Hopp til innhold

VM-avlysningen fikk profilene til å måpe: – Noen som ikke har gjort jobben sin

Bare et halvt år før VM i snøsport skulle arrangeres for andre gang så arrangørene seg nødt til å avlyse mesterskapet. Det forundrer forrige vinters VM-konge og -dronning.

Jesper Saltvik Pedersen og Vilde Nilsen

FORUNDRA: Jesper Saltvik Pedersen og Vilde Nilsen ble tatt på senga av VM-avlysningen som kom i helga.

– Vi skriver 1. juli 2022, og har fortsatt ingen avtale. Det er urimelige og for risikable forutsetninger for å arrangere fire-fem VM-konkurranser.

Det skrev styreleder i Sveriges parasportforbund, Åsa Llinares Norlin, i en pressemelding i helgen.

De valgte dermed å avlyse mesterskapet i Östersund, som de har planlagt siden 2016. Årsaken er som Norlin nevner at arrangøren ikke har fått på plass en arrangementsavtale.

At paraidretten nå skal bli overført fra Det internasjonale parasportforbundet (IPC) til FIS har komplisert saken ytterligere, forteller generalsekretær i Svenske parasportforbundet, Bo Sköld til NRK.

– Hverken IPC eller FIS hadde en avtale med oss 1. juli og det førte til det hadde vært en ganske lang prosess før vi kunne blitt enige. Vi ble ikke informert om overføringen fra IPC til FIS før veldig sent i mai. Og uten en arrangementsavtale ville det blitt uhørt vanskelig for oss å skaffe de nødvendige TV-avtalene, sponsorer osv., sier Sköld.

I en mail til NRK informerer FIS om at avtalen om å overføre paraidretten fra IPC til FIS ikke er fullført, og at det internasjonale skiforbundet derfor ikke har ansvar for å tilby de svenske arrangørene en arrangementsavtale.

NRK har onsdag prøvd å få en kommentar fra IPC om dette uten å lykkes.

– Forundra og forvirra

VM snøsport for parautøvere

TRIST: Vilde Nilsen så frem til å forsvare den imponerende gullfangsten fra VM i snøsport på Lillehammer.

Foto: Samuel Andersen / NTB

Mesterskapet var neste sesongs store høydepunkt for parastjernene Jesper Saltvik Pedersen og Vilde Nilsen.

På Hafjell og Lillehammer i vinter tok de henholdsvis fem og fire medaljer hver, men ser nå ikke ut til å få muligheten til å forsvare disse neste vinter.

– Jeg hadde sett frem til å gjøre et bra VM. Jeg føler jeg gjorde det bra i år og hadde lyst til å forsvare titlene mine i Östersund. Ikke minst etter at det ble en nedtur i Paralympics ville jeg revansjere meg. Det er utrolig trist. Det er en arena som passer meg bra og som er kjent for å gjennomføre gode arrangement, sier Nilsen til NRK.

Saltvik Pedersen ble mildt sagt overrasket da han fikk vite at VM var avlyst.

– Jeg hadde ikke fått noen indikasjoner på at det var noen problemer før helga, så jeg ble litt forundra og forvirra. Jeg håper det løser seg, men det virker som noen ikke har gjort jobben sin, sier paraalpinisten.

Les også Uten pappa

Jesper Saltvik Pedersen, ingress

– Skjønner ikke problemet

Nå reagerer han på at IPC ikke har klart å gi den svenske arrangøren en avtale.

– Det burde vært på plass før. Jeg skjønner ærlig talt ikke problemet. At de ikke har hatt dialog viser at de kanskje ikke tar det så seriøst, sier Saltvik Pedersen.

– Det viser at det fortsatt er en kamp vi må kjempe og at det ikke er noe som er gjort av seg selv. Det er en kamp som må kjempes hele veien, følger han opp.

VM snøsport for parautøvere

MÅ KJEMPE: Medaljegrossisten i alpinløypa mener dette er et tegn på at kampen til parautøverne ikke er over.

Foto: Gisle Johnsen / NTB

Avlysningen får Nilsen til å lure på hva som har skjedd i prosessen.

– Det er litt merkelig. Det virker som det har blitt en klinsj mellom IPC og FIS som har tatt tid å løse. Dumt at de ikke finner ut av det før det er et halvt år igjen til mesterskapet, mener langrennsløperen som er regjerende verdensmester på sprint og 10 km klassisk.

– Behøver noe bedre

En som hadde håpet å vite mer om prosessen mellom IPC og FIS, er Sköld i det svenske parasportforbundet. Han føler at de har blitt stående utenfor og kommer til å ta dette opp med FIS.

– Vi behøver noe bedre fra det internasjonale nivået for å inkludere de ulike partene, spesielt når vi er en så stor arrangør. Det er viktig å inkludere de som skal inkluderes. Delaktigheten er viktig for at det skal bli bra for para, mener generalsekretæren.

– Jeg oppfatter at FIS har tatt på seg ansvaret og vil ta det seriøst, men så vet ikke jeg hvordan overføringen har foregått. Annet enn at det har gått veldig fort mot slutten og jeg vet ikke hvor mye tid de har brukt på avtaler, følger Sköld opp.

FIS har ikke svart NRK på sin henvendelse om denne saken.

Les også Premiert med tekopp etter bragd: – Respektløst

Jesper Saltvik Pedersen

Diskuterer alternativ

Både Saltvik Pedersen og Nilsen er positive til at FIS nå har overtatt paraidretten, og håper dette bare er litt oppstartsproblemer.

– For parasporten er det fantastisk at vi går inn i FIS og ikke er en del av IPC. At vi etter hvert kan ha verdenscup og mesterskap på samme arena som funksjonsfriske vil være fantastisk. Virker som det er litt voksesmerter nå, men på lang sikt er dette et løft for sporten, mener Saltvik Pedersen og kommer med et lite hjertesukk:

– Denne saken viser at ingenting gjør seg selv.

Men kanskje er ikke alt håp ute for mesterskap neste sesong likevel.

– Vi diskuterer nå med FIS og IBU (Det internasjonale skiskytterforbundet) om å gjennomføre deler av VM, men akkurat nå kan vi ikke love noen ting. Vi må se på hva som er mulig å gjennomføre, forteller Sköld i det svenske parasportforbundet.

I en tidligere versjon av denne saken skrev NRK at ansvaret for paraidretten hadde blitt overført fra IPC til FIS. Dette stemmer ikke da avtalen mellom partene foreløpig ikke er signert opplyser FIS onsdag. Saken ble oppdatert onsdag 6. juli 16.52.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal