Hopp til innhold

Berger om sine ukrainske konkurrenter: – Har hatt vondt av dem det siste døgnet

SOTSJI (NRK.no): Tora Berger er mektig imponert over hvordan ukrainerne klarer å mobilsere krefter til å gå skirenn mens volden herjer i hjemlandet. Selv orket ikke Berger å se de forferdelige tv-bildene fra Kiev kvelden før OL-stafetten.

Semerenko

Juliya Dzhyma, Olena Pidhrushna, Valj og Vita Semerenko gikk inn til gull på skiskytterstafetten. Etterpå ba de om ett minutts stillhet for ofrene i opptøyene i hjemlandet.

Foto: Dmitry Lovetsky / Ap

Tora Berger

Tora Berger var alvorlig da hun snakket om situasjonen i Ukraina.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– På grunn av det som skjer i Ukraina vil jeg be dere om ett minutts stillhet til minne om de som døde der de siste dagene.

Slik startet Ukrainas ankerkvinne Olena Pidrushna pressekonferansen etter OL-gullet på stafett.

Skrivingen opphørte og alle journalistene reiste seg.

– Forferdelig

Fredagens stafettseier handler om mye mer enn bare et OL-gull for det ukrainske laget. I hjemlandet er det store opptøyer mellom demonstranter og myndighetene og bare det siste døgnet er mange titalls mennesker drept.

Uroen i Kiev har også gått inn på de norske skiskytterkvinnene som fredag gikk inn til OL-bronse.

Tora Berger var tydelig preget da hun ble bedt om å kommentere prestasjonen til de ukrainske jentene.

– Jeg føler med dem. Jeg så bilder fra uroen på nyhetene i går og synes det var så forferdelige at jeg til slutt måtte gå vekk fra tv-en. Jeg klarte ikke å se på.

– Jeg har hatt vond av dem det siste døgnet, sier Tora Berger til NRK.no.

Etter stafetten gikk hun bort til sine ukrainske kokurrenter og sa at hun føler med dem.

Darja Domratsjeva

Det ble femteplass til OL-dronning Darja Domratsjeva og Hviterussland i skyskytterstafetten. Likevel gleder hun seg over Ukrainas seier i en vanskelig tid.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

Familie hjemme

De ukrainske skiskytternes opplevelse av den spente situasjonen i hjemlandet preget feiringen fredag kveld.

– Vi dediserer denne seieren til Ukraina, sier Pidrushna og forteller at de siste dagene har vært en kamp mellom å konsentrere seg om idrett og å følge med på situasjonen i hjemlandet.

For å kunne klare å fokusere på OL forteller Ukrainas ankerkvinne at de er blitt skjerme noe mot alt som skjer hjemme.

– Det har vært vanskelige dager og tøft å bare tenke på konkurransen, men vi har fått støtte fra mange forskjellige folk som gir oss energi, blant andre trenere, venner og familie hjemme i Ukraina, sier Pidrushna.

Applaus

Det er en spesiell stemning i pressekonferanserommet. Etter hvert svar Pidrushna gir, klapper de som er der fra det ukrainske støtteapparatet og ukrainske journalister.

I salen er også den ukrainske stavlegenden Serhij Bubka, som også er president i Den ukrainske olympiske komité.

Sergej Bubka

Stavlegenden Sergej Bubka håper stafettseieren i OL skal bidra til å forene det ukrainske folket.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Før løpet sa vi at vi vil gjøre vårt beste for Ukraina, at vi vil gi seier til Ukraina. Det er tøft, men vi trenger dette, positiviteten, sier Bubka, som hadde et møte med de ukrainske jentene to dager før stafetten, sier Bubka

– Redde for å reise hjem

OLs siskytterdronning Darja Domratsjeva sendte også varme tanker til sine ukrainske konkurrenter fredag.

– Jeg snakket med noen av de ukrainske jentene for noen dager siden, og noen av dem er redde for å reise hjem, sier hun til NRK.no.

Siden hun og det hviterussiske laget ikke klarte å kjempe helt i toppen, og til slutt endte på femteplass, er hun glad for at det var akkurat jentene fra det herjede Ukraina som vant.

– Jeg håper denne seieren blir en slags støtte til det ukrainske folket, og at det kommer til å bli bedre i landet framover.

Nervøs

På selve stafetten var Ukraina med i tetkampen hele veien. Norge klarte aldri å få kontakt.

Tora Berger måtte bruke ett ekstraskudd på den siste skytinga, og sekundene hun tapte, var akkurat nok til at hun aldri hadde noen reell sjanse til å ta igjen de Russland på andreplass og Ukraina i tet.

I mål var Norge 37,6 sekunder bak gullvinner Ukraina og 11,2 bak sølvvinner Russland.

Allerede på den første etappen måtte Norge og Fanny Welle-Strand Horn bruke tre ekstraskudd. Hun slapp strafferunder, men var likevel 50 sekunder bak ledende Italia. Det holdt til niendeplass ved veksling.

Tirl Eckhoff

Tiril Eckhoff og de andre norske skiskytterjentene sikret seg OL-bronse - bare den tredje norske stafettmedaljen for kvinner i OL-historienhistorie

Foto: SERGEI KARPUKHIN / Reuters

– Det er litt for dårlig. Jeg var sikker på at jeg traff med alle på liggende, jeg så ikke at jeg bommet. Det gikk fryktelig fort i starten. Men jeg var litt for nervøs, sa en noe mellomfornøyd Horn til NRK.

Hun reiste seg halvveis opp før hun forsto at hun hadde en bom. Så måtte hun legge seg ned igjen

Dramatikken på åpningsetappen var det Frankrike som stod for. Marie Laure Brunet skjøt feilfritt på første liggende, men i bakken etter standplass kollapset hun plutselig og ble liggende .

– Var tungt i dag

På andre etappe fulgte Tiril Eckhoff opp med strålende skyting og fullt hus på liggende. På stående måtte hun bruke ett ekstraskudd, men gikk ut som nummer fire. Ved veksling hadde hun gått seg opp til tredjeplass, bare 25,7 sekunder bak Ukraina, som ledet foran Tsjekkia.

– Jeg er fornøyd. Ett ekstraskudd er bra. Det var tungt i dag, jeg skulle ønske jeg hadde et gir til, men det gikk jo ikke så verst likevel, sier Eckhoff til NRK.

Ann Kristin Flatland fulgte opp med to perfekte skytinger, og inn mot mål passerte hun Russland og vekslet på sølvplass, 28,4 sekunder bak Ukraina.

Kongen, dronninga og Bøygard

Kongen Harald og Dronning Soja var på plass for å følge skiskytterjentenes medaljekamp

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Siste nytt

  • To Carlsen-seirer i Tyskland

    Sjakkstjernen Magnus Carlsen vant begge sine partier torsdag og ligger alene på toppen av Chess Classic i tyske Karlsruhe etter seks runder.

    Nordmannen står med fire poeng etter de første seks rundene og har ett poeng ned til sine nærmeste konkurrenter. Torsdagens seirer kom mot Vincent Keymer (Tyskland) og Richard Rapport (Romania).

    Turneringen spilles i formatet «rask klassisk», som betyr at spillerne har 45 minutter på klokka og får ti sekunder ekstra for hvert trekk.

    Alle de seks deltakerne skal møte hverandre to ganger hver innledningsvis, før det er finale, kamp om tredje- og femteplass 2. påskedag.

    Det er første gang turneringen arrangeres etter koronapandemien. Carlsen har vunnet turneringen to ganger tidligere og er tittelforsvarer ettersom han vant i 2019. (NTB)

    Magnus Carlsen Samarkand
    Foto: Lennart Ootes / Fide
  • Medier: Liverpool gir opp Alonso-jakten

    Både The Times og The Telegraph skriver torsdag kveld at Xabi Alonso neppe blir Liverpool-manager når Jürgen Klopp gir seg i sommer.

    Den nåværende Bayer Leverkusen-treneren skal nemlig ønske å bli i den tyske klubben etter sesongen.

    Alonso er i ferd med å lede Leverkusen til klubbens første seriemesterskap. Med åtte kamper igjen av Bundesliga, leder de med ti poeng ned til Bayern München.

    Begge avisene skriver at det er to navn som skiller seg ut for Liverpool når Klopp går av etter ni år i jobben. De er Brighton-manager Roberto de Zerbi og Sportings Ruben Amorim.

    Xabi Alonso
    Foto: Thilo Schmuelgen / Reuters
  • Leicester sparket treneren – skal ha hatt forhold til spiller

    Leicesters kvinnelagstrener Willie Kirk har mistet jobben. Ifølge engelske medier skal grunnen være et forhold til en av klubbens spillere.

    Leicester bekrefter sparkingen på sine nettsider torsdag kveld.

    «Etter en grundig intern disiplinær prosess, har det blitt avdekket at Willie har brutt lagets etiske retningslinjer», heter det i uttalelsen.

    The Guardian og The Athletic melder at Kirk skal ha hatt et forhold til en spiller. Kirk ble suspendert tidligere i mars da klubben skulle etterforske påstandene, og nå har de kommet til den konklusjon at Kirk må gå.

    Kirk ble direktør i klubben i juli 2022 og tok noen måneder senere over treneransvaret.

    Assistenttrener Jennifer Foster og førstelagstrener Stephen Kirby får det midlertidige ansvaret for klubben som er nummer ni i den engelske toppdivisjonen. (NTB)

    Willie Kirk
    Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal