Hopp til innhold

Tysk fotball – fra begredelig til fabelaktig

Fulle stadioner. Lidenskapelig fans. Mange mål. Sunn økonomi. Bundesliga er på mange måter kroneksempelet på hvordan FIFA ønsker at fotballen skal være. Men bryr vi nordmenn oss – sånn egentlig?

– Skal jeg bort til venner for å se fotball, har de som regel ikke lyst til å se den tyske, sier Niklas Wildhagen til NRK.no. Stavanger-mannen har fulgt tysk fotball i over tjue år, og står bak supportersiden og podcasten Bundesligafanatic.

Les også: Zlatan kan forlate PSG etter skattesmell

Men selv om Wildhagens fotballhjerte ikke banker i takt med flertallet, er det vanskelig å ikke bli imponert over tyskerne:

De har Europas høyeste tilskuersnitt. Dortmund og Bayern München imponerer. Bundesliga fikk en ekstra plass i mesterligaen på bekostning av Italias Serie A. Og til sommeren kommer verdens mest ettertraktede trener – Josep Guardiola – som vraket engelsk fotball til fordel for det rekordknusende München-laget.

Kontrastene

Og æren for at tysk fotball går så det suser, er en flau EM-innsats.

Niklas Wildhagen

Niklas Wildhagen følger Bundesliga tett.

Foto: Privat

– Da det begredelige landslaget med en 39 år gammel Lothar Matthäus og andre gamle travere røk ut i EM-gruppespillet i 2000, ble ungdomssatsingen økt betraktelig i Bundesliga og 2. Bundesliga. Senere kom Jürgen Klinsmann og Joachim Löw inn på landslaget med nye tanker. Nå ser vi resultatet av dette, forteller Wildhagen.

Han får støtte av den tyske sportsjournalisten Raphael Honigstein som jobber fra England.

– Nå produserer klubbene mange unge spillere som er virkelig gode. Når klubbene bruker flere av sine egne spillere, frigjør det midler til å hente kvalitetsspillere og gode talenter, sier Honigstein.

– En romantisk modell

Jürgen Klinsmann og Joachim Löw under fotball-VM 2006.

Klinsmann var sentral for det tyske landslaget, mener Wildhagen. Her med nåværende trener Joachim Löw.

Foto: MARCUS BRANDT / AFP

Nedgangstidene i Europa taler også i tyskernes favør. Fotballnasjonene Spania og Italia har lidd stort under finanskrisen. Publikumssvikt og røde tall har ført til at klubbenes økonomiske slagkraft har begynt å visne bort. Men i landet som har holdt Europa i gang under finanskrisen, blomstrer alt som før.

– Ligaen blomstrer nasjonalt og internasjonalt. I 20 år har den vokst, men ligaen har levd i skyggen til engelsk, italiensk og tildels spansk fotball, forteller Raphael Honigstein.

Han mener Dortmund, Bayern München og økt fokus på penger og kommersialisering, har ført Bundesliga tilbake i søkelyset.

– De tyske klubbene er nokså unike. De har ikke investorer og utenlandske eiere, de har lite gjeld og de har en unik tribunekultur. Nå som de har vist at de kan få suksess med denne romantiske modellen, blir det mer interessant for folk.

Spansk forelskelse

Pep Guardiola under en pressekonferanse. Foto: AFP PHOTO / LLUIS GENE

Pep Guardiola er klar for tysk fotball.

Foto: LLUIS GENE / Afp

Vinterens store snakkis sørget Josep Guardiola for. Guardiola, mannen som kunne velge og vrake i tilbud, takket nei til Premier League og Roman Abrahimovic's millioner, og ja til Bundesliga-giganten Bayern München.

– Jeg tror ikke han hadde gått til en annen klubb, men valget reflekterer også hvor attraktiv ligaen er blitt. Da Raul var i Schalke sa han hvor fantastisk det var, og at han hadde forelsket seg i fotball igjen. Jeg tror det hadde en betydning for Guardiolas valg, sier Raphael Honigstein.

Storklubben fikk den mest ettertraktede treneren, men å hente superstjerner til Bundesliga er ikke nødvendigvis en enkel sak. Strenge regler for eierskap hindrer styrtrike investorer å ta over klubber og tilby superlønninger.

– Bayern kan nok ikke hente stjerner som Zlatan og Neymar til Bundesliga hvert overgangsvindu. De kan hente store spillere, men i det lange løpet kommer nok de aller største til å droppe Bundesligaen til fordel for høyere lønninger i klubber som City, Real Madrid, Barcelona og PSG, mener Niklas Wildhagen.

Dortmund-fans og Bayen München-spillere.

– Mange håper at Bayern og Dortmund kan styre tysk fotball inn i en periode tilsvarende den tyske dominansen på 70-tallet. Det ser jo ikke så aller verst ut når man ser på utviklingen de siste 3-5 årene, sier Niklas Wildhagen.

Foto: AP og AFP

Økende interesse i Norge og England

Tysk fotballs imponerende utvikling til tross, vi nordmenn er ikke videre kjent for å følge Bundesliga med argusøyne.

– Interessen for Bundesliga her hjemme er økende. TV-tilbudet er blitt fantastisk bra sammenlignet med tidligere. Men tysk fotball vil nok aldri bli like populært som engelsk fotball, mener Wildhagen.

Hamburger SV-spillerne Per Ciljan Skjelbred og Rafael van der Vaart

KJEDELIG DAG PÅ JOBB: Norske Per Ciljan Skjelbred og lagkamerat Rafael van der Vaart tapte intet mindre enn 2-9 mot Bayern München i helgen.

Foto: CHRISTOF STACHE / Afp

Situasjonen er ikke helt ulik i England, forteller Honigstein.

– Bundesligaen var et nisjeprodukt, men den får mer annerkjennelse nå. Fanbasen i England vokser, men fra et lavt utgangspunkt.

Det samme lave utgangspunktet gjelder også internasjonalt, mener tyskeren.

– England har 20 års forsprang på å nå ut til fansen globalt. Den tyske fotballen har ikke vært like eksotisk som spansk og italiensk, eller like intens og populær som den engelske. Men nå har tyskerne innsett at de har noe spesielt som de kan selge; En unik tribunekultur og tilgjengelighet, og en nostalgisk tilnærming til fotballen.

Det er likevel én ting tyskerne skriker etter.

– Det er på tide at de vinner noe internasjonalt. De har vært nære mange ganger, men sist de vant noe var i 2001, da Bayern München vant mesterligaen. Forrige gang landslaget vant noe var EM i England i 1996, sier Niklas Wildhagen.

Bayern München-spillerne Arjen Robben og Thomas Müller.

MESTERLIGADRØMMEN: Bayern München har to bitre finaletap i Champions League de siste tre årene. Nå må storlaget slå ut Juventus for å holde liv i Europa-drømmen.

Foto: ODD ANDERSEN / Afp

Siste nytt

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Stina Nilsson gir seg som skiskytter – bytter idrett igjen

    Det bekrefter Nilsson til SVT.

    – Jeg skal gå langløp neste år, og det føles veldig kult, sier Nilsson.

    For fire år siden la hun brått opp langrennskarrieren, og begynte å satse på skiskyting. Det ble ingen suksess, og nå sier hun stopp.

    – Geværet er lagt på hylla, sier Nilsson.

    Nilsson har signert for det norske langløpslaget Team Ragde Charge, og skal gå Ski Classics neste sesong.

    – Allerede da jeg gikk over til skiskyting så jeg på meg selv nesten som en tretrinnsrakett. Det blir langrenn, skiskyting og så skal jeg prøve meg på langløp. Og nå føles det veldig riktig og spennende.

    Nilsson fikk med seg en pallplass i skiskyting, og sier de to første sesongene var veldig bra. Deretter gikk det nedover. Til slutt gikk hun lei enkelte deler av sporten.

    – Man kan være i superbra form, skyte en veldig god liggende serie, og likevel skyte seg bort på stående. Jeg var ganske lei av det på slutten, at jeg hadde gjort det så bra, men likevel var det noe som ikke stemte.

    Stina Nilsson
    Foto: BILDBYRÅN
  • Sky Sports: Haaland ikke på City-trening

    Manchester City-spiss Erling Braut Haaland var ikke å se på trening i forberedelsene til Premier League-kampen mot Brighton.

    Det opplyser Sky Sports, som også melder at Phil Foden ikke var til stede.

    Haaland ble byttet ut før ekstraomgangene da Manchester City røk ut i Mesterligaens kvartfinale mot Real Madrid forrige onsdag.

    City-manager Pep Guardiola uttalte siden at Haaland hadde et muskulært problem, og lørdagens 1-0-seier over Chelsea i FA-cupsemifinalen gikk uten nordmannen.

    Manchester City er i førersetet i gullkampen i Premier League og møter Brighton torsdag kveld. De lyseblå ligger ett poeng bak Arsenal og Liverpool, men har én kamp mindre spilt.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal