Hopp til innhold

Tysse raser mot ny dopingregel: – Urimelig

Kappgjenger Erik Tysse (34) har sonet en dopingdom på to år. Dermed kan han aldri få utmerkelser fra Norges Friidrettsforbund.

Tysse

KAN ALDRI VINNE KONGEPOKAL: Erik Tysse ble dømt til to års utestengelse for doping i 2010. Dermed kan han ikke lenger motta utmerkelser fra Norges friidrettsforbund.

Foto: JONAS EKSTROMER / TT / NTB scanpix

– Jeg har hele tiden fått beskjed om at jeg skulle behandles som alle andre da jeg kom tilbake. Dette er skuffende, men det føyer seg bare inn i rekken av avgjørelser som viser det motsatte, sier Tysse til NRK.

– Ingen forståelse

Onsdag vedtok NFIF-styret at dopingdømte utøvere, trenere eller ledere ikke kan motta utmerkelser fra forbundet.

Hordnes

Visepresident Tore Hordnes i Norges Friidrettsforbund.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Tysse har hele tiden bedyret sin uskyld etter at han ble tatt for doping i 2010. Nå, etter å ha sonet ferdig en toårsdom i 2012, mener kappgjengeren at det er «urimelig» at han ikke blir behandlet som alle andre.

– Jeg vet jeg ikke har gjort det, og da føler jeg det blir urettferdig, sier Tysse.

– Har du forståelse for at det er et virkemiddel for å fjerne doping?

– Jeg har egentlig ingen forståelse for det. Folk skal jo behandles likt når man har sonet ferdig i det vanlige liv, så hvorfor ikke idretten kan overholde det, lurer jeg fortsatt på.

  • Hva mener du om saken? Si din mening i kommentarfeltet nederst.

Vedtaket gjelder utmerkelser som kongepokalen, NFIF sin gullmedalje for aktiv idrett, NFIF sin sølvmedalje for administrativ innsats, erkjentlighetsbevis og NFIF sin diplom for administrativ innsats.

– Feil signal

Visepresident i NFIF Tore Hordnes mener forbundet og idretten sender et helt feil signal hvis tidligere dopingdømte hedres.

– Dette er et grep fra vår side for å ikke komme i situasjoner der tidligere dopingdømte blir hyllet av organisasjonen, forklarer Hordnes.

Han mener idretten ikke kan ta høyde for at utestengte utøvere kan være dopingtatt ved en feil.

– Vi må stole på idrettens system. Vi har en uavhengig domstol i Idrettens voldgiftsrett (CAS), vi har et uavhengig antidopingbyrå i Norge og vi må stole på at de gjør den jobben de skal gjøre og at ingen blir uskyldig dømt, sier Hordnes til NRK.

Tysse anket sin dopingdom til CAS i 2011, men han fikk ikke medhold. Ett år senere fikk han delta i OL i London.

Hordnes har forståelse for at vedtaket kan være frustrerende for de som prøver å gjøre opp for seg.

– Ja, det har jeg. Men det er en gang sånn at du hefter ved det du har gjort. Sånn er det i det sivile liv, og sånn er det i idretten. Har du gjort underslag i bank, skal det mye til å få jobb i bank igjen. Sånn må det også være i idretten. Dette (doping) er en så alvorlig trussel mot idretten at vi må sørge for en tydelig signaleffekt til unge utøvere.

Forbundet oppfordrer kretsene til å følge samme retningslinjer, og Norges Idrettsforbund (NIF) sentralt har også vært positive til de nye reglene, ifølge Hordnes.

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal