Hopp til innhold

Wetten om krasj: – Dette er total katastrofe

HAMAR/OSLO (NRK): Nederlandske Kjeld Nuis ble påkjørt og gikk nesten på trynet, men leverte likevel en 1500-meter i verdensklasse.

Skøyter

Kjeld Nuis

KJEMPELØP: Kjeld Nuis ble påkjørt, men leverte likevel et kjempeløp.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp

– Det er en hodeløst Jan Szymanski! Han kjører jo rett inn i skøyta til Kjeld Nuis, utbrøt NRKs skøytekommentator Even Wetten da han fikk se reprisen av krasjen.

Uhellet skjedde under den første vekslingen på 1500-meteren til Nuis og Szymanski. Førstnevnte hadde «forkjørsrett», men fikk plutselig den polske konkurrenten rett inn siden.

Gikk kjempeløp

Nuis holdt på å gå over ende, men klarte utrolig nok å holde seg på beina. Wetten trodde ikke sine egne øyne der han satt i kommentatorboksen i Vikingskipet.

– Det er total katastrofe! Dette var ille! Szymanski var på ingen måte våken der, og han blir diskvalifisert for den, sa Wetten, som var helt sikker på at nederlenderens løp var fullstendig ødelagt.

Men Nuis holdt hodet kalt på isen og klarte likevel å gå et fantomløp: 25-åringen gikk over målstreken til tiden 1.45,80 – som holdt til en meget sterk andreplass.

– Han holder roen, noe som er meget respektabelt av nederlenderen. Han leverer en 1500-meter i verdensklasse selv med dette tøvet, sa Wetten.

Komm.: Even Wetten.

SKUFFET: Sverre Lunde Pedersen ble beste nordmann på en skuffende sjetteplass.

Nordmennene skuffet

Nuis kunne imidlertid ikke gjøre noe med russeren Denis Juskov, som var fullstendig overlegen og vant med tiden 1.45,07.

Sverre Lunde Pedersen var også sjanseløs mot Juskov. Nordmannen ristet på hodet og slo ut med armene da han så tiden 1.46,64 på resultattavlen. Det holdt nemlig bare til en sjetteplass.

Håvard Bøkko gikk inn til en skuffende 14. plass, mens Håvard Holmefjord Lorentzen ble nummer 16.

Siste nytt

  • Ny landslagsavtale godkjent av styret i Norges Skiforbund

    Styret i Norges Skiforbund godkjente torsdag det fremforhandlede forslaget til ny avtale for utøverne på landslag.

    Det bekrefter generalsekretær Arne Baumann i Norges Skiforbund (NSF) til NRK.

    – Jeg tror dette har vært viktig både for Norges Skiforbund og for hele skiidretten, samarbeidspartnere og for å utvikle skiidretten videre. Og få ro rundt situasjonen om landslagsavtalen, sier Baumann til NRK.

    Innholdet i den oppdaterte landslagsavtalen er diskutert og utarbeidet av et utvalg som blant annet har bestått av utøvere, sportssjefer, tillitsvalgte og samarbeidspartnere.

    – Skistyret har konkludert med at utvalget har gjort en grundig og meget god jobb. Den nye landslagsavtalen, viljen til et godt samarbeid og god kommunikasjon også i tiden som kommer, er avgjørende for at norsk skisport skal utvikle seg slik vi ønsker, sier skipresident Tove Moe Dyrhaug i en pressemelding.

    I pressemeldingen fra NSF sier alpinist Aleksander Aamodt Kilde at dialogen med Skiforbundets ledelse er god og at den nye landslagsavtalen gir et godt grunnlag for den videre prosessen.

    – Den reviderte landslagsavtalen gir bedre forutsigbarhet og tydelighet for alle. Ikke minst med tanke på forståelse og aksept når det gjelder våre Image rights, noe som har vært avgjørende for oss utøvere, sier Kilde.

    Kilde satt i utvalget som alpinistenes represent. Representanen for langrenn, Pål Golberg, mener at arbeidet med utvalget har gitt bedre innsikt og forståelse.

    Utvalget skal fremover møtes hver vår før skistyret vedtar landslagsavtale for en ny sesong. I høst skal de diskutere erfaringene med å etablere de kommersielle manuaene i grenene.

  • Fratatt seieren etter skandalebildene

    NRK skrev tidligere denne uka om den spesielle avslutningen på Beijing halvmaraton.

    He Jie vant løpet, men tilsynelatende etter at hans afrikanske motstandere vinket kineseren frem. Spekulasjonene om løpsfiksing var i gang, og nå har konsekvensene kommet.

    Det er den kinesiske TV-kanalen CCTV som fredag får bekreftet at de tre beste i løpet må levere tilbake sine trofeer og tilbakebetale bonuspenger, ifølge NTB.

    Jies kenyanske konkurrent Willy Mnangat sa etter løpet at han hadde latt kineseren vinne, men endret senere forklaringen sin i et nytt intervju.

    Der påsto Mnangat at han hadde vært hare for Jie.

    – Jeg vet ikke hvorfor de skrev navnet mitt på startnummer i stedet for å skrive hare. Jobben min var å sette farten og hjelpe ham til seier, men dessverre nådde han ikke målet sitt som var kinesisk rekord, forklarte Mnangat.

    Det kinesiske friidrettsforbundet uttalte tidligere denne uken at de hadde møttes i sakens anledning. I en en uttalelse er det lovet forbedringer knyttet til idretten i landet. (NTB/NRK)

    jX7yazqefCE
    Foto: Reuters
  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal