Hopp til innhold

Fant hus fra eldre jernalder

Etter sju ukers intens graving har arkeologene funnet flere spennende spor etter fortidsminner ved Dyrskuplassen i Seljord.

Arkeologiske utgravninger i Seljord

Arkeologene har funnet flere spennende spor etter fortidsminner ved Dyrskuplassen i Seljord.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

– Nå står vi midt inne i det som har vært et husområde. Her er det spor etter et langhus, og deler og rester av et annet et, smiler teamleder Jessica McGraw.

Gravemaskiner har fjernet det øverste laget med matjord ved den kjente Dyrskuplassen i Seljord, som hvert år får besøk av rundt 80 000 mennesker på den årlige landbruksmessa Dyrskun.

– Vi har funnet mange kokegroper, som viser at det har vært en god del aktivitet rundt denne bosettingen. Sannsynligvis snakker vi om forskjellige tidsperioder. Vi har dateringer fra stolpehull som stammer fra eldre jernalder, rundt år 500 før Kristus til år 600 etter Kristus, sier McGraw.

Les også:

Har funnet metallklumper

Arkeologene Jessica McGraw og Heidi Strandmann er svært fornøyde etter mange ukers hard jobbing. De sier de har funnet det de håpet å finne i området.

– Vi håpet å finne langhus, og det har vi funnet. Vi hadde også håpet å finne graver, men de gravene vi har funnet var tomme. Likevel har vi funnet flere spor med mye slagg, som viser at det har vært metallaktivitet her.

Les også:

Jessica McGraw og Heidi Strandmann

Jessica McGraw og Heidi Strandmann har i flere uker gravd etter spor fra fortiden i Seljord.

Foto: Børre Karterudseter / NRK

Riksantikvaren betaler

Ved hjelp av metalldetektor er det også funnet flere metallklumper som skal røntgenbehandles og analyseres. Det sølete jordet er full av runde og avlange groper, og ved ett av dem står Heidi Strandmann på knærne og skraper i jorda.

– Her lurer vi på om det kan være et stolpehull, fordi her ser vi litt mørkere masser med litt kull i. Nå renser jeg det frem, så skal jeg ta bilde av det. I tillegg skal jeg snitte det for å se hvor langt det går ned.

2,3 millioner kroner koster de arkeologiske utgravningene i Seljord. Vanligvis er det den som har satt i gang prosjektet som tar regningen. Etter flere forhandlingsmøter ble det enighet om at det er Riksantikvaren som skal betale for utgravningene.