Hopp til innhold

Har tatt bilder av 16.000 gravstøtter

SKIEN (NRK): Eva Helene Erntsen kjenner kirkegårdene i Telemark bedre enn de fleste. På fritida har hun tatt bilder av tusenvis av gravstøtter, for å hjelpe slektsforskere over hele landet.

Eva Helene Erntsen

Det er en tidkrevende jobb å ta bilder på store kirkegårder.

Foto: Tom Ole Buaas

Alle gravstøttene i Skien er nå fotografert og registrert, mye takket være Eva Helene Erntsens innsats. Hun har brukt hundrevis av timer på å registrere graver i Telemark.

Eva Helene Erntsen

Eva Helene Erntsen mener bildene kan hjelpe slektsforskere over hele landet.

Foto: Tom Ole Buaas

Vil ha med flere

– Jeg tar bilder av gravminnene om sommeren, og bruker tid på å registrere bildene på vinterstid. Det er mye mer arbeid å registrere enn å ta bildene, sier Erntsen, som bruker mye fritid på hobbyen sin.

Hun er fylkesleder for DIS-Norge, som er landets største organisasjon for slektsforskere. Mange av medlemmene jobber aktivt for å registrere norske graver og jobben gjøres på dugnad.

– Når man er interessert i slektsforskning så gjør man dette med glede. Noen andre har kanskje fotografert gravminnene til mine forfedre i andre deler av landet, så fotograferer jeg her. Selv har jeg få slektninger i Telemark, men jeg hjelper andre med å finne sine.

Gravstøtte

Borgestad kirke er en av kirkene i Skien der samtlige gravstøtter er tatt bilde av og registrert i databasen til DIS-Norge.

Foto: Tom Ole Buaas

Fortsatt er det mange kirkegårder som slektsforskerne mangler bilder fra. Erntsen håper nå at enda flere ønsker å være med på dugnaden.

– Det er en veldig interessant og lærerik jobb, for dem som er interessert i historie. Du lærer mye om tradisjoner og navneskikker i tidligere generasjoner.

Bildene er en del av vår kulturarv

Generalsekretær i DIS-Norge, Anne Schiøtz

100 millioner søk

Generalsekretær i DIS-Norge, Anne Schiøtz, sier Erntsen og mange andre gjør en viktig innsats for å bevare kulturarven.

– Databasen er ikke bare viktig for slektsforskere. Bildene av gravstøttene er en del av vår kulturarv som nå blir tatt vare på, sier hun.

Anne Schiøtz

Generalsekretær i DIS-Norge, Anne Schiøtz, sier det er stor interesse for bildene.

Foto: DIS-Norge

DIS-Norge har registrert 2,5 millioner søkbare navn i sin database. Fram til i dag er det tatt bilder av gravstøttene til 1.458.150 personer, men antallet øker for hver dag. Målet er å få bilder av samtlige gravstøtter.

– Databasen blir mye brukt. Vi har fram til nå hatt over 100 millioner søk i databasen vår og interessen har hele tiden vært økende, sier Schiøtz.

Vidkun Quisling og Hjalmar Johansen

Blant gravminnestedene i Skien er det flere historisk kjente navn, som Vidkun Quisling Gunnar Knudsen og Hjalmar Johansen.

– Gjerpen kirke er en av to kirkegårder i Skien som jeg ikke har tatt bilder på, så jeg har ikke selv tatt bildene av Quislings grav. Men det er ofte det dukker opp noen kjente navn som det er interessant å lære litt mer om, sier Erntsen.

Hun har hatt interesse for slektsforskning helt siden 70-tallet og merker at interessen er langt større i dag.

– NRK-serien Hvem tror du at du er har gjort at veldig mange ønsker å finne ut mer om sine forfedre, men det er ikke alle som er like seriøse. En del tror nok at noen står klar til å fortelle dem alt om slekta, men det kan være tidkrevende å finne fram opplysninger. Men nye dataverktøy gjør jobben langt lettere enn før og det er utrolig morsomt å finne svarene på spørsmålene man har, sier hun.

Eva Helene Erntsen

Eva Helene Erntsen synes det er interessant å se ulike tradisjoner på kirkegårdene.

Foto: Tom Ole Buaas