Hopp til innhold

Vil ha utestengelse av «dopingnasjoner»

Russland er gjenganger på dopinglisten og før sesongen måtte de betale en millionbot. Ikke hard nok straff, mener IBUs antidopingsjef.

Jim Carrabre

MENER MAN MÅ TA TØFFERE GREP I KAMPEN MOT DOPING: Jim Carrabre, medisinsk ansvarlig i IBU, mener man må gi strengere straffer til de nasjonene som blir tatt for doping.

Foto: NRK

Jim Carrabre, sjef for antidopingarbeidet i internasjonal skiskyting, vil ha strengere kollektiv straff for de nasjonene som er gjengangere på listen over dopingsaker.

Det er først og fremst Russland som har stått for de fleste positive dopingprøvene i internasjonal skiskyting.

Krever tøffere virkemidler

– Det er juridiske problemstillinger som må vurderes. Men jeg mener vi ikke kan ta tøffe nok grep mot dopingnasjoner, sier Jim Carrabre, medisinsk ansvarlig i IBU, til NRK.

Til nå er den strengeste kollektive straffen IBU har gitt på bakgrunn av doping vært millionboten til Russland etter tre positive prøver før Sotsji-OL. Det innebar at det ble vedtatt bot på 100.000 euro før denne sesongen. I tillegg måtte det tilbakebetales 63.000 euro (nesten 600.000 kroner) i premiepenger.

– Vi må være tøffere mot de nasjonene som driver med dette. Jeg vet ikke om den beste løsningen er å sanksjonere nasjonene og ikke gi dem lov til å konkurrere i vår sport eller ta bort startposisjoner i verdenscupen, sier medisinsk ansvarlig i IBU Jim Carrabre til NRK.

Halvard Hanevold, NRKs skiskytterekspert, mener straffen må stå i stil med alvorlighetsgraden.

– Det er ikke utenkelig at man må gå så langt som å utestenge hele nasjoner om man ser at doping er et gjentagende problem og at det er manglende vilje til å rydde opp, sier Hanevold.

Dopinglab Sotsji

BLE OVERVÅKET: Dopinglaboratoriet i Sotsji skal ha blitt overvåket av folk fra den russiske sikkerhetstjenesten FSB. Det avslørte Wada-rapporten i høst. Nå skal det sporet følges opp.

Foto: Lee Jin-man / Ap

Tror ikke på bøter

Halvard Hanevold

ENIG I STRENGERE STRAFFER: NRKs skiskytterekspert Halvard Hanevold.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Carrabre mener at eneste mulighet til å forandre systemer der doping er en del av kulturen er å straffe nasjoner kollektivt, i tillegg til livstidsutestengelse for dem som blir tatt i doping for første gang. Dette er forslag han ønsker skal komme på IBU-kongressen dette året.

– Livstidsutestengelse er alvorlig. Da skal man ha sterke beviser og være veldig sikker i sin sak. Jeg mener det er viktigere å se på systemet rundt en utøver, for doping er sjeldent noe man driver med alene, sier Hanevold.

I sykkelsporten har man innført muligheten til å utestenge hele profflag for en periode, dersom de har to dopingsaker i løpet av 12 måneder. Da kan straffen være opp til 45 dager.

– Å utestenge nasjoner eller ta fra dem startplasser i verdenscupen er en måte å straffe på som ville gjort vondt. Finansielt er Russland et rikt land i skiskyting. Så å gi dem en bot er ikke alltid det beste, sier Carrabre.

Han har satt i gang en dopinggransking av skiskyting under OL i Russland, basert på mistanke om svikt i testingen i Sotsji. Han påpeker at det også har vært anbefalingen i etterkant av Wada-rapporten. Carrabre har allerede hatt møter med representanter fra WADA.

Sportsnyheter

Premier League - Arsenal v Chelsea

Leken Ødegaard ydmyket Chelsea: – En magiker

Arsenal dundret inn både én, to, tre, fire og fem scoringer mot Chelsea. Etter to målgivende hagler det med komplimenter til Martin Ødegaard.

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Det østerrikske forbundet bekrefter: Går mot comeback for Hirscher - for Nederland

    Tirsdag kveld skrev flere sveitsiske medier at det går mot comeback for alpinlegenden Marcel Hirscher.

    Onsdag morgen bekrefter det østerrikske skiforbundet at de har vært i samtaler med Hirscher og at Hirscher der har bedt om å få kjøre for Nederland. Det ønsket har det østerrikske skiforbundet godkjent.

    Det sier generalsekretær Christian Scherer.

    Scherer forteller at det østerrikske forbundet forsøkte å overtale ham til å gjøre comeback for Østerrike, men nå blir det altså trolig Nederland.

    Hirscher har foreløpig ikke selv bekreftet et comeback. 35-åringen har en mor fra Nederland.

    Østerrikeren anses som en av tidenes beste alpinister og kan skilte med 67 verdenscupseiere. I tillegg vant han verdenscupen sammenlagt hele åtte år på rad, fra 2011/2012-sesongen til 2018/2019.

    – Oi, dette høres spennende ut. Hvis dette stemmer kan det bli et enormt sirkus å følge til vinteren, sier NRKs alpinekspert Nina Haver-Løseth.

    Hun er likevel usikker på om han blir like overlegen som han tidligere har vært.

    – Det kommer helt an på hvor mye han har vedlikeholdt og utviklet seg i tråd med idretten. Nivået har vært skyhøyt de siste sesongene, sier Haver-Løseth.

    Tidligere i vår ble det kjent at Lucas Braathen gjør et lignende comeback for Brasil, hvor Braathens mor er fra.

    Austrian Alpine Ski World Cup winner Marcel Hirscher attends a news conference in Vienna
    Foto: LEONHARD FOEGER / Reuters
  • Nervøs Alcaraz overrakte gjev pris til Bellingham

    Spanske Carlos Alcaraz innrømmer at han var full av nerver før han mandag skulle gi Jude Bellingham Laureus-prisen som årets mannlige gjennombrudd.

    Den unge tenniskometen bretter ut om følelsene han kjente på før han entret scenen i Madrid.

    – Helt ærlig så følte jeg meg ikke komfortabel i det hele tatt. Jeg var så nervøs, og beina mine skalv. Jeg øvde på talen 50 ganger for å forsikre meg om at alt ble perfekt. Jeg er ikke vant til å snakke foran så mange idrettslegender. Det var en flott opplevelse, fortalte Alcaraz på en pressekonferanse i forkant av Madrid Open.

    Den 20 år gamle verdenstreeren beskriver øyeblikket da han ga Bellingham prisen som «vakkert».

    – Jeg har så stor respekt for ham. Han er en fantastisk atlet, så jeg er glad for at jeg fikk oppleve dette.

    Alcaraz fikk selv prisen som årets gjennombrudd under fjorårets utdeling. 20-åringen har tatt den internasjonale tennisscenen med storm de siste årene, blant annet ved å vinne både US Open (2022) og Wimbledon (2023).

    Denne uken skal spanjolen forsøke å ta sin tredje strake tittel i Madrid Open. Alcaraz er andreseedet i turneringen.

    (NTB)

    Alcaraz
    Foto: AP
  • Nok et tap for Lilleberg og Lightning

    Emil Lilleberg og hans Tampa Bay Lightning tapte 3–2 borte for Florida Panthers, og ligger dermed under 2–0 i kamper av Stanley Cup-sluttspillets første runde.

    Lilleberg fikk 17 minutter på isen og bidro med blant annet ett skudd på mål.

    Washington Capitals v Tampa Bay Lightning
    Foto: BRUCE BENNETT / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal