Hopp til innhold

Fristet med Telemarksmat i tigerstaden

Bønder og bakstekjerringer fra Telemark inntok mathallen i Oslo for å promotere lokal mat i helga. Og lovordene fra publikum lot ikke vente på seg – både for stakken og føden.

Matfestival

Fire fine damer i stakk med svele fra Skreppa og med is fra Telemarkskua på – fra venstre Solrunn Bjørge, Anne Råmunddal, Inger-Marie Bakås og Gro Hommo. De var alle ivrige matpromotører på Telemarks vegne.

Foto: Mathias Soleng / NRK

– Jeg har staset meg opp for anledningen, for vi må jo sette Telemark på kartet når vi kommer til Oslo!

Det sier en stolt Anne Underberg fra Gvarv, en av ni bønder og bakstekjerringer som var i mathallen i Oslo i helgen for å promotere Telemarks matgaver.

Ambisiøs gjeng

Blant både lefser, eplemost og flatbrød var telemarkingene umulig ikke å legge merke til i den folkefulle hallen på Grünerløkka i Oslo. Og den sammensveisede matgjengen hadde klare ambisjoner med Oslo-visitten.

– Vi er her for å bli kjent med Oslo-markedet. Dermed ser vi på hvordan mulighetene er for å få produktene fra Telemark inn i Oslos butikker, eller om vi bare skal fortsette med slike stunt, sier matkontakt i Fylkesmannen i Telemark: Bob Gottschal.

– Også er det jo stas at Telemark promoteres, når mathallen feirer ett år denne helga!

(artikkelen fortsetter under bildet)

Matfestival

To glade bønder fra Lindheim frukt, Christian Andersen og Eivind Eilertsen.

Foto: Mathias Soleng / NRK

Tusenvis av nysgjerrige

Det var tusenvis av nysgjerrige matentusiaster som hadde troppet opp for å få inspirasjon og nye opplevelser for ganen.

– Det er helt fantastisk, og en kjemperessurs for Oslo, å kunne se og smake mat fra alle kanter, sier Jacob Årak.

Åråk er opprinnelig fra Treungen, men har flyttet til Oslo for å studere. Og han følger opp:

– Det å se folk i bunad, det får frem en gardsgutt, det er helt klart!

(artikkelen fortsetter under bildet)

Matfestival

Brødrene Jacob Årak og Sigbjørn Åråk fra Treungen smaker på Halvor Holtsog sin eplemost fra Gvarv.

Foto: Mathias Soleng / NRK

Kvalitetsbevisste gjester

Og utstillerne opplevde en svært positiv respons fra de mange gjestene.

– Alle her er veldig positive, og de besøkende er både matinteresserte og kvalitetsbevisste. Mange er også opptatt av det økologiske perspektivet, og det er moro, sier Inger-Marie Bakås, som promoterer lefser og sveler fra Telemark.

Og tilbake hos Anne Underberg er det stor glede når hun får høre om de mange komplimentene som blir gitt om stakken hennes.

– Ja, der ser du. Flytt til Telemark, alle dere som bor i Oslo!