Hopp til innhold

Lensmann: – Skremmende at så mange menn tar livet sitt

VEST-TELEMARK (NRK): Det er to år siden mannen hennes valgte døden fremfor livet. I Vest-Telemark er menn i absolutt flertall når det gjelder den løsningen.

Created by InfoDispatcher

På Skare gård delte Anne Birgit mange gode år med ektemannen Tor. Snekkerarbeidene på huset er hans verk. Hør Anne Birgit fortelle om mannen i videoen over.

– Jeg fikk den forferdelig vonde følelsen i magen og spørsmålet som dukket opp i hodet mitt var: Hva gjør jeg? Nå blir jeg alene med tre barn.

Slik beskriver Anne Birgit Sollid den dagen for to år siden da mannen hennes valgte å begå selvmord. Det kom uventet, selv om faresignalene hadde vært der på forhånd. Allerede i februar hadde han varslet at han hadde det tungt.

Behandling var ikke nok

Tor sa til meg at det ikke gikk lenger, arbeidspresset var stort, han møtte veggen og fikk sjukemelding.

Torodd Aase

– Det er skremmende at så mange menn begår selvmord, sier regionlensmann Torodd Aase.

Foto: Roald Marker / NRK

Sammen drev de gården Skare i Morgedal i Telemark. I tillegg hadde han et eget snekkerfirma og jobbet mye.

Han begynte med behandling og samtaler, noen ganger var jeg med og det så ut til å bedre seg. Men det var altså ikke nok.

– Bekymret

Regionlensmann Torodd Aase i Vest-Telemark er bekymret. Tall viser en økning på 50 prosent når det gjelder selvmord over en femårsperiode. Men den høye andelen menn er enda mer bekymringsfull.

Lars Mehlum

Lars Mehlum er professor og leder for Nasjonalt senter for selvmordsforebygging. Han mener kvinner er flinkere til å søke hjelp enn menn.

Foto: NSSF

Tallene viser at vi nå ligger over landsgjennomsnittet med 33 prosent. Men det som er skremmende er at 85 prosent av dem er menn. Uten at jeg skjønner hvorfor, for det varierer fra kommune til kommune, sier Aase.

– Kvinner er flinkere til å søke hjelp

Lars Mehlum er professor og leder for Nasjonalt senter for selvmordsforebygging. Han forklarer forskjellen med at kvinner lettere søker hjelp.

– Selv om kvinner har like mange plager som menn, er det færre som går til det drastiske skrittet med å ta livet sitt. Det er så enkelt som at kvinner har lettere for å være åpne om egne problemer, sier Mehlum.

Created by InfoDispatcher

Prostidiakon i Vest-Telemark, Eilev Erikstein arrangerer pilegrimsvandringer for etterlatte.

– Vis åpenhet

Eilev Erikstein er prestediakon i Vest Telemark. Han er med på å arrangere pilegrimsvandring for etterlatte. Tre år på rad har til sammen 60 etterlatte gått fra Haukelifjell til Røldal samtidig som de har delt tanker og sorg. Flest kvinner deltar, Erikstein deler forklaringen om at menn er mer lukket.

Anne Birgit har imponert meg med sin åpenhet. Det har hjulpet henne i sorgen. Den dagen menn lærer å være mer åpne, går andelen menn som dør for egen hånd, ned, sier Erikstein.

Det er nå to år siden Anne Birgit Sollid opplevde at ektemannen tok livet sitt. Det har vært en tung tid, men hun har valgt å ikke gjemme sorgen bort

Åpenhet har gjort at folk har tort å spørre hvordan jeg har det. På den måten har sorgen vært lettere å bære. Kanskje åpenhet på et tidligere tidspunkt hadde endret mye, sier hun.