Hopp til innhold

Er det verdt 689 millioner kroner?

Edvard Munchs «Skrik» ble solgt for 689 millioner kroner i natt. En sum som er vanskelig å fatte for de fleste, men er det verdt prisen?

Skrik

«Skrik» ble i natt solgt for 689 millioner kroner. Det er mer enn årsbudsjettet til Statens vegvesen i Telemark.

Foto: Edvard Munch / Ap

Da «Skrik» ble solgt på auksjonshuset Sotheby's i New York i natt, ble maleriet det dyreste som er solgt på auksjon noensinne.

– Jeg er fornøyd med salget, sa den norske selgeren, Petter Olsen, på pressekonferansen like etter at maleriet hans var solgt.

Kjøperen er foreløpig ikke kjent, men anonyme arabiske kilder sier til nyhetsbyrået DPA at det er kongefamilien i Qatar som har kjøpt maleriet.

Er det verdt prisen?, er spørsmålet vi stilte til andre enn kunstkjennere.

– Mer enn vårt budsjett

Bjørn Cato Hustvedt

Direktør i Statens vegvesen i Telemark,Bjørn Cato Hustvedt.

Foto: Lene Granli / NRK

Direktør i Statens vegvesen i Telemark, Bjørn Cato Hustvedt, er vant til store summer, men blir overrasket da han hører hva «Skrik» ble solgt for.

– Det er mer enn vårt totale budsjett for vedlikehold, drift og investeringer for 2.300 kilometer veg i Telemark. Det er på 550 millioner kroner, sier Hustvedt.

– Hva kunne du brukt pengene til?

– Vi har et etterslep på riksveiene våre på 900 millioner kroner, så det hadde vært et langt skritt i retning av å ta igjen det etterslepet, sier Hustvedt.

– Hva slags tanker gjør du deg når et maleri blir solgt for denne summen?

– Det er helt ufattelig. Det kan jo ikke finnes reelle verdier i maleriet, så det må være tilbud og etterspørsel som er utslagsgivende. Når en tenker på hvor store sammfunnsinvesteringer som kunne gjøres med denne summen, så er det nesten så en tenker at verden er forrykt, sier Hustvedt.

– Vanskelig å se perspektivet

Bjørg Tveito Lundefaret

Ordfører i Nome, Bjørg Tveito Lundefaret.

Ordføreren i Nome i Telemark, Bjørg Tveito Lundefaret, har vanskelig med å se perspektivene, men tror summen gjenspeiler Munchs anerkjennelse i kunstverden.

– Vi har et driftsbudsjett på 525 millioner i året, så vi kunne drevet Nome kommune i godt over et år for summen av «Skrik», sier Lundefaret.

Hun er ikke i tvil om hva pengene kunne gått til dersom hun disponerte denne summen.

– Det hadde blitt to svømmehaller, ett kulturhus, opprusting av vegen mellom Lunde og Ulefoss og bru over Stoa-dalen, sier Lundefaret.

– Galskap

Schlivo

Erna Schlivo.

Foto: Haakon Wærstad / NRK

Vi møter Erna Schlivo på gaten i Porsgrunn. Hun er ikke i tvil om hva hun tenker om saken.

– For meg er dette galskap, ikke noe annet. Det er ikke til å forstå for et vanlig menneske at det går an, sier Schlivo.

Svein Arne Gusland ser annerledes på det.

– En tenker jo over at det er fryktelig mye penger, men samtidig så er det et annet marked enn det som vi tenker her. De som er interessert i kunst er villige til å betale for det, men de hadde nok ikke vært villige til å betale for Porsgrunn kommune, sier Gusland.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark