Hopp til innhold

Bor i hus som ikke finnes

Nils Olav Stedjeberg har i to år bodd i et hus som ikke eksisterer.

Nils Olav Stedjeberg
Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Det hele begynte da Stedjeberg kjøpte et gammelt hus sammen med familien i Porsgrunn.

Da han skulle bygge på en veranda kom  sjokket.

I kommunen fikk han se helt andre tegninger av huset sitt. Stedjeberg oppdaget at han hadde kjøpt et hus der mesteparten ikke eksisterer, fordi tidligere eiere har bygget på huset ulovlig.

- Jeg bor i et hus som egentlig ikke er bygd, og her får jeg egentlig ikke lov til å bo, sier han fortvilet.

Nils Olav Stedjeberg

Nils Olav Stedjeberg må legge papirbiter under møblene, fordi gulvet er så skjevt.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Helt annet hus

Utgangspunktet er et bolighus der de eldste delene er fra 1900-tallet. Siden er huset bygget ut flere ganger. Det fikk Nils Olav Stedjeberg også beskjed om da han kjøpte huset for to år siden av eiendomsmekleren som hadde hustegninger og takstpapirer.

I kommunearkivet fant Stedjeberg hustegninger fra 1956, og det var et helt annet hus enn det han hadde kjøpt.

De siste 50 årene var huset bygget om flere ganger, uten kommunal tillatelse. Huset har gjennom årene fått nytt inngangsparti. Det har kommet et nytt tilbygg bare 70 cm fra veien. Og helt inntil nabogrensen er det satt opp en carport.

Får ikke ferdigattest

Problemet for familien Stedjeberg er at de ikke kan investere penger i oppussing av huset uten at tidligere synder er oppgjort. Men de får ingen ferdigattest for huset, fordi kommunen krever ny byggesøknad på alle ulovlige tilbygg.

Og da er det Stedjeberg, som ny huseier, som må garantere for kvalitet i arbeidet som er utført. Og samtidig ta ansvaret for andres lovbrudd.

- Her er det en veranda som er kledd inn. De tidligere eierne har ikke forsterket gulvet. Her er det hoppeforbud for jentungen, og vi må gå veldig forsiktig.

- Oppdaget du ikke dette på visning?

- Nei, når vi var på visning var alt tomt her. Vi gikk rundt og kikket, men du går jo ikke akkuratt å hopper i et hus. Eiendomsmekleren sa ingenting om det, og det sto heller ingenting i tilstandsrapporten, sier han.

Hus

Dette huset eksisterer egentlig ikke.

Foto: Bo Lilledal Andersen / NRK

Ingen vil vurdere

Siden Trygg Eiendomsmekling som solgte huset ikke vil ta ansvar for problemene, har huset nå havnet som sak for eierskifteforsikringen.

Eierskifteforsikringsselskapet oppforderer for til å ta med takstmann før man kjøper hus, for å unngå overraskelser i etterkant.

LES: - Ta med takstmann

Nils Olav Stedjeberg ønsker erstatning til ombygging så huset kan godkjennes av Porsgrunn kommune.

Men nå opplever han et nytt problem: Det finnes ikke en eneste takstmann i Grenland som er villig til å komme og vurdere huset, slik at han kan få et beløp til forsikringskravet.

- Vi venter på taksten. En eller annen må komme og sette navnet sitt på hvor mye han skal ha for å føre opp huset, og jeg får ingen til å ta det, sier han.

(NRK)

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark