Hopp til innhold

– Han kommer til å løpe dødsfort, og så skal vi andre henge på så lenge vi klarer

Fredagens 1500 meter-felt i Monaco er så sterkt at Henrik Ingebrigtsen trolig perser – og setter norsk rekord – selv om han blir nummer ti.

Asbel Kiprop

2013: Slik så det ut da kenyanske Asbel Kiprop vant 1500-meteren i Diamond League-stevnet i Monaco i 2013 foran Mo Farah. Fredag kveld møtes de to igjen, samme sted og samme distanse. På startstreken står også regjerende OL-mester på distansen Taoufik Makhloufi. Arrangøren kaller feltet «Clash of Giants».

Foto: Lionel Cironneau / Ap

Stade Louis II i Monaco er nemlig blitt 1500-meterløpernes mekka.

– Det blir årets viktigste løp, etter VM, sier Henrik Ingebrigtsen til NRK.

Gode forhold, spreke harer og gunstig tidspunkt i sesongen gjør at verdens beste strømmer til fyrstedømmet for å knuse personlige rekorder.

– Min oppfatning er at det har blitt en holdning i feltet at man skal til Monaco for å løpe fort, sier NRKs friidrettskommentator Jann Post.

– Han mener business

Favoritten fredag kveld heter Asbel Kiprop og kommer fra Kenya. For to år siden løp han inn til andreplass i Monaco på den sterke tiden 3.27,72, og i år går det rykter om at han har med en av sine egne harer for å holde tempoet oppe.

Henrik Ingebrigtsen

NORSK REKORD: Henrik Ingebrigtsen går for ny norsk rekord på 1500 meter i Monaco fredag.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

– Ja, jeg har hørt det, og da mener han business, sier Henrik Ingebrigtsen.

– Det er Kiprop som skal springe dødsfort, og så er det oss andre som skal henge på så lenge vi klarer, legger han til med et smil.

Ikke nok med at Kiprop har sin egen mann i feltet, arrangøren stiller også med en hare. Ifølge Ingebrigtsen er det samme mann som i fjor, og da fikk haren beskjed om å løpet de første 800 meterne på ett minutt og 49 sekunder - dét er bare ett sekund bak Ingebrigtsens personlige 800 meter-rekord.

– Jeg får se hvordan dette blir, gliser nordmannen.

Suveren verdensrekord

En rask titt på vinnertidene fra Diamond League-stevnet i Monaco de tre siste årene viser at man sakte, men sikkert nærmer seg den suverene verdensrekorden til Hicham El Guerrouj på 3.26,00 fra 1998.

For tre år siden vant Kiprop på 3.28,88, men i 2013 løp han altså over ett sekund raskere og vant med 3.27,72. I fjor klokket så landsmannen Silas Kiplagat inn på imponerende 3.27.64.

– Man skal aldri si aldri når det gjelder verdensrekorden, men det er en av de aller sterkeste verdensrekordene og den har ingen vært helt i nærheten av på mange år, sier Post på spørsmål om han tror rekorden ryker fredag.

Ett sekund

Ingebrigtsen forteller at han skal holde litt igjen i starten for så å slå til med en kanonavslutning. Det tror han skal føre til ny pers - og norgesrekord - akkurat som i fjor.

Da satte han norsk rekord med 3.31,46, selv om han «bare» kom på 10. plass.

– Jeg har hatt mange kanonbra økter i det siste, flere enn i fjor, så da forventer jeg også å løpe bedre enn i fjor.

– Det er jo et veldig bra felt også i år, så jeg kan fortsatt «perse» med ett sekund selv om jeg kommer på 10. plass, sier han.

Fort kommer det nok til å gå uansett.

Se video: 1500-meteren i Monaco i 2014

Henrik Ingebrigtsen setter ny norsk rekord og ender på 10. plass.

FORT: I fjor vant kenyanske Silas Kiplagat 1500-meteren i Monaco på imponerende 3.27.64. Kiplagat løper ikke i år, men det kommer uansett til å gå fort.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal