Hopp til innhold

Helt rått

Her bruker elevene høstferien på å lage Raw-food. Råvarene er basert på nordiske ingredienser, deriblant salater, vegetarsushi og ikke minst desserter.

Josefine Andrèn med elever

Lydhøre elever har valgt å bruke ferien til å lage raw-food i stedet for å ligge på sofaen.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Ungdommen sitter ved bordet og hører på Raw Food-kokken Josefine Andrèn. Hun forteller om råkost. Selv om det egentlig er høstferie har flere unge møtt opp ved Hjalmar Johansen videregående skole for å lære om råkost-kokkelering.

I dag skal de lære å lage eksotisk mat. Etter første måltid går de på kjøkkenet igjen for å tilberede flere eksotiske retter. Deriblant asiatiske vårruller med hjemmelaget søt chilisaus. Alle ingrediensene som benyttes er økologiske.

– De kreftene som vil ta inn ferdiglaget mat er veldig sterke. De forteller også om hvor kjapt og enkelt det er. Men det betyr ikke at det er vanskelig å lage den maten vi lager, sier hun entusiastisk.

Alt er rått

Ingen av råvarene kokes, verken grønnsaker, frukt eller nøtter. På denne måten bevarer råvarene mer av smaken og vitaminene. Det trenger heller ikke å være en måltidserstatning, men et supplement til middagen.

Raw Food-kokken forteller elevene hvordan råkosten de lager i dag, kan kombineres med fisk eller kjøttretter.

– En grandiosa blir plutselig mye sunnere hvis man drikker en smoothie ved siden av, så det er ikke enten eller.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Thor Alvin Ytterbø Næss

Thor Alvin Ytterbø Næss er noe mer skeptisk til maten han skal lage.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Et grønt samarbeid

Kurset er et samarbeid mellom den ideelle organisasjonen ”Unge kokker” og Miljøverndepartementet. ”Unge kokker” består av Wolfgang Lövenherz og Josefine Andrén. Andrén er vegetar og såkalt Raw Food-kokk som har spesialisert seg på sunne søtsaker. Hun benytter kun økologiske råvarer som ikke varmes over 42 grader.

– Føler du det er et behov for å lære ungdommen om råkost ?

– Ja, virkelig. Altså de kreftene som vil ta inn ferdiglaget mat, de er veldig sterke. Og de forteller om hvor kjapt og enkelt det er. Men det betyr ikke at det er vanskelig å lage den maten vi lager.

Andrèn sier at Raw-food er svært populært i utlandet.

– Det er mange som prøver å si at det er en trend, bare fordi noen i Hollywood gjør det, men råkost og grønnsaker har vært siden Jesus og Aristoteles.Kostrådet er jo fortsatt at man skal spise mer frukt og grønt, og at man skal spise vegetar en gang i uken. Og det tror jeg ikke er noen trend, men noe man kommer til å fortsette med, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Råkost

Frister dette?

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK

Mer vitaminer i kroppen

Søstrene Cecilie og Jeanette Grindbakken går første året ved restaurant og matfag ved Hjalmar Johansen videregående skole. De hadde store forventninger til kurset.

– Det er godt og annerledes, også ser det ganske fint ut, da, sier Cecilie Grindbakken entusiastisk.

Jeanette Grindbakken syntes råkosten smaker variert, og at mye av det er godt. Hun mener råkost er bra siden man får i seg mer vitaminer og at ingrediensene smaker mye mer. Søstrene tror ikke det kommer til å endre matvanene totalt, men at de kommer til å lage mer råkost hjemme hos seg selv.

Hittil er det grønn smoothie som har blitt en stor hit hos jentene.

Ved siden av søstrene står det en som ser skeptisk på måltidet han tilbereder. Thor Alvin Ytterbø Næss går byggfag ved Skogmo videregående skole, og meldte seg på kurset for å lære mer om hvordan man lager sunn mat.

– Kommer du til å bytte ut grandiosa med dette ?

– Neeeei, det vet jeg ikke. Det tar lang tid å lage de greiene her da, så jeg tror ikke det, smiler han.

Råkost

Raw food varmes aldri mer opp enn til 42 grader.

Foto: Thomas Nikolai Blekeli / NRK