Hopp til innhold

Varsler «krig» mot Norge: – Noen taklinger blir helt forferdelige

Keeper Alma Hasanic (26) spår et slagsmål av en VM-kvartfinale, og hun har forståelse for at Montenegro blir kritisert for stygt spill.

Monte

TØFFE TAK: Slik så det ut da Norge tapte for Montenegro i EM-finalen i 2012. Nå har Karoline Dyhre Breivang (t.v.) sluttet på landslaget, mens Milena Raicevic (da het hun Knezevic) fortsatt er med

Foto: ANDREJ ISAKOVIC / Afp

Alma Hasanic i LHK ved seriestart

KLAR: Alma Hasanic.

Foto: Rune Jensen / NRK

– Jentene har bare én agenda, og det er å krige og kline til, sier Hasanic til NRK.

Mandag så vi det igjen: Montenegro kneblet motstanderen med til tider ufint forsvarsspill, og Angola var som ventet sjanseløse i åttedelsfinalen (38-28).

Montenegro fikk faktisk en spiller utvist for filming – i eget forsvar.

– Når du går ut på en bane med den vinnerviljen, drar du i noen tråder som kanskje ikke ser så pent ut på TV, sier Hasanic.

Hasanic, som flyktet fra Bosnia til Norge som 4-åring, takket ja til Montenegro så sent som i februar i år. Da skjønte hun at veien til Norge-målet var for lang.

Nå møter hun i stedet Norge i VM-kvartfinalen, og selv om hun har flere Larvik-venninner på motsatt halvdel, blir det alt annet enn et vennlig oppgjør, skal vi tro Hasanic.

Skylder på «balkanblodet»

Andrekeeperen innrømmer at lagvenninnene av og til går for langt.

– Men jeg kan med hånden på hjertet si at ingen går ut på banen med intensjon om å skade noen. Det er bare det balkanblodet, og det å ville og krige, og uheldigvis blir noen av taklingene helt forferdelige. Men det er virkelig ikke med meningen.

– Så de angrer etterpå?

– De gjør faktisk det. Etter noen av situasjonene som har vært ille, har noen sagt unnskyld etter kampene. Det skjer i kampens hete, og det er en krig og i krig er det ingen som er snille med hverandre, sier keeperen, som har måttet finne seg i å være andrevalget så langt i VM.

Geir Oustorp

SPÅR BATALJE: NRK-ekspert Geir Oustorp.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Hun mener den brutale stilen passer henne bedre enn den norske, fordi hun blir «litt mer gira og litt mer gal». Samtidig forteller hun at spillerne har samme innstilling på trening, hvor det også handler om å «drepe hverandre».

Ekspert: Norge får trøbbel

Den innstillingen må Norge matche onsdag kveld.

– De spiller med hjertet langt utenpå drakten, og de nøler ikke med å kline til. Selv mot Angola var det lureri og triks hele veien, sier NRK-ekspert Geir Oustorp

– Hvem bør vi se opp for?

– Bakspillerne. De er i verdensklasse alle tre, sier Oustorp.

Én av dem, stjernespiller Katarina Bulatović, er i motsetning til Hasanic lei av å snakke om den beryktede spillestilen.

Hun innrømmer likevel at Montenegro er blant nasjonene som er vondest å møte.

– Jeg tror det blir veldig tøft, fordi de (Norge) har et godt forsvar og er gode på kontringer. Jeg tror laget med best forsvar og keeper vinner, sier Bulatović.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal