Hopp til innhold

Var Norges beste – stemplet som «B-spiller» av eget forbund

Melanie Stokke har vært blant Norges beste tennisspillere i en årrekke, men har aldri følt at Tennisforbundet har støttet henne. Nå legger hun opp som toppspiller, 23 år gammel.

Melanie Stokke på banen

FERDIG: Melanie Stokke er nå hjemme i Oslo og har bestemt seg for å avslutte karrieren som toppspiller.

Foto: CICILIE S. ANDERSEN / NRK

– Toppsatsing er utrolig krevende, det er viktig med trivsel og økonomi. I det siste har jeg tenkt over det, og for meg har jeg bestemt at jeg skal legge opp toppsatsingen, sier Melanie Stokke til NRK.

De siste årene har hun vært proffspiller og hatt opp mot 260 reisedøgn i året. Det har vært ekstremt krevende økonomisk, og nå har hun innsett at nok er nok.

– Er forbundet en grunn til at du legger opp?

– Nei, men det ville jo vært til stor hjelp hvis jeg hadde fått mer støtte. Jeg har de siste årene stått på for å få økonomien til å gå opp med hjelp fra pappa og sponsorer. Men det ville jo ha hjulpet, sier hun.

– Mangler profesjonalitet

NRK møter 23-åringen på en tennisklubb i Oslo. Stokke er svært kritisk til oppfølgingen hun har fått fra Norges Tennisforbund gjennom karrieren. Som 16-åring reiste hun til Spania for å utvikle seg, fordi hun mener opplegget i Norge er for dårlig.

– Jeg synes opplegget er svakt. Det mangler profesjonalitet fra det jeg er vant til i utlandet. Der har jeg lært meg en annen disiplin, mentalitet og om hva som kreves for å bli best og komme til verdenstoppen, sier Stokke.

Melanie Stokke

FORTVILET: Melanie Stokke forteller om svært lite oppfølging fra Norges Tennisforbund.

Foto: CICILIE S. ANDERSEN / NRK

Norges Tennisforbund synes det er trist at hun legger opp toppsatsingen. I en e-post til NRK skriver konstituert generalsekretær Aslak Paulsen at de håper at Stokke ombestemmer seg.

– Melanie er en solstråle av en person. Hun er hardtarbeidende og en god rollemodell. At hun nå velger å legge opp syntes NTF er trist. Vi har hatt enorm glede av Melanie i juniorlandslag og på FED Cup og skulle gjerne sett henne i internasjonale arenaer og på landslaget i mange år fremover, skriver Paulsen.

  • Les hele svaret fra Norges Tennisforbund i bunnen av saken.

Tirsdag omtalte NRK saken om at Tennisforbundet bruker nesten ti millioner på lønn til administrasjonen, mens støtten til spillerne kuttes. Både NRK og TV 2 har skrevet flere saker om forbundet, blant annet misnøye med idrettssjefens prioriteringer og tidligere generalsekretær Alexander Kjærs bonusordning.

Stokkes tidligere trener, Bruno Serrano, mener forbundet gjør for lite for spillerne. Han mener forbundet skal ha mye av skylden for at Stokke legger opp som 23-åring.

– Hvis hun hadde fått støtte, hadde hun fortsatt vært proff, sier Serrano og fortsetter:

– Jeg vet at hun har slitt lenge med å få støtte og at familien har ofret mye for henne. Hun hadde stort potensial og kunne ha spilt kvalifisering til Grand Slam-turneringene hadde hun bare fått bistand fra Tennisforbundet, sier Serrano til NRK.

Bruno Serrano tennistrener

TENNISTRENER: Bruno Serrano jobber som tennistrener i Barcelona.

Da han jobbet i Norge var Stokke blant de beste i Europa i sitt årskull. Likevel hevder den spanske treneren at Stokke ble overlatt til seg selv.

– Selv ikke da hadde vi noe støtte fra forbundet. Jeg skjønner at de er unge, og at du er god som 14-åring betyr ikke at du kommer til å bli proff. Men de overså talentet hennes, sier Serrano.

Det er feil, mener Aslak Paulsen, men han mener det er et valg hun gjorde ved å flytte fra Norge.

– NTF har alltid sett Melanie som en hardtarbeidende spiller med et potensial. Som nevnt tidligere så valgte de å reise til Spania tidlig der ansvaret for spillerutviklingen har lagt sammen med trenere og pappa Tom, kontrer han.

B-spiller

Nå er Stokke rangert som nummer 456 i verden og er Norges nest beste kvinnelige tennisspiller. I april 2018 var hun på 261. plass på verdensrankingen og var da Norges beste spiller.

– Jeg ble sett på som en B-spiller da jeg var som best, sier Stokke.

Norges Tennisforbund har nå kuttet ordningen med spillerstøtte, men brukte en matrise for å gi støtte til spillerne før den ble avviklet i 2020. Der ble spillerne plassert i kategori A (120.000 kr) og kategori B (70.000 kr). I tillegg fikk noen juniorer 60.000 i utviklingsstipend. NRK vet at det har vært misnøye med hvordan pengene fordeles. Kritikken går på at forbundet bruker tilsvarende matrise som nasjoner med langt flere proffspillere enn Norge.

– Det blir som at det Det spanske skiforbundet skal bruke samme modell som det norske. Men det går jo ikke, det er ikke like mange skiløpere her, sier Bruno Serrano, og fortsetter:

– Tennisforbundet har pengene og de har et par spillere. Melanie beviste at hun var god nok, men støtten kom aldri, sier Serrano.

Det er forbundets landslag- og spillerstøttekomité (LSK) som har avgjort hvem som får støtte. Jørgen Vestli er leder for komiteen, og sier at matrisen er laget på bakgrunn av en studie gjort over en tiårsperiode. Der undersøkte man hvor de 100 beste spillerne i verden befant seg i alle aldre fra de var 13 år, og at denne danner grunnlaget for om du er en A-spiller eller B-spiller. Vestli sier at de har justert matrisen litt.

– Noen år har det fungert veldig bra og noen år har det ikke vært helt optimalt, men det som har vært bra er at det aldri har trengt å være noen spekulasjoner om hvem som får tilbud om støtte eller ikke da det har stått veldig svart på hvitt, skriver Vestli i en e-post til NRK.

Dyr satsing

Å leve som proffspiller er svært kostbart og Stokke anslår å ha brukt mellom 700.000 til en million kroner i året. Spillerne må betale for reiser til turneringer, fly, hotell og trenere, blant annet.

Ifølge WTA har Stokke spilt inn 70.953 dollar (drøye 700.000 kr etter dagens kurs, før skatt) siden hun ble proff i 2013. Det er nok til å dekke ett års satsing på toppnivå

Utgiftene har faren og private sponsorer dekket.

– Uten dem hadde jeg ikke vært der jeg var. Da hadde jeg ikke hatt muligheten til å reise, det er ekstremt viktig hvis du skal bli en proffspiller. Uten dem hadde jeg vært en hobbyspiller, sier Stokke.

En ting er den økonomiske støtten, men flere av Norges beste tennisspillere opplever at de ikke får oppfølging fra Norges Tennisforbund sportslig. Stokke forstår at NTF ikke kan finansiere hele satsingen, men skulle ønske at de brydde seg i større grad.

Norges Tennisforbund har et budsjett på like over fire millioner til toppsatsing, landslag og internasjonale turneringer.

– Det sier seg selv at NTF ikke kan fullfinansiere utøveres satsing.
Vi håper selvsagt at sponsorer melder sin interesse for å bidra. Da vil NTF ha andre rammer å forvalte. At utøvere er skuffet over hva NTF kan bidra med får stå for deres regning. Om de hadde satt seg inn i NTFs budsjetter så hadde de mest sannsynlig fått en bedre forståelse av NTFs disposisjonsmuligheter, sier Paulsen.

Fikk avslag

Ikke alle er så heldige å få sponsorer eller foreldre som kan spytte inn millioner i tennissatsing. Nå håper Stokke på en real endring i forbundet, og at de innser hva som er det beste for spillerne.

Selv takket hun nei til støtte siden vilkårene var så dårlige for spilleren.

– Det var ingen oppfølging fordi jeg valgte å trene utenlands og kjøre mitt eget løp. At faren min ikke godtok spillerkontrakten, som jeg også mener ikke er rettferdig eller fordelaktig for spilleren, var også en av årsakene. Likevel tenker jeg at vi er et såpass lite land med få spillere som tør å satse og gå «all in» at de burde ta bedre vare på de spillerne.

I andre nasjoner benyttes stipendordninger slik at spillere står fritt til å velge treningsopplegg. Eks-trener Bruno Serrano mener det er umulig å bli god i Norge og at spillere må reise til utlandet for å utvikle seg.

Stokke deler sine opplevelser med håp om å bidra til at det skjer endringer i Norges Tennisforbund, slik at kommende generasjoner får bedre oppfølging.

– Folk må innse at toppspillere trenger mer støtte. De kan ikke stå i det hvis de ikke får støtten de trenger. Det må bli forbedringer.

– Man klarer ikke i det lange løp alene, det har jeg til slutt erfart, drivkraften i deg tappes, og derfor vil jeg dele min historie og erfaringer så norsk tennissatsing og spillerstøtte kan endres til noe positivt, sier Stokke.

Melanie Stokke

HJEMME: Melanie Stokke er nå hjemme i Oslo og forteller at hun gir opp proffsatsingen.

Foto: CICILIE S. ANDERSEN / NRK

Siste nytt

  • Vålerengas stortalent forsvinner fra klubben

    Stian Solberg (18) bidro til å sende Vålerenga til NM-finalene i ishockey, men nå er stortalentet tapt for Oslo-klubben. Solberg har signert en toårskontrakt med den svenske SHL-klubben Färjestad.

    Solberg sier han takket nei til et tilbud fra Färjestad i fjor.

    – Jeg følte ikke at det var riktig tid. Jeg har hatt et bra år denne sesongen, så jeg føler egentlig at det er helt perfekt å dra i år, sier Solberg til NRK.

    Vålerengas sportsdirektør, Anders Myhrvold, sier han overtalte Solberg til å bli værende i fjor.

    – Siden har han utvikla seg til å bli eliteseriens beste back. Han har alle egenskapene som skal til for å spille i NHL i framtida, sier Myhrvold.

    Til sommeren vil også verdens beste ishockeyklubber kjempe for å sikre seg Solberg under den såkalte NHL-draften.

    Der vil én av NHL-klubbene mest sannsynlig sikre seg rettighetene til Solberg i fire år, en slags opsjon som gir dem mulighet til å hente nordmannen når som helst.

    – Han er en ambisiøs, ung spiller som det prates om i forbindelse med NHL. Han kommer til å bli valgt av en NHL-klubb i år, det er hundre prosent sikkert, sier Färjestads sportsdirektør, Rickard Wallin.

    Men selv om en NHL-klubb trolig sikrer seg rettighetene til Solberg til sommeren, vil han etter alt å dømme spille for Färjestad en stund framover.

    – Vi skal støtte Stian med å bli proff i Sverige før vi prater om neste steg, som er spill i Nord-Amerika, sier Wallin.

    Färjestad vant grunnserien i SHL forrige sesong, og regnes blant Sveriges beste lag.

    – Jeg elsker Vålerenga, men det blir gøy å prøve noe nytt og spille for en enda større klubb, sier Solberg til NRK.

    Solberg og Vålerenga tapte NM-finalene mot Storhamar tirsdag kveld.

    Stian Solberg jubler
    Foto: NTB
  • Bekrefter friplass til Johaug: Klæbo sikker på VM-deltakelse for skilegenden

    Therese Johaug var ikke til stede da langrennslandslagene for kommende sesong ble presentert i Holmenkollen onsdag.

    35-åringen trenger imidlertid bare å slå på tråden og si «Jeg vil være med».

    Landslaget gir Johaug en friplass om hun finner motivasjon og bestemmer seg for å satse.

    – Dersom Therese utover våren bestemmer seg for at hun satser 100 prosent inn mot VM i Trondheim, så skal hun selvfølgelig inn på laget der, sier landslagssjef Ulf Morten Aune.

    Landslagsledelsen har ikke satt en endelig frist for når Johaug må bestemme seg:

    – Men den fristen er ganske naturlig. Det kan ikke bli høst og jul før Therese bestemmer seg, men det skal hun få lov til å gjøre helt på fritt grunnlag, sier Aune.

    Johannes Høsflot Klæbo møtte på Johaug på trening i morgentimene. Han mener at skilegenden ser sprek og motivert ut, og er skråsikker på at de begge går VM i Trondheim.

    – Hun kommer til å gå VM, det er jeg helt sikker på. Hun kommer til å stå på startstreken der. Så spørs det om hun skal være med på noe mer før den tid, sier Klæbo til NRK.

    Se hele landslagsuttaket her.

    NM ski Nordiske grener Lillehammer
    Foto: Geir Olsen / NTB
  • Guardiola bekrefter: Haaland mister Premier League-oppgjøret mot Brighton

    Manchester City-trener Pep Guardiola må klare seg uten spydspiss og Premier League-toppscorer Erling Braut Haaland i torsdagens nøkkelkamp borte mot Brighton.

    Det opplyste spanjolen på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

    Haaland var i likhet med lagkamerat Phil Foden ikke til stede på tirsdagens trening. Nordmannen var heller ikke med i helgens FA-cupsemifinale som endte med 1-0-seier over Chelsea. I kampen i forveien, Mesterliga-nederlaget mot Real Madrid, måtte nordmannen ut med en skade.

    Manchester City er i førersetet i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger fire poeng bak Arsenal på tabelltopp, men har to kamper til gode på rødtrøyene fra London. Opp til Liverpool på annenplass er avstanden ett poeng med én kamp mindre spilt.

    _g_QDc2r5f8
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal