Hopp til innhold

Vil snike Cologna forbi OL-reglene

Denne uka er Dario Cologna tilbake på ski, men trener Guri Hetland er ikke sikker på at årets idrettsutøver i Sveits rekker å oppfylle de formelle uttakskravene før OL.

Dario Cologna

Dario Cologna må håpe at forrige vinters VM-bragder fortsatt imponerer uttakskomiteen for OL i Sotsji.

Foto: Matthias Schrader / Ap

Verdensmesteren på tremil fra Val di Fiemme sist vinter ble operert 15. november etter å ha skadet ankelen da han falt på isen. Opptreningen startet allerede 18. november, og veien tilbake har gått akkurat som planlagt.

I helga, mens verdenseliten konkurrerte på Colognas hjemmebane i Davos, hadde 27-åringen sin første stakeøkt på rulleski.

– Vi håper at han kan gjennomføre sin første økt på ski i slutten av denne uka, altså rett før jul, sier Sveits’ norske landslagstrener Guri Hetland til NRK.no.

Strenge uttakskrav

Hun er fortsatt sterk i troen på at Cologna skal rekke å komme i form til OL i Sotsji.

– Han har trent veldig bra alternativt, så kapasitetsmessig er han ikke satt langt tilbake, fastslår Hetland.

Spørsmålet er bare om Cologna rekker å kvalifisere seg for OL i henhold til uttaksreglene. Den sveitsiske OL-komiteen praktiserer de formelle uttaksreglene mer bokstavelig enn det som er vanlig praksis i Norge.

– Det er ganske strengt her. I Sveits som i Norge er det sånn at man kan bli tatt ut på prestasjoner fra forrige sesong, og med gull og sølv i Val di Fiemme er jo den delen på plass for Dario. Men ifølge reglene må han bevise form minst én gang før uttaksfristen 20. januar. I praksis betyr det at han må ta verdenscuppoeng, sier Hetland.

Årets idrettsutøver

Planen er at Dario Cologna skal sesongdebutere i verdenscupen i Polen 18. og 19. januar.

– Det mener vi er realistisk. Men om han rekker å bli god nok til å ta verdenscuppoeng, er en annen sak, påpeker Hetland.

Hun håper og tror at hun uansett skal klare å argumentere Cologna til OL. At han søndag ble kåret til årets idrettsutøver i Sveits, som den første langrennsløperen noen sinne, teller neppe i negativ retning.

– Jeg har en tett og god dialog med toppidrettssjefen her nede og føler meg rimelig trygg på at Sveits ønsker å ha med Dario i OL. Så jeg tror ikke uttaket blir noe problem, sier Hetland.

Les videre under bildet.

Guri Hetland

Guri Hetland er i god dialog med den sveitsiske toppidrettssjefen om å få Dario Cologna til OL selv om han ikke formelt sett er kvalifisert.

Foto: Andersen, Aleksander / Scanpix

Vil gå alt i OL

Dario Cologna har fortsatt ikke endret planene for OL – som går ut på å gå alle de fire individuelle distansene.

– Vi begynte å studere OL-programmet i mai, men etter at han ble skadet har vi bare tenkt på veien tilbake. Kanskje kan det bli aktuelt å velge ut én distanse i Sotsji, men det kan også være aktuelt å gå alle. Den avgjørelsen tar vi når vi ser hvordan skaden gir seg utslag i de ulike teknikkene, forklarer Hetland.

Ettersom Cologna ennå ikke har belastet beinet verken i klassisk diagonal eller skøyting, er det umulig å si hvor hemmet han er. Hvis den ene stilarten fungerer bedre enn den andre, kan det bli spesialisering mot én distanse i OL.

– De svarene får vi først når han har prøvd, konstaterer Guri Hetland.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal