UCI vil gi 19-åring livstidsstraff for «motordoping»

Det internasjonale sykkelforbundet viser ingen nåde når det kommer til motorjuks. Nå risikerer Femke Van den Driessche (19) å bli utestengt fra sporten på livstid etter at hun ble avslørt tidligere i år.

Femke Van Den Driessche

RISIKERER LIVSTIDSSTRAFF Femke Van den Driessche risikerer å aldri få sykle konkurranser igjen om UCI får det som hun vil.

Det er gått seks uker siden det første tilfellet av «mekanisk doping» i sykkelsporten ble avslørt.

Den belgiske sykkelkross-utøveren Femke Van den Driessche ble tatt med en elektrisk hjelpemotor gjemt inne i sykkelens ramme under VM i januar.

Vil innføre livstidsstraff

Nå skriver avisen Het Nieuwsblad at det internasjonale sykkelforbundets disiplinærkomité kommer til å jobbe for livstidsstraff, i tillegg til en bot på nærmere 500 000 kroner, for motorjuks.

Minstestraffen for denne type juks er, etter regler som ble innført 30.januar i år, en utestengelse på seks måneder, og en bot på nærmere 200 000 kroner.

Femke Van den Driessche

AVSLØRT: Belgiske Femke Van den Driessche ble tatt for motorjuks under VM i sykkelkross i januar.

Men nå skriver den belgiske avisen at UCI ønsker å sette et eksempel med én gang. Det reagerer Van den Driessche advokat, Kristof De Saedeleer, på.

– Vi forventet at kravet ville være strengere enn minstestraffen på seks måneder. Men en livstidsutestengelse er ekstremt. Når du vet at du maks kan få fire års utestengelse for EPO, så er dette en veldig seriøs påstand. Spesielt for en som ble tatt for første gang.

Den 19 år gamle jenta er den første som noen gang er blitt tatt for mekanisk juks, men har hele tiden hevdet at sykkelen tilhørte en venn.

– Han kjøpte den av meg etter forrige sesong, og er akkurat samme sykkel som jeg har. Han utforsket løypen sammen med min bror, og satte sykkelen opp mot bilen vår. En av mekanikerne våre må ha trodd at det var min sykkel.

Har trappet opp testingen

Det er ingen tvil om at UCI har tatt den nye formen for «doping» på alvor. Under rittet Omloop Het Niewsblad gjennomførte de 139 tester. Der så man også for første gang den «hemmelige» metoden hvor man med ipader scanner syklene for å finne ut om det finnes motorhjelp på innsiden.

UCI vurderer nå også å innføre tester underveis i løpene.

– Vi er forpliktet til å beskytte rytterne som ikke jukser, slik at vi er sikre på at de riktige rytterne vinner løpene, sier UCI-president Brian Cookson.

19 år gamle Van den Driessche skal møte til høring i Sveits i neste uke, der hennes advokat har uttalt at han håper de kan «redde det som er å redde».

Mistet det etter mareritt­minutter: – Har åpenbart et problem

Tre røde kort, straffespark og vakre scoringer. Kvartfinalen mellom Barcelona og PSG ble akkurat like ellevill som man kunne drømme om.

• Ryersons Dortmund til semifinalen: Snudde ellevill kamp på tre minutter

Julian Ryerson startet for Dortmund mot Atlético Madrid da en plass i Mesterligaens semifinaler sto på spill.

Og det startet så bra for den norske landslagsbacken og lagkameratene. Dortmund var det førende laget gjennom første omgang, og straffet de spanske gjestene ved to anledninger.

Først da Julian Brandt banket til fra spiss vinkel, og fem minutter senere da Ian Maatsen kopierte tyskeren med en markkryper fra samme sted.

Kort tid ut i andre omgang reduserte imidlertid Atletico etter et selvmål fra Mats Hummels. Den første kampen i Madrid endte 2–1 til Diego Simeones menn og dermed var lagene likt med 3–3 sammenlagt.

Atletico presset på for mer midtveis i andre omgang Etter litt klabb og babb i feltet fikk Ángel Correa banket ballen via tverrliggeren og inn, og plutselig var det spanjolene som nærmet seg semifinale.

Ryerson og co. nektet imidlertid å gi seg, og i løpet av tre magiske minutter klarte de å snu kampen nok en gang. Først stanget Niclas Füllkrug på vakkert vis ballen stolpen inn, så i det 74. minutt hamret Marcel Sabitzer ballen i hjørnet.

Det ble kampens siste mål. 5–4 sammenlagt til Dortmund som møter PSG i semifinalen.

– Det er kjempegøy for Norge med Ryerson i en semifinale i Mesterligaen. Det er helt rått at vi har spillere som spiller på det aller høyeste nivået. Det er virkelig noe å være stolt av, sier NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

Germany Soccer Champions League
  • Kronprinsesse Mette-Marit fikk se Norge knuse Storbritannia

Norge har fått en god start på VM i parahockey på hjemmebane i Skien.

Tirsdag vant de norske iskrigerne hele 18-0 over Storbritannia med kronprinsesse Mette-Marit på tribunen.

I mandagens åpningskamp slo Norge til med 25-0 over Frankrike.

Nå venter Kasakhstan, Sverige og til slutt Tyskland. Målet er å rykke opp til A-VM.

Kronprinsessen delte ut bestemannspremiene etter kampslutt.

B-VM-paraHockey-Norge-England-Mette-Marit
  • KFUM-tapte etter omdiskutert scoring

Strømsgodset vant 3-1 borte mot KFUM Oslo i Eliteserien tirsdag kveld.

I forkant av Herman Stengels 2-0-scoring mente KFUM at de burde fått frispark da Godsets Logi Tómasson hadde en «høy fot» i duellen med KFUM-stopper Momodou Lion Njie, som gikk inn i duellen med hodet.

– Jeg tør ikke å gå inn ordentlig med hodet når foten hans er såpass høy, men det er tydeligvis lov, sa KFUMs Momodou Lion Njie til TV 2 i pausen.

KFUM-trener Johannes Moesgaard var ikke like bestemt.

– Ja, det er høyt spark. Men i pausen sa jeg at han må ofre tennene og ta den i ansiktet, for da blåser dommeren. Hvis ikke får vi ikke noe. Vi kan ikke trekke oss slik som det. Jeg trenger mer hjerte og sjel enn det, sa Moesgaard om situasjonen til TV 2 i pausen.

Strømsgodset tok ledelsen allerede etter seks minutter. Eirik Ulland Andersen scoret etter et nydelig angrep.

KFUM styrte det meste av spillet i førsteomgang, men uten å skape de største sjansene.

I stedet var det Strømsgodset som var effektive. Da Herman Stengel scoret 2-0 målet like før pause.

Etter pause fikk KFUM reduseringen. Midtbanespiller Simen Hestnes viste frem skuddfoten og klinket ballen i lengste hjørne fra 15-meter. Dermed stod det 2-1.

Hjemmelaget fortsatte å presse på etter scoringer og skapte flere store muligheter, men nok en gang var det bortelaget som scoret mot spillets gang da Stengel fastslo resultatet til 3-1.