Hopp til innhold

Vi løser problemer når vi drømmer

Dagens opplevelser og inntrykk blir med oss inn i nattesøvnen. Det er ikke alltid vi våkner like uthvilt som det vi hadde håpet på. Hva er det egentlig som skjer når vi drømmer?

Illustrasjonsfoto.

Vi mennesker skal hvile når vi sover. Allikevel fortsetter hjernen å jobbe med inntrykkene vi har fått gjennom dagen, sier drømmeforsker Paul Jan Brudal.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

– Før var det vanlig å tro at drømmer om natten kun var kaotiske, men nå ser det ut til at det er mer nyttig aktivitet, sier psykolog og drømmeforsker Paul Jan Brudal.

Han kan fortelle at det er en mye større sammenheng mellom drøm og bevissthet enn det man har trodd tidligere. Vi mennesker drømmer hver eneste natt. Kanskje er du en av dem som våkner opp om morgenen, full av undring over det du har opplevd i drømmeland.

– Vi kan på mange måter si at vi bearbeider dagens inntrykk og opplevelser. Selv om vi egentlig skal hvile om natten, jobber hjernen videre med disse inntrykkene, fortsetter Brudal.

Roar Fosse, Forsker og psykolog, Vestre Viken helseforetak

Roar Fosse er forsker og psykolog ved Vestre Viken Helseforetak. – Mareritt er noe som kommer i forbindelse med stressrelaterte opplevelser, sier han.

Foto: Vestre Viken HF

Hvorfor har vi mareritt?

Ikke alle drømmer er gode, noen er vonde. Drømmer handler gjerne om opplevelser fra våken tilstand, særlig opplevelser med sterke følelser. Roar Fosse, psykolog og drømmeforsker ved Vestre Viken Helseforetak, sier at vi ofte husker mareritt, etter som de inneholder sterke følelser.

– Det vi vet fra forskningen er at mareritt er knyttet til det å ha opplevd stress, belastninger og traumer på dagtid. Følelsen av angst og frykt gjør at vi ofte kan våkne på natten. Når vi våkner fra en drøm eller et mareritt, vil vi ofte huske disse bedre enn andre drømmer.

Også Paul Jan Brudal, peker på intensiteten i følelsene som en viktig årsak til at vi husker mareritt.

–Det beste man kan si om angstdrømmer, er at vi prøver å bearbeider de traumene vi har, at vi vil forsøke å fikse det som er ute av kontroll.

Les også:

Drømmer kan være nyttige

– Drømmer kan kanskje bidra til å vedlikeholde og utvikle kognitive funksjoner, som hukommelse, sier Fosse.

Uten at vi er klar over det, kan drømmer gjøre oss oppmerksomme på temaer vi er opptatte av på dagtid. Noen bruker også drømmer i kreativ hensikt, mens noen kan oppleve at drømmer blir en slags problemløser.

– Flere kunstnere og forskere har opplevd at drømmer gir inspirasjon og ideer, blant dem er Thomas Edison og Paul McCartney. I tillegg skal Gandhi også ha brukt drømmer som inspirasjon til sine teorier og bevegelser, fortsetter han.

Hva slags innvirkning drømmen vil ha på en enkelte, avhenger hva slags kvalitet drømmen har. Noen er kun korte snutter som det kan være vanskelig å få noe ut av. Andre derimot, kan muligens være løsningen på et problem.

– Det er et fint russisk ordtak som sier: "Morgenen er visere enn kvelden". På mange måter kan bli visere etter å ha sovet og drømt, oppsummerer Paul Jan Brudal.

Hør også: