Hopp til innhold

Weng skuffet seg selv: – Jeg har ikke tatt steget

SOGNEFJELLET (NRK.no): Heidi Weng håpet å slå alle sist vinter. I stedet føler hun avstanden opp til Marit Bjørgen, Justyna Kowalczyk og Therese Johaug bare ble større.

Heidi Weng

Heidi Weng ser etter utviklingsmuligheter, etter å ha stått på stedet hvil de siste sesongene.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

– Jeg håper jo på det sjøl. Det var et av målene i fjor å kjempe om seieren. Men det er tøft å gå mot de beste jentene. Man må være i kjempeslag for å klare det.

Slik svarer Heidi Weng på spørsmålet om hun blir den neste norske langrennsløperen til å vinne et verdenscuprenn.

22-åringen fra Ytre Enebakk fikk sitt store internasjonale gjennombrudd i sitt siste juniorår, i 2011/12-sesongen. 3. mars 2012 tok hun for første gang steget opp på seierspallen i verdenscupen, da hun ble nummer tre på en fellesstart med skibytte.

Senere samme vinter ble hun nummer to sammenlagt i verdenscupfinalen i Sverige.

Medalje i VM, medalje i OL

Å si at resultatene har uteblitt i ettertid, vil være direkte feil. I sitt første senior-VM i Val di Fiemme i 2013, gikk Weng inn til bronse på 15 km fellesstart med skibytte.

Hun gikk også på det norske stafettlaget som tok gull.

I OL-debuten i 2014, ble det også medalje i aller første forsøk. Igjen ble det bronse, og igjen var distansen 15 km fellesstart med skibytte. Heidi Weng ble også nummer tre i Tour de Ski – og nummer fire i verdenscupen sammenlagt.

Knallsterke resultater, kort oppsummert.

Når Heidi Weng likevel ikke er fornøyd, handler det ikke om resultatene. Problemet er at avstanden opp til de aller beste – det vil stort sett si Marit Bjørgen, og av og til Justyna Kowalczyk og Therese Johaug – ikke er blitt kortere. Tvert imot er den kanskje blitt litt større.

Blir motivert

– Jeg hadde en kjempesesong, det er ikke noe å si på det. Men jeg hadde kanskje ikke tatt steget der jeg var enda nærmere pallen og vinneren, som jeg håpet på, sier hun, og utdyper:

– Jeg føler jeg har vært litt på det samme stadiet de siste tre årene, og kanskje litt bedre året før enn i fjor. Sist vinter var jeg i nærheten av vinneren i ett renn, året før var det litt flere der jeg klarte å holde følge litt lenger inn mot mål.

– Blir du skuffet eller motivert av denne stagnasjonen?

– Jeg blir mest motivert. Jeg ser hvor mye arbeid mange legger ned, og det er ikke bare-bare å slå disse jentene. Det er mye trening som skal til, påpeker Weng.

Prøver nye ting

Nå tar hun grep:

– Jeg må kanskje gjøre det litt annerledes enn jeg har gjort før. Jeg har likt å gjøre det samme og må kanskje ha noe annet lurt å finne på for å ta det neste lille steget.

Slik konkretiserer Weng hva hun mener med «noe annet lurt»: Hun må bli flinkere med teknikken. Hun vil sykle mer, som avveksling til løping og rulleskiløping. Og hun skal trener mer styrke.

– Forhåpentligvis er det oppskriften, sier Weng.

Landslagstrener Egil Kristiansen er enig i at Weng til en viss grad har stagnert – og mener det er riktig å trene litt annerledes framover.

– For ujevnt

– Hun har en del ting hun må jobbe med for å være helt oppi der hele tida. Når hun er på sitt beste, går hun veldig fort. Men det er litt for ujevnt, og vi vil helst at hun skal være oppi der hele tiden, sier Kristiansen.

Han mener spesielt Weng har mye å hente på områder som ikke handler om utholdenhet.

– På styrkebiten har hun en del å hente. Hun skal også trene mer balanse og koordinasjon, forteller han.

Det skal bidra til å gjøre henne bedre teknisk.

– Heidi må få krafta til å gå i riktig retning, sier Egil Kristiansen.

Siste nytt

  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB
  • Højlund punkterte kampen – reddet Manchester United

    Danske Rasmus Højlund avgjorde for Manchester United da han satte 4–2 mot Sheffield United etter fremspill av Bruno Fernandes.

    Portugiseren ble kampens store spiller for de rødkledde vertene.

    Han utlignet til 2-2 fra straffemerket etter en time, og 20 minutter senere knallet han inn 3–2 fra distanse.

    Før hvilen sto Fernandes også for frisparket som et par trekk senere ga Manchester Uniteds første utligning.

    Hjemmelaget dominerte banespillet tungt og kom til flere store sjanser, men gikk likevel til pause på 1-1.

    En fæl feilpasning fra vertenes keeper André Onana ga Jayden Bogle muligheten til å snappe ballen, gå på løp og score fra skrått hold.

    Ledelsen varte ikke lenge. Sju minutter senere stusset Harry Maguire inn utligningen.

    Tidlig i 2.-omgangen ble Old Trafford-publikummet rystet igjen. Ben Brereton Diaz sørget for at det sto 1-2 på lystavla etter fine Sheffield United-kombinasjoner.

    Manchester United tok seg opp til 6.-plassen med onsdagens seier. Klubben har kun vunnet to av sine åtte siste kamper i Premier League.

    Helst sist ligger Sheffield United med sine 16 poeng fra 34 kamper. Dert er ti poeng opp til riktig side av nedrykksstreken. (NTB/NRK)

    Britain Soccer Premier League
    Foto: Dave Thompson / AP
  • Skaslien og Nedregotten videre i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten vant sin sjette kamp på rad da Sveits ble slått 6-5 den blandede parturneringen i curling-VM.

    Tidligere onsdag slo de Italia 7-4. Dermed topper duoen gruppe A sammen med Sveits og er klar for utslagsrundene allerede før siste kamp i grunnspillet.

    Torsdag venter Spania, som ligger sist i gruppe A.

    Det gjelder å komme seg blant de tre beste i gruppen. Vinneren går direkte til semifinalen, mens to de to neste skal ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Nedregotten og Skaslien
    Foto: LILLIAN SUWANRUMPHA / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal