De leter også etter hvordan naturen har endret seg med forskjellig klima gjennom flere tusen år.

Onsdag var naturforskere fra universitetene i Bergen og på Ås på et lite tjern i Siljan. Flere meter under bunnen av vannet fant de det forsker Anne Bjune kaller gull.

Bunnsedimenter - Forskerne borer hull etter hull i isen for å finne de beste stedene for å ta prøver. - Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Forskerne borer hull etter hull i isen for å finne de beste stedene for å ta prøver.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

-Det er planterester, pollen, frø, blader og annet som havnet her for kanskje 10 tusen år siden. Innsjøbunnen er et fantastisk arkiv over naturhistorien i området, sier Bjune.

Mennesker i naturen

Undersøkelsene i Siljan er en del av prosjektet som kartlegger menneskenes bruk av naturen. Men sporene de finner i gamle sedimenter forteller også om klima-utviklingene. Og kan derfor være et grunnlag når forskerne vurderer hvordan dagens klimaendringer kan påvirke naturmiljøet.

Bunnsedimenter - Et plastrør med 10 tusen år gammel jord. Her ligger pollen, frø, planterester og andre spor som forteller om naturen ved vannet i en annen tid - Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Et plastrør med 10 tusen år gammel jord. Her ligger pollen, frø, planterester og andre spor som forteller om naturen ved vannet i en annen tid

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

I området rundt Kapteinstjern i Siljan har det vært mennesker i mer enn 4000 år. I åssiden ovenrfor vannet er det funnet rester av korn. Og kull i jorda forteller om stadige skogbranner gjennom århundrene. Noen naturlige som følge av lynnedslag, andre menneskeskapte for å fjerne skog til beitemark og jordbruk.

Skattejakt

Hull etter hull blir boret i den tykke isen på innsjøen for å finne de beste stedene for prøvetaking. Så blir flere meter lange plastrør blir dunket ned i vannet og gjennom gjørme og jordlag på bunnen av innsjøen. Når røret blir heist opp, står forskerne rundt åpningen i isen omtrent som forventningsfulle barn rundt juletreet. Har vi kommet ned i det rette tidslaget?

Spente fingre graver ut søla fra plastrøret – og jubelen ruller utover den islagte vannflaten:

- Vi fant det! Vi kom 10 000 år tilbake i tid.

Prøvene blir forsiktig pakket sammen og fraktet ut med helikopter. Nå begynner uker og måneder med laboratorieundersøkelser.