Hopp til innhold

Gull i søla

De leter i 10 tusen år gamle bunnsedimenter for å finne spor etter mennesker.

Søle

Her er mitt gull, sier forsker Anne Bjune fra Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen – og viser fram gamle jordprøver.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

De leter også etter hvordan naturen har endret seg med forskjellig klima gjennom flere tusen år.

Onsdag var naturforskere fra universitetene i Bergen og på Ås på et lite tjern i Siljan. Flere meter under bunnen av vannet fant de det forsker Anne Bjune kaller gull.

Bunnsedimenter

Forskerne borer hull etter hull i isen for å finne de beste stedene for å ta prøver.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

-Det er planterester, pollen, frø, blader og annet som havnet her for kanskje 10 tusen år siden. Innsjøbunnen er et fantastisk arkiv over naturhistorien i området, sier Bjune.

Mennesker i naturen

Undersøkelsene i Siljan er en del av prosjektet som kartlegger menneskenes bruk av naturen. Men sporene de finner i gamle sedimenter forteller også om klima-utviklingene. Og kan derfor være et grunnlag når forskerne vurderer hvordan dagens klimaendringer kan påvirke naturmiljøet.

Bunnsedimenter

Et plastrør med 10 tusen år gammel jord. Her ligger pollen, frø, planterester og andre spor som forteller om naturen ved vannet i en annen tid

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

I området rundt Kapteinstjern i Siljan har det vært mennesker i mer enn 4000 år. I åssiden ovenrfor vannet er det funnet rester av korn. Og kull i jorda forteller om stadige skogbranner gjennom århundrene. Noen naturlige som følge av lynnedslag, andre menneskeskapte for å fjerne skog til beitemark og jordbruk.

Skattejakt

Hull etter hull blir boret i den tykke isen på innsjøen for å finne de beste stedene for prøvetaking. Så blir flere meter lange plastrør blir dunket ned i vannet og gjennom gjørme og jordlag på bunnen av innsjøen. Når røret blir heist opp, står forskerne rundt åpningen i isen omtrent som forventningsfulle barn rundt juletreet. Har vi kommet ned i det rette tidslaget?

Spente fingre graver ut søla fra plastrøret – og jubelen ruller utover den islagte vannflaten:

- Vi fant det! Vi kom 10 000 år tilbake i tid.

Prøvene blir forsiktig pakket sammen og fraktet ut med helikopter. Nå begynner uker og måneder med laboratorieundersøkelser.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark