Hopp til innhold

Aldri vært dyrere for norske studenter i utlandet

Svak krone kan gjøre 2015 til det mest kostbare året noensinne for norske studenter i utlandet. Særlig i landene med dollar og euro som valuta.

golden gate

Bildet viser Golden Gate bridge i San Francisco, en av flere byer i USA nordmenn reiser til for å studere.

Foto: Marie Roksund / NRK

Til tross for grep fra Lånekassen der valutajusteringer foretas i forhold til den reelle verdien når stipendet blir utbetalt, vil det brenne i norske lommebøker i utlandet dersom kronen fortsetter å synke i verdi, eller holder seg på samme nivå i 2015.

Valutakurser2014b

Bilde viser hvordan de mest brukte valutaene har endret seg i forhold til den norske krona frem til nyttårsskiftet.

Foto: Skjermdump / DNB

– Basisstøtten blir ikke valutajustert. Stortinget har vedtatt at alle studenter i Norge og utlandet skal få den samme summen å bo og leve for, uavhengig av landets kostnadsnivå, forteller Anne-Berit Herstad, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen.

Les også: Historisk kursfall for norske kroner

Lånekassen skriver i en e-post til NRK at valutakursen per 1. april er utgangskursen for undervisningsåret 2014/15, men at stipenddelen justeres i forhold til reell kurs ved utbetalingstidspunktet.

Anne-Berit Herstad, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen

Anne-Berit Herstad, kommunikasjonsdirektør i Lånekassen.

Foto: Jannecke Sanne Normann / Lånekassen

Det skjer en valutajustering på utbetalingstidspunktet. Lånekassen sjekker da om kursen har endret seg siden april. Hvis kronen er svekket i forhold til valutaen skolepengene skal betales i, vil stipenddelen bli valutajustert. På den måten kompenseres det for valutaendringen. Man vil aldri få mindre stipend fra Lånekassen selv om den norske kronen styrker seg.

valutakurs

Den mest dramatiske endringen i dollarkursen så vi i desember 2014. Som viser at én dollar er verdt 7,75 NOK.

Foto: Skjermdump / DNB

I praksis betyr det likevel at en husleie på 850 dollar, som tilsvarte 5270 norske kroner i august 2014, tilsvarte 6587 norske kroner i desember 2014. Dette er en økning på nesten 25 prosent, eller 1317 norske kroner. Penger studenter som studerte utenlands i 2014 ikke vil få kompensasjon for. Valutajustering av lån vil heller ikke gjelde studenter som studerer i utlandet under vårsemesteret 2015.

Kristine Koslung fra Notodden studerer på Berkeley, University of California i USA. Hun har merket kursendringene godt.

Union Square

Student Kristine Koslung i USA forteller at svak krone har ført til mange bekymringer.

Foto: Privat

– Jeg vurderte faktisk å ikke reise ned igjen kommende semester. Vi har tapt så mye penger på det til nå, og det har vært mange telefoner hjem og bekymringer om akkurat det. Så jeg forstår dersom andre velger å bli hjemme, men det er jo veldig trist, sier hun.

Hvordan forbereder du deg til neste semester?

– Jeg har ønsket meg visumavgift, reiseforsikring, flybilletter og skoleavgifter i julegave, ler Kristine. Og så prøver jeg å jobbe i julen, men juleferien er jo ikke så lang, så det er begrenset hvor mye du rekker.

Foreslår valutajustert lån

Kunnskapsdepartementet har foreslått at også lånedelen av skolepengestøtten blir valutajustert fra og med undervisningsåret 2015–16, og at valutajusteringen av både låne- og stipenddelen av skolepengestøtten vil bli gjort både når den er til gunst og ugunst for studentene.

– For skoleåret vi er inne i nå, valutajusterer vi kun stipenddelen. Men, fra og med skoleåret 2015/16 (åpner søknaden tidlig i mai 2015) kan også lånedelen av skolepengestøtten bli justert, forteller Herstad.

Da dollaren i november tippet over syv kroner var det første gang siden finanskrisen, og den var dyrest på seks år.

Les også:

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark