Emil Hegle Svendsen

SLITER: Det har vært en veldig varierende VM-sesong så langt for Emil Hegle Svendsen. I juni trente han 103 timer, det har han aldri gjort før. Også i de andre sommermånedene trente han tilsvarende. Han har likevel blitt fragått i sporet.

Foto: GOL1, Olsen, Geir / NTB scanpix

Trente rekordmye - nå kjemper han for å rekke VM

Siden 2008 har Emil Hegle Svendsen tatt halvparten av Norges mesterskapsgull. Nå sliter han med å finne formen til karrierens kanskje viktigste VM.

Torsby i Sverige, 30. juni 2015: Emil Hegle Svendsen staker seg innover i de dype svenske skoger. Det er sommer, sol og landslagssamling. Hjulene på rulleskiene jobber seg bortover den svarte asfalten da Tarjei Bø plutselig roper «Og der passerer Emil hundre timer!»

Selv om det er kameraten som sier det høyt først, vet Svendsen svært godt at han akkurat der og da passerer en milepæl i sin idrettskarriere: Han har for første gang trent over 100 timer i løpet av en måned.

Det er mye for en skiskytter som må tilbringe tid på skytebanen i tillegg.

– Ting ser bra ut og livet smiler. Nå er det bare å kjøre på å trene som bare det, sier Svendsen når NRK møter han dagen etter.

Emil Hegle Svendsen

TRAKK SEG: Her er Emil Hegle Svendsen etter jaktstarten i Anterselva. Trønderen valgte å droppe stafetten og dro hjem.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Med et bred smil, ikledd en lett blå shorts og signalgule joggesko, strekker han på beina og nyter varmen.

Det er åtte måneder og én dag til VM i Holmenkollen.

Olympiatoppen i Oslo, 4. februar 2016: Inn gjennom den den store skyvedøren på toppidrettssenteret kommer en skiskytter med småbustete hår og en hettegenser godt trukket over hodet.

NRK har fått ti minutter med han som mange før sesongen så på som Norges sikreste gullkort i VM.

Han som har tatt 7 av Norges 14 individuelle mesterskapsgull på herresiden siden 2008.

Han som har fått navnet «Super-Svendsen» etter en rekke maktdemonstrasjoner i skiskytterløypa siden han tok gull i junior-VM i 2004.

Denne dagen er derimot ikke en av hans beste.

– Nå må jeg ta en fysisk test for å sjekke hvordan det står til med kroppen, sier Emil Hegle Svendsen.

Det har gått litt over sju måneder siden solen skinte i Sverige. Nå er det kuldegrader og snø i Oslo, men Emil Hegle Svendsen er ikke i form, og det er bare 28 dager til VM.

Hva har skjedd siden smilet var så bredt i sommer?

På grunn av skuffende resultater forrige sesong, trener Emil Hegle Svendsen mer enn han noen gang har gjort.

I SOMMER: NRK møtte Emil Hegle Svendsen under landslagssamling i svenske Torsby i sommer. Da hadde han nettopp satt treningsrekord med 103 timer fysisk trening i juni. Han var i godt humør og så lyst på sesongen.

Ingen seire

Hittil i sesongen er hans beste prestasjon en andreplass fra fellesstarten i Pokljuka. Da tapte han spurten om seieren med tre tideler for franske Jean-Guillaume Béatrix.

Han har smertelig fått erfare at forskjellen på å være nest best og best i toppidretten, er marginal.

– De to første månedene av verdenscupen var frustrerende. Det var frustrerende å ikke være der jeg ønsket å være. Spesielt når jeg følte at jeg hadde gjort en jobb som gjorde at jeg fortjente det, sier han.

– Men sånn er verden. Man får ikke alltid de logiske svarene man tror man skal få, og da må man bare forholde seg til det og gjøre en enda bedre jobb frem mot VM, sier Svendsen når NRK møter han på Olympiatoppen.

Emil Hegle Svendsen kutter ut renn i verdenscupen i skiskyting for å finne formen inn mot VM i Holmenkollen.

TESTET SEG: 4. februar testet Emil Hegle Svenden kroppen på Olympiatoppen.

– Stanget hodet i veggen

Han følte seg uhyre sterk i sommer og høst. Han hadde fått tilbake motivasjonen etter det han beskriver som en forferdelig 2014/2015-sesong.

– Du merker det på alt han gjør. Han er konsentrert og skjerpet, sa landslagstrener Egil Gjelland under Torsby-samlingen.

Forventningene var store da man kom til oktober og sesongåpningen bare var få uker unna. Men så ble Emil Hegle Svendsen syk. Ingen krise, og ikke noe nytt at en toppidrettsutøver som har presset kroppen over lang tid blir syk da, men Svendsen gikk nesten to uker uten trening.

– Jeg har gått og stanget hodet i veggen noen dager nå, sa 30-åringen til NRK 17. november.

Emil Hegle Svendsen har mistet to uker med trening på grunn av sykdom.

SESONGÅPNINGEN: Emil Hegle Svendsen ble syk like før den nasjonale sesongåpningen på Sjusjøen. NRK laget denne saken da han etter drøyt ti dager var tilbake i rolig trening.

Kanskje var det et forvarsel på hva som ventet. For den viktige VM-sesongen skulle vise seg å bli langt tyngre enn skiskytteren hadde forestilt seg. Tiden fra seks bom og 24. plass i den nasjonale åpningen nest siste helgen i november og frem til i dag, har vært en lang og frustrerende kamp for å finne den formen han så gjerne vil ha.

Og nå nærmer VM seg med stormskritt.

– Han har ikke fått ut det han føler han er god for. Han virker veldig frustrert og søkende etter der han ønsker å være, men grunnlaget og potensialet ligger der, sier NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold.

Selvtillit

Hanevold har sett Svendsen på de fleste verdenscuprenn denne sesongen, og det er to ting han virkelig savner: Selvtillit og råskap.

– Han er veldig avhengig av å føle seg som «Super-Svendsen» inn mot VM, men der føler jeg det er lenge siden han har vært. Den «Æ e best»-holdningen mangler, sier den gamle skiskytteren som blant annet har OL-gull på stafett sammen med Svendsen.

Verdenscupåpningen startet uten pallplasser. Verken i Østersund eller Hochfilzen var Svendsen bedre enn nummer fire. Andreplassen i Pokljuka var kjærkommen, det var også tredjeplassen i den første konkurransen etter jul - da Norge tok tredobbelt på sprinten i Ruhpolding med brødrene Bø på de to første plassene.

Men da det forventningsfulle norske publikumet akkurat hadde begynt å få troen, slo motgangen inn for fullt.

I flomlyset i Ruhpolding 16. januar gikk Emil Hegle Svendsen inn til en svært skuffende tiendeplass på fellesstarten. Lørdagskvelden i Tyskland ble bekmørk.

– Ute i løypa var det helt svart. Jeg slet hele veien. Elendig.

Hva tror du er grunnen til at du ikke er i bedre form akkurat nå?

– Det har jeg ikke noe godt svar på, sa han til NRK mens snøen lavet ned etter løpet.

Med 19 treff skulle han normalt sett ha kjempet om seieren. I stedet var han 48,8 sekunder bak erkerival Martin Fourcade som også traff 19 blinker, men endte på andreplass.

Kan ha trent for tøft

Det toppet seg uken etter da Svendsen trakk seg fra stafetten i Anterselva og reiste hjem fordi han var sliten.

– Jeg ville ikke strekke strikken for langt, sier han.

Hjemme i Norge la han en ny plan for hvordan han skulle ta VM-gull på hjemmebane i mars. Hans kanskje viktigste VM i det som etter hvert har blitt en lang karriere. Planen innebar blant annet å droppe den planlagte verdenscuprunden i USA.

Et smart valg mener Halvard Hanevold.

– I stedet for å legge ut på en lang reise har han vært hjemme og forhåpentligvis fått noen gode svar og trent på seg trygghet på den stående skytingen, og fått bygget på seg godt humør og selvtillit.

Svendsen har heller ikke vært helt seg selv på skytebanen. Det er ikke at han bommer så veldig mye mer enn de andre, men han har bommet på avgjørende skudd når det står om seieren. Dessuten bruker han nå litt for lang tid på standplass sammenlignet med de beste.

– Det er ikke tilfeldig at det skjer, når det skjer flere ganger. Derfor jobber jeg så godt jeg kan med det, sier Svendsen.

På sprinten i Anterselva i slutten av januar, i det som skulle vise seg å bli hans siste konkurransehelg før VM, bommet han for eksempel hele tre ganger på siste skyting.

Denne sesongen har «Super-Svendsen» bommet én gang på hver siste sisteskyting på fire av fem jaktstarter han har gått. I Anterselva fylte han de siste fem blinkene, men da spilte ikke kroppen på lag og han endte på 12. plass.

Og så reiste han hjem.

Bø

LYSPUNKT Her står Emil Hegle Svendsen (3.-plass) på sprint-pallen med Tarjei Bø og Johannes Thingnes Bø i Ruhpolding 8. januar.

Foto: KARL-JOSEF HILDENBRAND / Afp

Tror på snuoperasjon

Da NRK snakket med 30-åringen før konkurransene i Italia innrømmet han at det kanskje ikke var så lurt å øke treningsmengdene så mye som han gjorde i sommer.

– Jeg følte meg bra hele veien, men det er en hårfin balansegang. Kanskje jeg har vært litt for tøff i høst, sa han.

Hanevold påpeker at det å trene mye ikke automatisk gir suksess.

– Hvis man bikker litt over på høsten kan man få han svi for det i første del av sesongen. Det har skjedd med mange løpere før han.

– Men den optimistiske tilnærmingen til dette er at Emil nå har jobbet seg gjennom de problemene og at det nå løsner og at han får ut potensiale sitt.

– For det er ingen tvil om at han har bygd opp et vanvittig grunnlag i den treningsperioden, og på et eller annet tidspunkt er det sannsynlig at han får igjen for det. Sjansen er større for at det skjer på slutten av sesongen enn på starten, sier Hanevold.

Gull-erfaring

Det er uansett én ting som taler til Svendsens fordel: Erfaringen.

Gang på gang har han vist at han er en mesterskapsløper. Da han i 2013 tok to individuelle VM-gull pluss to stafettgull i Nove Mesto, hadde han kun vunnet ett renn tidligere på sesongen, og det var før jul.

I fjor tok han dessuten VM-sølv på 20-kilometeren nærmest ut av intet.

– Jeg har en iboende tro på Emil. Han er en fantastisk utøver og jeg har alltid hatt tro på den råskapen han kan ha, men samtidig vet jeg at han kan grave seg litt ned hvis ting ikke går så bra, og jeg er litt bekymret for at han ikke klarer å komme seg ut av den bølgedalen han er i nå, sier Hanevold.

15 dager til VM

Emil Hegle Svendsen

SURT TAP: På stafetten i desember måtte Emil Hegle Svendsen gi tapt på sisteetappen mot russiske Anton Shipulin. Dette er eneste gang Svendsen har sagt at han hadde dårlige ski denne sesongen.

Foto: JOE KLAMAR / Afp

Det har vært spekulert i om dårlige ski har ødelagt for flere topp-plasseringer. Den eneste gangen han selv har sagt at det var et problem var under stafetten i Hochfilzen da han ble glidd i fra av russiske Anton Shipulin på sisteetappen.

Utover det avviser Svendsen at skiene er skyld i nesten-sesongen.

– Det har vært veldig mye bra ski denne sesongen. I noen renn har det vært dårlig, men sånn er det alltid. Jeg er tilfreds med situasjonen, sier han.

Den såkalte «laktat-testen» Svendsen tok på Olympiatoppen, der han sammenligner melkesyrenivået med tidligere tester, viste i hvert fall at han er frisk.

– Nå mangler jeg kanskje bare to prosent for å kjempe helt i toppen, sa han da.

30-åringen mener også at han nå har litt flere svar enn han hadde den mørke kvelden i Ruhpolding.

– Det er todelt. Det handler litt om den fysiske formen og litt om skyteformen. Hadde begge deler vært bra hadde jeg sannsynligvis stått her med noen seire nå. Og da hadde inngangen til VM vært en helt annen, sier Svendsen.

– Jeg har en del detaljer som må på plass. Med noen gode treningsuker nå kan jeg ta noen små steg som gjør at jeg er litt nærmere det gullet jeg ønsker i Kollen.

I dag er det 15 dager til VM starter med mixed stafett.