Hopp til innhold

Vil at dommere leverer politiattest

Flere idrettsklubber krever nå påbud om politiattest for dommere etter at en straffedømt mann dømte en fotballkamp for unge tenåringsjenter.

Den pedofilifrikjente mannen

Norges idrettsforbund (NIF) advarer mot denne mannen som er dømt for gjentatte tilfeller av trakassering.

Foto: Politiet

– Jeg vil ha en ordning der dommere må vise politiattest for å få lov til å dømme, sier Aref Anderson daglig leder i Haslum IL til NRK.

I forrige uke opplevde klubben hans at en straffedømt mann dømte en fotballkamp for unge tenåringsjenter.

Aref Anderson

Daglig leder i Haslum IL Aref Anderson vil at dommere leverer politiattest for å få lov til å dømme.

Foto: NRK

Norges idrettsforbund (NIF) innførte for to år siden en ordning som krever at personer med hovedansvar for barn, som regel trenere, viser politiattest til klubben.

Assistenter, dommere og andre som per definisjon ikke har hovedansvar for barn trenger ikke levere attest.

– Dommere jobber aldri alene med barn og har ikke den samme muligheten til å opparbeide seg tillitsfohold til barn som trenere har. Vi mener det derfor er vanskeligere for dommere å utføre overgrep enn hva tilfellet er for trenere, sier kommunikasjonsrådgiver i NIF Martin Hafsahl til NRK.

Advarer

Norges idrettsforbund gikk denne uken ut og advarte mot den straffedømte mannen som endrer identitet for å få innpass som dommer og trener i ulike idrettslag. I 2007 ble han dømt for seksuell omgang med en mindreårig gutt, men i lagmannsretten ble han senere frikjent.

Han er imidlertid dømt for gjentatte tilfeller av trakassering av gutten og hans familie.

– Svært uheldig

NRK har snakket med flere klubber der medlemmer har blitt drapstruet, sjikanert eller fornærmet på andre måter av mannen. Alle klubbene mener et krav om politiattest også for dommere vil kunne hindre typer som denne mannen innpass i idrettsmiljøer.

– Det er svært uheldig at vedkommende har fått mulighet til å dømme kamper, det er en svikt i systemet. Jeg mener det bør vær lik policy for dommere og trenere med tanke på politiattester, sier Ole Magnus Skisland, daglig leder for fotballgruppa i Nordstrand Idrettsforening.

I fjor sommer sendte den straffedømte mannen flere sjikanerende brev til klubbmedlemmer i Nordstrand etter at han ble bortvist fra klubbens fotballbane.

Vil offentliggjøre bilder

Senest denne uken skal en annen Oslo-klubb, Ullern Fotball, ha opplevd at mannen i 30-årene drapstruet en lagleder og en trener i klubben via sms. Dette skal ha skjedd etter at mannen dømte to kamper for to av klubbens guttelag, og på den måten fikk telefonnummeret til treneren og laglederen.

– Dommere burde helt klart vise politiattest, men i dette konkrete tilfellet tror jeg ikke det er nok. Jeg vil at det offentliggjøres bilder av mannen slik at vi kan henge det opp på idrettsannlegg til skremsel for mannen og opplysning for trenere og foreldre, sier Magne Aarvik sportslig leder i Ullern Fotball, men legger til at han forstår det kan være problematisk med hensyn til personvernet.

Ingen oversikt

Siden påbudet med politiattest for trenere bare er to år gammelt vet ikke idrettsforbundet hvor flinke klubbene er på følge opp ordningen, men ifølge Hafsahl kartlegger nå idrettskretsene arbeidet som gjøres i landets klubber.

– Målet er at klubbene en gang i året skal rapportere inn til forbundet hvem som har ansvar for politiattest-ordningen. På denne måten vil vi få en bedre oversikt over hvor vellyket ordningen er, sier Hafsahl.

Idrettskretsenes kartlegging skal være ferdig i løpet av 2010.

Her er noen av NRKs saker om den straffedømte mannen:

Siste nytt

  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB
  • Tenåring pågrepet etter terrormelding mot Paris-OL – ville dø som en martyr

    En 16 år gammel gutt har blitt arrestert i Frankrike etter at han skal ha planlagt en terrordåd under OL i Paris.

    Tenåringen skal ha fremmet et budskap i sosiale medier om at han ved hjelp av et selvmordsbelte ønsket å dø som en martyr under de olympiske lekene i Frankrike denne sommeren. Gutten skal ha truet med å sprenge seg selv i luften.

    16-åringen ble arrestert tirsdag som følge av terrormeldingen, ifølge AFP. Deretter skal det ha blitt iverksatt etterforskning av saken.

    Under en ransaking av foreldrenes hjem ble det oppdaget håndskrevne papirer der tenåringen hadde lovet troskap til den islamske staten, har en politikilde sagt til AFP. Den samme kilden har informert om at tenåringen skal ha innrømmet å ha planlagt en terrorhandling ved hjelp av pistol eller selvmordsbelte.

    Arbeidet med å fastslå tenåringens eksakte intensjoner pågår fortsatt. Frankrikes sikkerhetstjeneste (DGSI) gjennomfører en etterforskning.

    Frankrike er vertskap for de olympiske lekene i Paris fra 26. juli til 11. august. I mars hevet regjeringen beredskapsnivået til det høyeste nivået.

    (©NTB)

    BFo3Dgwqg8I
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal