LES: Kongeparet hedret 90-åring

HØR: Intervju med kaptein Jens Anton Poulsson i Stockholm i september 1948

Poulsson ble født på Rjukan i 1918. Under krigen skulle navnet hans bli knyttet til hjemstedet for alltid. Han var sjef for fortroppen, operasjon Grouse, under tungtvannsaksjonen på Vemork på Rjukan i 1942 og 1943.

Målet var å stanse tyskernes produksjon av tungtvann ved Norsk Hydros fabrikk. Det siste krigsåret var Poulsson sjef for Milorg D 16. For sin innsats under krigen mottok Jens-Anton Poulsson en rekke æresbevisninger.

Også resten av arbeidslivet var Poulsson knyttet til Forsvaret. Han hadde blant annet viktige oppdrag i Midtøsten, var sjef for H.M. Kongens Garde og nestkommanderende ved Brigaden i Nord-Norge, ifølge Store norske leksikon.

Etter endt tjeneste i Forsvaret i 1982 har Poulsson hatt god tid til å dyrke sin fremste hobby, jakt og fiske, på sin store fjelleiendom på Hardangervidda.

På salgstoppen

I 2006 toppet boken om tungtvannsaksjonen på Rjukan i 1943 salgslistene. Boken var skrevet av Poulsson. I oktober var førsteopplaget på 5000 eksemplarer helt utsolgt, og 6000 nye eksemplarer var bestilt.

- Etter mitt skjønn er dette den beste boka som er skrevet om dette dramatiske kapittel i norsk krigshistorie, sa Gunnar Sønsteby om boken den gang.