Hopp til innhold

Henriette (27) hekler med de eldre

RJUKAN (NRK): Da Henriette Leinæs flyttet til Rjukan, var det så vanskelig å finne sosiale aktiviteter at hun begynte å hekle på eldresenteret.

Henriette Leinæs Ester Eeg

NUPERELLER: Henriette Leinæs slår nupereller med de eldre på fritiden. Hun sleit med å finne sosiale aktiviteter.

Foto: Tellef Dahll / NRK

Henriette Leinæs (27) flyttet til Rjukan i februar. Hun hadde turnus i fysioterapi, men syntes det var vanskelig å fylle dagene etter arbeid, selv om hun prøvde det hun klarte å bli kjent med andre på hennes alder:

– Tennisklubben var lagt ned, friidrett var bare for barn, håndballaget var lagt ned, jeg har aldri sett noen på volleyballbanene her borte. Noen foreslo alpint, for det er en telemarksgruppe som står profesjonelt her, men jeg har bare stått på telemark en gang, så jeg tror ikke jeg vill passet inn. Det føles som man møter veggen etter en stund.

Henriette begynte å slå nupereller med beboerne på De eldres hus.

Mange unge flytter fra bygdene i Norge for å ta utdanning, og færre kvinner flytter tilbake til bygda igjen. Mangel på arbeidsplasser, gir færre unge, som igjen fører til færre sosiale aktiviteter.

– Færre tilbud på en liten plass

Det å flytte til en liten plass kan oppleves vanskelig. Uten et sosialt nettverk, er det spesielt vanskelig, mener mangeåring forsker på flyttemønstre i Norge, Helge

Helge Brunborg

Helge Brunborg sier det kan oppleves vanskelig sosialt å flytte tilbake til, eller til et lite sted.

Foto: NRK

Brunborg. Han sier det er typisk at mindre steder opplever en mangel på sosiale tilbud:

– Jo færre det er, jo færre sosiale aktiviteter finnes det. Det blir færre kulturtilbud og sportstilbud. På et lite sted må det nødvendigvis bli mindre av det, men det kan gjøre det vanskeligere og kanskje litt mindre hyggelig å flytte til et lite sted.

– Folk er forskjellig, og bygdene er forskjellig, heldigvis, så det er vanskelig å generalisere.

Ond sirkel

Tinn er bare en av mange kommuner som mangler unge. Fungerende rådmann i Tinn, Gjertrud Lien, sier at mangelen på arbeid til de unge også gir færre sosiale aktiviteter:

Gjertrud Lien

Fungerende rådmann i Tinn, sier ungdommen flytter ut for å ta utdannelse.

Foto: Tellef Dahll / NRK

– Vi mangler egentlig mange i aldersgruppen 20-40 år. Det er viktig å få jobber til dem slik at de blir. Men da må vi også ha tilbud til dem.

Likevel er det mange sosiale aktiviteter i Tinn, forsikrer Lien.

– Vi har mange tilbud til de unge, men vi kan nok bli enda bedre på å ta imot dem som ikke har nettverket sitt i kommunen.

På De eldres hus sitter Henriette sammen med Ester Eeg. Selv om hun slår nupereller i dag, er hun nå blitt med i en treningsgruppe:

– Vinteren var litt lang, men så blir man kjent med fler og fler, nå er jeg med i en treningsgruppe i ny og ne. Så jeg fant jo noe til slutt.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark