Hopp til innhold

Ettertraktet glassblåser lager det umulige

PORSGRUNN (NRK) Forskningen og industrien er helt avhengige av det Konstantin smelter sammen.

Glasskolbe

GLØM DET: Denne delen i glass er det noen som har bestilt til noe helt spesielt. Du får ikke vite hva. Forskning er synonymt med hemmeligheter.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Den blå og gule gassflammen slikker over de to glassrørene med ulike dimensjoner i dreiebenken. En konstant bevegelse og den jevne pusten til Konstantin Kraft-Poggensee føyer dem sammen. Dette er starten på en bestilling som aldri ender opp på et lager eller i butikken. Den skal rett ut til kunden.

– Vi finner en løsning sammen, sier 41-åringen fra Tyskland. «Hodejegerne» fant ham da glassblåserverkstedet i Porsgrunn manglet en viktig brikke for mange.

Konstantin Kraft-Poggensee

Konstantin Kraft-Poggensee er utdannet ved Universitetet i Kasel.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Kjetil Groa

Avdelingsleder Kjetil Groa var spent på om de klarte å finne en ny mann. Lettelsen var stor da de ansatte Konstantin.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Finn Arvid Aas

Finn Arvid Aas vet mye om plast. Nå skal han også lære mer om glass.

Foto: Britt Boyesen / NRK
Konstantin Kraft-Poggensee

Konstantin Kraft-Poggensee jobber med glass både på jobben og på fritida.

Foto: Britt Boyesen / NRK

Konstantins kunder er Statoil, Yara, Molab, næringsmiddelindustri og farmasøytisk industri. De som skal utvikle noe nytt. Kundene tar direkte kontakt med den tyske tekniske glassblåseren på Herøya Forskningspark, og sammen kommer de fram til det som skal passe i arbeidet på laboratoriet et sted i Norge.

Elefant i glasshus

Avdelingsleder Kjetil Groa er veldig glad for å få en dyktig glassblåser på plass. Det er bare en håndfull tekniske glassblåsere i landet. Han brukte et halvt år på å finne det de trengte på verkstedet.

– Vi prøvde til slutt å få tak i noen blant kunstglassblåserne, men dette er et helt annet fag enn å lage vaser og vinglass.

Etterspørselen etter de spesielle glassproduktene er så stor at det er nødvendig med ekstra mannskaper.

Plastmekaniker Finn Arvid Aas (49) har tatt utfordringen med å lære mer om glass. Det er stor forskjell på plass og glass på mange måter. Smeltepunktet for eksempel.

Finn Arvid ler godt, og innrømmer at han noen ganger føler seg som en elefant i et glasshus. For det hender noe blir knust.

– Glass ser likt ut enten det er varmt eller kaldt. Det hender jeg tar på den varme enden, ja. Da er det fort gjort å slippe den i benken.

Og dermed er det å begynne på nytt igjen. Det som er bra med glass, er at det er mulig å smelte på en ny del. I hvert fall hvis røret eller kolben ikke har gått i tusen knas.

Glass her og der

Konstantin legger ikke interessen for glass fra seg når han reiser hjem til kona og huset i Drangedal. Hobbyen hans er ... glass.

– Jeg lager små glassperler, sier han og holder fram en liten kule med en blomst inne i. Ørsmå kronblader i flere farger ligger innbakt i glass. Det er ingen av naturens egne blomster. Det er Konstantins lille kunstverk.

En som kan lage helt spesielle glassgjenstander på bestilling, må også noen ganger lage noen helt spesielle glassgjenstander bare fordi det gir en annen tilfredsstillelse.

Glassblomst

Glassblomsten er et lite kunstverk fra en teknisk glassblåser.

Foto: Britt Boyesen / NRK