Hopp til innhold

Frode (21) med sjokkresultat: – Dette er historisk

TROMSØ (NRK.no): Frode Urkedal er nummer 915 i verden. Søndag frustrerte og knuste han verdens 17. beste spiller, Vasilij Ivantsjuk.

Vasilij Ivantsjuk

Vasilij Ivantsjuk ble slått av Frode Urkedal på Norges andrelag.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Frode Urkedal

Frode Urkedal vartet opp en sensasjonell seier mot Vasilij Ivantsjuk. Her er han i pressesonen etter partiet.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– En av de største prestasjonene i norsk sjakkhistorie når man ser bort fra det Carlsen har gjort. Ivantsjuk er en så sterk spiller, som har vunnet mot Kasparov og Karpov, i dag taper han mot 21-åringen Frode Urkedal fra Kjelsås i Oslo.

Det sa Torstein Bae i NRKs sjakkstudio etter at sensasjonsseieren var et faktum.

Frode Urkedal spiller for Norges andrelag i sjakk-OL, og ble satt opp mot Ukrainas aller beste spiller, Vasilij Ivantsjuk. Han er ranket som nummer 17 i verden, 898 plasser foran Urkedal.

Som om ikke det var nok, greide to av lagkameratene remis på imponerende vis. Dermed greide Norges andrelag uavgjort mot knallsterke Ukraina.

– Dette kommer til å bli lagt merke til i sjakkverdenen, sier Atle Grønn.

– En av mine helter

Det var en svært fornøyd Frode Urkedal som kom innom NRKs sjakkstudio etter seieren.

– Nå har jeg det veldig bra, Ivantsjuk har det kanskje ikke fullt så bra. Jeg ble veldig overrasket over slutten av partiet, Ivantsjuk bare kollapset fullstendig, Han overså noen ikke spesielt vanskelige trekk, så det var veldig overraskende, sa Urkedal.

NRKs ekspert Atle Grønn har Ivantsjuk som en av sine favorittspillere, noe også Urkedal har.

– Han var jo en av mine helter etter forrige kandidatturnering, der han slo både Magnus og Kramnik, så det var veldig spesielt.

Både Atle Grønn og Torstein Bae skrøt Urkedal opp i skyene etter seieren, men selv er han ydmyk.

– Han gjorde en stor feil, så det hadde kanskje vært annerledes hvis jeg hadde fullstendig utspilt ham. Det var mer at han utspilte seg selv.

– Det er jo helt fantastisk. Dette er den desidert gjeveste skalpen han har tatt, sier førstelagets Leif Erlend Johannessen.

Imponert Hammer

Jon Ludvig Hammer

Jon Ludvig Hammer var imponert.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

Jon Ludvig Hammer, som også har slått Ivantsjuk én gang, var meget imponert over landsmannens prestasjon.

– Vi nordmenn husker kanskje Ivantsjuk best fra kandidatturneringen, der han slo Magnus. Han slo altså Magnus i Magnus' viktigste turnering, så det står stor respekt av å slå ham, sier Hammer til NRK.no.

Han mener Urkedals seier er et godt eksempel på hvor jevnt nivået er i denne turneringen.

– Det er en stor overraskelse, men alt er mulig, det beviste vi på det nroske laget i går, det er jevnt og det blir kjemping i alle partier.

Hammer sier til NRK.no at Urkedal var bedre enn ham i en alder av 14, men kanskje ikke har fått ut sitt fulle potensiale.

– Men nå har han to kongepokaler i en alder av 21, og han har slått Ivantsjuk, det er ikke så verst bare det, ler Hammer.

Torbjørn Ringdal Hansen og Frode Elsness greide remis, mens 14 år gamle Aryan Tari tapte sitt parti.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal