Hopp til innhold

– Hadde aldri i verden trodd det!

HJARTDAL (NRK): Det er langt både i avstand og kultur fra Filippinene til Hjartdal. I mer enn 20 år har Lorimen Nordbø med stø hånd laga norsk tradisjonskost på setra Bjordal i Hjartdal om sommeren.

Lorimen Nordbø lager prim

GAMLEMÅTEN: Over en vedfyrt ovn rører Lorimen Nordbø i mysen som skal bli til prim om rundt 10 timer.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

– Dette er prim, og det er varmt – mellom 90 og 100 grader, sier Lorimen Nordbø.

Hun rører i dampende myse med kyndige hender. Også denne sommeren lager hun norsk tradisjonskost på telemarksmåten.

– Jeg begynte å fyre klokka halv ti og regner med at jeg er ferdig i åttetida. Det er rundt 80 liter myse.

Kuer på setra Bjordal i Hjartdal

De ni kuene går fritt og har nærmest ferie på setra.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

At hun som kommer fra Filippinene skulle havne her i Hjartdal og bli bondekone er nærmest uvirkelig. Men via en annonse i Bondebladet kom hun i kontakt med en viss gårdbruker Nordbø i Hjartdal. Etter tre måneders brevveksling og Olav som kom på besøk til Filippinene, var det gjort.

Over 20 år og tre barn etter har hun blitt en av dem som fører norske tradisjoner videre.

– Jeg hadde aldri trodd det i verden! Men det ble sånn da og en har ikke noe valg når en er gift med en bonde! ler Lorimen og titter bort på Olav.

Omgitt av bygninger fra 1800-tallet driver de den gamle setra Bjordal i tillegg til gården Nordbø i Hjartdal.

Gammel seterbygning på Bjordal i Hjartdal

De gamle seterbygningene på Bjordal bærer bud om en annen tid.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Seter mot strømmen

På setra kan en se hvordan ysting og kinning foregår og en kan oppleve hvordan melk fra kua blir til tradisjonsrik setermat. Her lages det blant annet prim, ost, smør og den flere hundre år gamle retten ystil.

Ifølge tall fra Nationen var det i fjor under 1000 setrer med melkeproduksjon her i landet, og bare de siste fem årene har antall setrer gått tilbake med 20 prosent.

Olav Nordbø på Bjordal seter i Hjartdal

Olav Nordbø er stolt av å kunne drive seterdrift på Bjordal på 26. året.

Foto: Gry Eirin SKjelbred / NRK

Men på setra Bjordal som ligger 650 meter over havet, velger ekteparet å videreføre de gamle tradisjonene. Både på setra og på gården er det kuene som står i fokus, og Olav Nordbø er opptatt av at de skal ha det bra.

– Dem skjønner at dem skal på ferie, sørru.

– Bedre kan ikke kuene få det?

– Jeg håper ikke det. Det nytter ikke å stresse kuene, de går i sitt eget tempo, sier Olav Nordbø.

Kuer i flokk i Hjartdal

Kuer er flokkdyr og går og leiter etter nye beitemarker sammen.

Foto: Gry Eirin Skjelbred / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark