Hopp til innhold

– Det er for få politifolk på jobb

Politiets fellesforbund (PF) kritiserer politibemanningen. – Vi klarer ikke tilby de tjenestene publikum burde fått, sier leder av PF i Telemark.

Stine Benjaminsen Nygård

Leder i Politiets Fellesforbund i Telemark, Stine Benjaminsen Nygård, sier at lav bemanning fører til å politiet ikke får gjort jobben sin tilfredsstillende.

Foto: Solfrid Leirgul Øverbø / NRK

– Generelt mener jeg bemanningssituasjonen i Telemark politidistrikt er altfor lav. Vi klarer ikke å tilby de tjenestene til publikum som vi burde ha gjort.

Leder i Politiets Fellesforbund Telemark, Stine Benjaminsen Nygård, er ikke fornøyd med dagens politiberedskap, og sier at politiet opplever bemanningen frustrerende.

– Man skulle ønske at man kunne gjøre en enda bedre jobb en det man faktisk rekker å gjøre. For folk blir frustrerte, og får selvsagt en del kritikk, som de opplever at de ikke kan gjøre noe med, sier Benjaminsen Nygård, og fortsetter:

– Hvis vi går noen år tilbake og snakker rent operativt, så opplever vi at det er færre ute i gatene nå, enn det var for fem og ti år tilbake.

Reduserte minstebemanningen

I fjor høst reduserte Telemark politidistrikt minstebemanningen. Politimester i Telemark politidistrikt, Rita Kilvær, kan ikke si noe om hvor mange polititjenestemenn som er på jobb til enhver tid, men sier at hun skulle ønske seg flere politistillinger.

– Jeg tror kanskje folk vil være overrasket over å vite hvor få politifolk som er på jobb til enhver tid. Jeg tror nok folk tror det er flere. Samtidig er vi ganske gode på å ha patruljer der vi erfaringsmessig vet at ting skjer.

Politimeister Rita Kilvær, Telemark Politidistrikt

Politimester i Telemark politidistrikt, Rite Kilvær, sier at man er bedre rustet større hendelser, enn det man var 22. juli 2011.

Foto: Anne Lognvik / NRK

– Ingen store endringer etter 22. juli

Bemanningen i politiet er ikke stor nok til å håndtere store saker, eller flere mellomstore saker samtidig, mener Benjaminsen Nygård.

– Det har ikke skjedd noen store endringer i politiet i Telemark eller i resten av Norge, etter 22. juli. Vi har blitt litt bedre på beredskapssystemer og kanskje litt bedre på kommunikasjon. Men bemanningen har ikke blitt bedre og vi har ikke blitt flere folk, sier Benjaminsen Nygård.

Kilvær sier at man på nasjonalt plan er bedre rustet store hendelser i dag, men at det fremdeles er noe å jobbe med.

– Det å håndtere en terrorhandling i et normalt stort politidistrikt som Telemark, er nesten ikke mulig. Man er helt avhengig av alle de nasjonale ressursene som under 22. juli, ikke fant hverandre. Vi er nok bedre rustet nå, ikke i forhold til antall mannskaper, men fordi det har kommet en del nasjonale ordninger på plass. Det er ikke alt som er i orden, men det er mye som er bedre, sier Kilvær.

Flere stillinger, men ikke flere politifolk

– Telemarks innbyggere burde hatt bedre politidekning enn det de har i dag, sier Benjaminsen Nygård.

Telemark har i år fått fire nye politistillinger i budsjettet, men det har ikke kommet nok penger til å kunne beholde det andre tilbudet politiet har.

For selv om budsjettet i kroner har økt fra 302 til 309 millioner, har politiet mange nye oppgaver. Politiet skal blant annet gjennomføre større treningsmengde og ansette fire nye politifolk – mens utgiftene i budsjettet ikke er regulert for økning i pris og lønnsvekst.

– Alle må gjøre flere oppgaver for å få hjula til å gå rundt, så den totale bemanningen øker ikke, sier Benjaminsen Nygård.

– Vi trenger ikke revolusjonerende mange flere, men hadde vi hatt mellom tjue og tretti flere ansatte i Telemark politidistrikt, så tror jeg vi hadde klart å ha en ok politidekning. Hadde vi fått ytterligere flere, så hatt vi klart å gjøre en veldig, veldig god jobb, sier Benjaminsen Nygård.

Trygt

– Folk kan føle seg trygge. Vi er blitt et av de tryggeste politidistriktene i landet, og vi ligger under landsgjennomsnittet for anmeldte saker. Og vi er gode på utnytte ressursene vi har, sier Kilvær.

– Dagens regjering jobber for å komme opp på to polititjenestemenn per tusen innbygger, men det ligger nok ti år frem i tid. Det vil hjelpe stort å komme dit, sier Kilvær.

I Telemark er det nå 1,57 politistillinger per 1000 innbyggere.