermiddag holdt Hill foredrag for studenter ved Høgskolen i Telemark avdeling Bø, han håper han klare å inspirere med sin historie.

– Det er fortsatt veldig vanskelig å snakke om det som skjedde den dagen i Dallas, men jeg ønsker å fortelle dem hvordan det var å være livvakten til presidenten. Både de gode og de vonde dagene, og særlig hendelsen rundt presidentens død, og hva som egentlig skjedde, sier Hill.

Les også:

Klandrer seg selv

Det var først i 2009 Clint Hill valgte å åpne seg og dele sin historie. Da ble det mediestorm.

– Nå har jeg reist verden rundt og fortalt min historie, og det blir litt lettere for hver gang. Det er fortsatt veldig mye følelser, og jeg klandrer fremdeles meg selv for det som skjedde, sier Hill til NRK.

Han ble hos presidentfruen året etter attentatet for å passe på henne. Jobben ble livet hans i de påfølgende årene før han pensjonerte seg i en alder av 42 år. I flere år slet han med depresjoner og skyldfølelse, men det hjalp å møte Lisa og skrive om det.

– Skrivingen ble som terapi for meg, forteller Hill.