Vålerenga knuste Stavanger Oilers og vant serien

Det skulle bli tidenes thrilleravslutning i Jordal Amfi i kveld, der vinneren av kampen vant serien. Den store spenningen uteble da Vålerenga var best fra start til slutt og vant hele 7-1 over Stavanger Oilers.

Seriefinalen i ishockey mellom Vålerenga og Stavanger Oilers på Jordal amfi tirsdag.

Vålerenga vant seriefinalen hele 7-1 mot Stavanger Oilers.

Vålerenga scorer mot Oilers

Vålerenga Ishockey var knusende overlegne i kveldens seriefinale.

Vålerenga Ishockey er seriemestere etter å ha regelrett knust Stavanger Oilers i Jordal Amfi.

– Å kunne krone en lang sesong med dette her på Amfiet er deilig og moro. Jeg hadde tippet på straffeslag, så dette var overraskende, sa Vålerengas trener Espen Knutsen til TV 2 etter kampen.

Uttalelsen kom like etter han i gledesrus hadde blottet rumpa til Vålerengas hjemmesupportere.

Det var knyttet stor spenning til den avgjørende kampen i det jevne seriespillet, der vinneren av dagens kamp ville vinne serien. Til slutt var det Vålerenga-klanen som kunne feire med bengalske lys på hjemmebane.

Vålerenga ishockeys klubbdirektør Jan Tore Kjær kalte det Davids kamp mot Goliat med tanke på de økonomiske forutsetningene mellom dagens motstandere. Vålerenga har en betraktelig mindre omsetning enn Stavanger-laget.

I dag viste Vålerenga at omsetning i kroner betyr mindre enn omsetning av sjanser i norsk ishockey.

Jevnspilt første periode

Det var en jevnspilt affære i Jordal Amfi i første periode. Skuddstatistikken viste 8-7 til bortelaget, men det var Vålerenga som tok ledelsen.

Etter ti spilte minutter vinner Vålerenga en dropp inne i Oilers sin sone og etablerer et visst trykk. Erik Follestad Johansen får pucken nesten helt ved blålinjen og sender avgårde et velplassert skudd helt oppe i hjørnet til keeper Holm.

Da hadde allerede nevnte Holm vært nær å forære Vålerenga et mål etter bare 40 sekunder. Han skal bak mål å hente en enkel puck, men klarer nesten å rote pucken til en Vålerenga-spiller.

Stavanger Oilers kollapset i andre periode

Mathias Trygg setter inn 2-0

Mathias Trygg scoret tre mål i dagens seriefinale. Her setter han inn sitt første og Vålerengas andre mål bak Henrik Holm i Stavanger Oilers mål.

Etter en knapp ettmålsledelse til pause etter første periode var det ventet at Stavangers trener Petter Thoresen hadde gitt guttene sine en tordentale i pausen og at Stavanger skulle ut å styre kampen.

I stedet gikk Vålerenga rett i strupen på Oilers og ga seg ikke før de ledet 5-0 etter to ferdigspilte perioder.

– Selvfølgelig skal jeg ta et par av de puckene. Det er trist å utsette laget for dette og det er bare å beklage, sa en nedbrutt Oilers-keeper Henrik Holm til TV 2 etter andre periode.

Mathias Trygg scoret sitt mål nummer 16 og 17 i årets sesong i løpet av starten av andre periode. Først skjærer Éric Chouinard gjennom Oilersforsvaret som en kniv i varmt smør og serverer Trygg. Tre minutter senere gjentok historien seg og Chouinard serverte på nytt Trygg som la på til 3-0.

Sondre Olden styrte inn sitt mål nummer 25 denne sesongen før tidligere Oilers-spiller Brendan Brooks la på til 5-0 og kampen var i praksis avgjort.

Amper siste periode

Christian Dahl Andersen, Stavanger Oilers, litt i klem under et beite Vålerenga-spillere

Christian Dahl Andersen, Stavanger Oilers er litt i klem under et beite Vålerenga-spillere i 1. periode av seriefinalen i ishockey mellom Vålerenga og Stavanger Oilers på Jordal Amfi.

Kampen inneholdt flere slåsskamper, noe som førte til en rekke utvisninger med færre spillere på banen. Stavanger Oilers Tommy Kristiansen måtte i tillegg ta turen i garderoben etter å ha gått rett i strupen på Alexander Bonsaksen etter å ha blitt hektet nesten alene mot keeper.

Like før slutt får Jean-Michel Daoust 10 minutter for usportslig oppførsel, og konkluderer med det en periode preget av mer bråk enn finspill.

Totalt endte Stavanger med 47 minutter i utvisningsboksen i siste periode.

Det var ikke bare bråk i siste periode. Mathias Trygg satte inn sitt tredje for dagen før Petter Røste Fossen sørget for et trøstemål og 6-1. Brendan Brooks satte inn 7-1 og gjorde med det dagen helmørk for Stavanger-laget.

• Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

– Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

– Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

Kombinert
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

– Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

cLJZ5U40J_M
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

– Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)