Hopp til innhold

– Myndighetene driver etnisk rensing av fiskevann

Førsteamanuensis ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet er kritisk til det han kaller korstog mot fiskearten karpe.

Karpe i Ørvikdammen

Etter tapping av Ørvikdammen i Brevik fjernet Porsgrunn kommune ulovlig utsatt karpe, for å kunne reetablere en bestand av storsalamander.

Foto: Porsgrunn kommune

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

– Fiskeforvaltningen har lagt karpene for hat, hevder Lars Snipen, førsteamanuensis ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet. Snipen jobber med biostatistikk og uttaler seg som privatperson og hobbyfisker i denne saken. Han mener miljømyndighetene driver feilinformasjon om fiskearten.

Arts-fascisme

Etter mange år med kartlegging av ulovlig utsetting av fisken karpe har miljømyndighetene dokumentert store skader på vann og fauna, og er bekymra for utviklinga.

Lars Snipen

Lars-Gustav Snipen, førsteamanuensis ved Norges miljø og biovitenskapelige universitet.

Foto: NMBU

Lars Snipen kaller dette for arts-fascisme og mener det er feil at karpe foretar store ødeleggelser.

– Man har pekt ut noen syndebukker, som man bruker maksimalt med tid på å undergrave.

Snipen mener det er tydelig at fiskeforvaltningen i Telemark har lagt karpene for hat.

– Ingen andre steder i Norge er man så til de grader opptatt av en slik "etnisk rensing" av sine fiskevann. Det er helt klart forbudt å flytte fisk, men det er påfallende hvor sterkt man slår på stortromma og serverer usannheter når det gjelder karpe i Telemark, sier Snipen.

Avviser kritikken

Trond Eirik Silsand er fornøyd med dugnadsprosjektet

Trond Eirik Silsand, rådgiver ved miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Telemark.

Foto: Jonas Sivertsen Fossing / NRK

Rådgiver ved miljøvernavdelinga hos Fylkesmannen i Telemark, Trond Eirik Silsand avviser kritikken. Han sier de bruker penger på å bekjempe spredning av arter som ødelegger for artsmangfoldet.

– I Telemark er det kjent at det er satt ut karpe og andre typer karpefisk i en del små og større vann, hvor de nye bestandene av karpefisk har hatt store konsekvenser for artssammensetningen der den er satt ut.

Hva synes du om at dere blir kalt arts-fascister?

– Det har jeg ingen forståelse for. Det som har vært satsingsområde når det gjelder miljøforvaltning i Telemark er å bidra til å opprettholde artsmangfoldet som finnes i regionen, spesielt med fokus forekomsten av trua og sårbare arter, det vil si rødlista arter, sier Silsand.

Tror ikke på dokumentasjon

Kjell-Henrik Semb

Miljøvernrådgiver i Porsgrunn kommune, Kjell-Henrik Semb.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

Miljøvernrådgiver i Porsgrunn, Kjell-Henrik Semb har kartlagt vann og dammer i Grenland over mange år, og har sett konsekvensene av spredning av karpe.

– Karpa støvsuger ferskvannene for næring og er dermed en stor trussel for andre arter. Den ødelegger vann og fauna for alltid, sier Semb.

Snipen setter ikke lit til dokumentasjonen miljømyndighetene har jobba fram.

– Jeg tror ikke det har skjedd økologiske katastrofer som følge av karpe i Norge. Her i Norge har vi for kaldt klima. De formerer seg lite, og hadde de vært så farlige hadde vel

Jarle Steinkjer

Jarle Steinkjer, seniorrådgiver ved fiskeseksjonen i Miljødirektoratet.

Foto: Øystein Økter / NRK

disse vannene vært ødelagt for lengst, sier han.

Seniorrådgiver ved fiskeseksjonen i Miljødirektoratet, Jarle Steinkjer har tidligere uttalt til NRK at han er bekymra for spredning av fisken.

– Karpa sprer seg, og vi får stadig melding om nye lokaliteter. Dette er veldig alvorlig, og vi må jobbe mer med dette for å få oversikt, sier han.