Hopp til innhold

Truer med streik – kan skape kaos under London-OL

Endeløse køer og fortvilede turister er fagforeningsleder Len McCluskeys trumfkort i kampen mot de britiske myndighetene.

Len McCluskey truer med mulig streik i London

Millioner ble berørt da Londons undergrunnsansatte streiket i 2010. En tilsvarende protest under OL til sommeren er et mareritt for myndighetene.

Foto: AP/AFP

– Tanken på at verden skal komme til London og gjennomføre disse fantastiske olympiske lekene som om alt var i sin skjønneste orden, er utenkelig, sier Unite-sjef McCluskey til The Guardian.

Han står i spissen for halvannen million fagorganiserte briter og irer, og er rasende på myndighetene. Striden står om kutt i pensjoner og offentlige tjenester. McCluskey er klar for å kjempe – med alle midler.

– Fagforeningene og samfunnet har all rett til å vise sin misnøye. Hvis OL gir oss muligheten til det, er det absolutt noe vi bør vurdere, sier han, og oppfordrer samtidig til sivil ulydighet.

– Dersom et blir en protestaksjon, er målet at så mange mennesker som mulig skal bli oppmerksomme på vårt budskap.

– En skrekkelig trussel

Øivind Bratberg

Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg tviler på at trusselen om streik er reell.

Foto: UIO

Nøyaktig hva slags aksjoner fagforeningen planlegger, er ikke kjent. Men Unite har blant annet 28.000 medlemmer i bussbransjen. Disse er allerede i en separat OL-konflikt med myndighetene, om ekstrabetaling under sommerlekene.

– De vil utforske hvilke pressmidler vi har tilgjengelig, og OL vil så klart være en faktor, sier McCluskey.

Undergrunnsarbeiderne har også raslet med sablene før sommerens store sportsbegivenhet. Over halvparten av dem kan legge ned arbeidet, dersom de ikke får mer penger i lønningsposen.

Storbritannia-ekspert Øivind Bratberg ved Universitetet i Oslo (UiO) mener en eventuell transportstans under London-mesterskapet vil få dramatiske følger.

– Dette ville hatt voldsomme konsekvenser en vanlig hverdag. Streik i OL-ukene kan skape fullstendig kaos. Det er en skrekkelig trussel, som jeg tror de vil nøle med å gjennomføre fordi det vil skape så mye vondvilje, sier han.

Fordømmes

Boris Johnson

Boris Johnsons drøm om et knirkefritt OL kan knuses av fagforeningene.

Foto: Reuters

Londons ordfører, Boris Johnson, har bedt Labour-lederen Ed Miliband gripe inn for å hindre streiketrusselen. En slik aksjon vil være skadelig for London og dens omdømme, mener den konservative politikeren.

– Alle som skylder sin støtte til folk som Len McCluskey, må nå ta klar avstand fra dette. Det inkluderer Ed Miliband og Ken Livingstone, sier Johnson i et intervju med radiostasjonen LBC.

Han får støtte fra både statsminister David Cameron og visestatsminister Nick Clegg.

– Fullstendig uakseptabelt og upatriotisk, sier en talsperson for Downing Street.

Saken fortsetter under bildet ...

Olympic Park

Det er lagt mye penger og stor prestisje i lekene i London. Her Olympic Park i solnedgang.

Foto: Reuters

Clegg appellerer også til opposisjonslederen.

– Jeg tror folk er forbauset og forferdet over at noen ber om sivil ulydighet akkurat i det vi endelig er i ferd med å arrangere en av de største begivenhetene i verden. Jeg vet at McCluskey er en slags velgjører for Labour-partiet, men jeg håper Ed Miliband vil tøyle ham, sier Clegg til The Telegraph.

– Dårlig PR

Ed Miliband

Partileder Ed Miliband har måttet ta avstand fra utspillet til sin egen støttespiller.

Foto: Reuters

Storebror Miliband har selv brukt Twitter for å kommentere McCluskeys utspill.

«Enhver trussel mot de olympiske lekene er totalt uakseptabel og feilslått. Dette er en fest for hele landet, og må ikke bli forstyrret», kvitrer han.

Øyvind Bratsberg ved UiO mener at McCluskey har satt Labour-lederen i en kinkig situasjon.

– Fagforeningene spilte en viktig rolle da han ble partileder. Han må bedrive fryktelig vanskelig balansekunst, i motsetning til Cameron og Clegg, som kan kritisere som de vil, mener han.

Storbritannia-eksperten er imidlertid ganske sikker på at Unite ikke vil gjøre alvor av streiketruslene – for sin egen del.

– Det vil være forferdelig dårlig PR for en aktør som allerede har store problemer med å vinne popularitet, gjennomslag og innflytelse. De har så lite «goodwill» at de må velge sine slag med omhu, og dette er et dårlig slag å satse på.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal