Hopp til innhold

– Bygger fremtiden oppå fortiden

Arkeologene gjør mange spennende funn der ny E18 gjennom Bamble skal bygges.

– Dette er litt forskjellige funn, blant annet noen pilspisser og en Nøstvet-øks, sier utgravingsleder Anja Mansrud og viser frem plastposen med funnene til NRK.

Hun leder arbeidet der 25 arkeologer driver feltarbeid der nye E18 gjennom Bamble skal bygges. På 20 ulike steder i skogen i Bamble driver arkeologer på.

Les også: Vikingsverd funnet i Telemark

Allerede etter få dager med graving har det dukka opp mange spennende funn, forteller Mansrud.

Fant gammel øks

Anja Mansrud med pilspiss

Anja Mansrud viser fram en pilspiss.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Funnet av en såkalt Nøstvet-øks forteller arkeologene at det har bodd folk i området 6000–5000 år før Kristus – i den perioden som kalles eldre steinalder.

I motsetning til det meste annet som var laga av flint i denne tida ble disse øksene laga av lokale bergarter. Når Mansrud forteller hvordan denne øksa er spent fast til et skaft av tre kan en forstå at steinen hun har i hånda virkelig er en viktig del av et nyttig redskap.

– Det eneste vi har igjen her er formen av en øks. Det skal kanskje et litt trenet øye til for å se hva det er, sier hun.

Havnivået annerledes før

Øksene kan ha blitt brukt til å hule ut båtstammer for å bygge stokkebåter, sier Mansrud. Hun viser også frem en stor pilspiss.

– Denne er fra yngre steinalder. Vi fant den da vi holdt på med gravemaskinen. Plutselig dukket den opp, og den er veldig forseggjort og fin.

På vei ut til et område like ved Hegna gård i Bamble forteller Mansrud at havnivået var ganske annerledes i steinalderen.

– Nå står vi midt i skogen, men her har det vært en strand, sier Mansrud og peker.

Får frem godsakene

Steinar Solheim

Steinar Solheim er klar til å grave frem godsakene.

Foto: Stine Hansen Bakkebø / NRK

Oppe på bakketoppen kan vi se et større felt der det er fire arkeologer i full sving.

– Nå er det praktfullt i felten. Det er sommer og vi er godt i gang med undersøkelsene, sier prosjektleder Steinar Solheim.

– Torven er av, og vi kan finne frem godsakene, sier han med et smil.

Han mener det kan bli mange fine funn i Bamble, ikke minst fordi det ble funnet en del allerede da gravemaskinene ble satt i sving.

– Ja, vi har 20 steder vi skal undersøke i år. Alle er datert til steinalderen, og vi har boplasser datert til omtrent 8500 til 3500 år før Kristus, sier han.

– En del av tingene som arkeologene ser etter, er utviklingen i teknologi og boplasstyper.

Les også: Leter etter Bambles eldste hus

Kan finne Bambles eldste hus

Massene blir solla og spylt, og alt av små og store steiner blir nøye vurdert.

Mansrud og Solheim håper utgravingene langs E18 Rugtvedt-Dørdal kan gi ny kunnskap, og mens de graver har de et godt håp om å finne for eksempel Bambles eldste hus.

– Det håper vi selvsagt på. Og neste år skal vi grave på enda eldre lokaliteter, blant annet kommunens eldste boplass, sier Mansrud.

– Vi tar også sikte på å finne Bambles eldste gård. Vi går høyt ut, sier Solheim.

Bygger for fremtiden

Men hva tenker arkeologene om at det er en moderne motorvei som skal til for at man får gravd ut og lært så mye om fortiden.

– På det forrige prosjektet ble det sagt: «Fra stokkebåt til gummidekk». Det er betegnende på forskjellen fra det vi gjør til det som kommer. Det er spesielt, sier Solheim, og slår fast:

– For å bygge fremtiden får man opp fortiden.

Les også: Andreas (6) fann sjeldan mynt. Så mykje får han i finnerlønn