Hopp til innhold

– Han kan sjokkere verden i dag

BEIJING (NRK): Ut av ingenting har en sjenert 20-åring fra Canada blitt en dark horse på 100-meteren i VM. Hvem er egentlig Andre De Grasse?

Andre De Grasse

TALENT: Andre De Grasse seiler opp som medaljekandidat på 100-meteren i VM. For ni uker hadde ingen hørt om talentet, som kun har drevet med sporten i tre år.

Foto: EZRA SHAW / Afp

– ​Husk, jeg bare har drevet med denne sporten i tre år. Det er rimelig spesielt for meg å være her, sier Andre De Grasse til NRK – med stjerner i øynene.

Den totalt ubeskrevne canadieren har på utrolig vis seilt opp som en av medaljekandidatene på selveste 100-meteren i VM. Studenten fra Ontario har aldri deltatt i Diamond League. For ni uker siden hadde ingen hørt om ham.

NRK møter den 176 centimeter høye unggutten mellom de massive betongveggene under «Fugleredet» i Beijing. Den overraskende tynne sprinteren er fortsatt svett etter å ha gått enkelt videre til semifinalen i VM på tiden 9,99.

Det var første gang han konkurrerte mot verdenseliten.

– Jeg snakket ikke med noen av de andre løperne, de var liksom i sin egen verden. Jeg var nervøs på oppvarming, sier han med et lite smil.

PANAM2015-CANADA-ATHLETICS-MENS-4X100-RELAY

GLAD: Andre De Grasse etter gull i De panamerikanske lekene.

Foto: TIMOTHY A. CLARY / Afp

Spår De Grasse-sjokk

20-åringen er beskjeden i pressesonen. Han ser ned i bakken mens han svarer. Men misforstå ikke: De Grasse er livsfarlig når startskuddet går.

– Han kan komme til å sjokkere folk her på søndag, sier lagkamerat Aaron Brown kontant til NRK.

– Tingen med ham er at han er så ny i friidretten. Så han tenker ikke for mye. Han føler ikke noe press, rett og slett fordi han ikke forstår dette. Jeg tror hva som helst er mulig for ham. Han kan virkelig gå ut og ta folk med storm, sier han og klasker landsmannen på skulderen.

De Grasse er nemlig helt fersk på sprintbanen.

Hverdag med dop og vold

Han løp sin første 100-meter så sent som i mai 2012. På det tidspunktet var han på vei ut på skråplanet, ifølge en portrettartikkel i Orange County Register.

– Det var mye vold i området jeg vokste opp. Jeg drev med dop og masse andre greier. Jeg hadde ingen plan. Jeg var på vei i feil retning, sier De Grasse til avisa.

– Jeg skulle egentlig bli basketspiller. Men så ble skolelaget mitt lagt ned, og nå står jeg her i stedet, utdyper han overfor NRK – og våger seg frampå med et lite glis.

Historien går ut på at han møtte opp nærmest tilfeldig på skolens friidrettsbane, i baggy basketshorts og en vanlig T-skjorte. En sprinttrener fikk det for seg at han skulle teste ut basketspilleren, og De Grasse fikk låne piggsko.

Mens de andre løperne la seg ned i startblokkene, stod De Grasse oppreist, halvveis vendt mot mannen med startpistolen.

– Det var sånn vi pleide å stille opp når vi hadde løpetrening på basketen, ler han.

Han løp på 10,90 den dagen.

Det hadde for eksempel holdt til pallplass i årets NM.

– Friidretten reddet meg, sier han i dag.

SPO-TORONTO-2015-PAN-AM-GAMES---DAY-14

TAKKER HØYERE MAKTER: Andre De Grasse under et stevne i Canada.

Foto: EZRA SHAW / Afp

Gikk på «gullmaskinen» USC

Trener Tony Sharpe var til stede på banen første gang De Grasse løp, og så med en gang det han kaller et «magisk» talent.

– Jeg advarte ham om doptester. At han ikke kunne fortsette å bruke marihuana. Og at jeg skulle lære ham å bruke startblokk, sier treneren til Orange County Register.

De Grasse ble en del av et av verdens beste løpermiljø, på University of South California. Skolen er kjent for å produsere OL- og VM-vinnere på løpende bånd – både i friidrett, svømming og andre idretter.

Etter tre år var den nervøse gutten klar til å få en samlet friidrettsverdenen til å måpe.

Gjennombruddet

Amalie Iuel

IMPONERT: Norske Amalie Iuel, her under et pressetreff i Beijing, er treningskamerat med De Grasse.

Foto: Mads Nyborg Støstad / NRK

– Jeg tenkte ikke så mye over det i starten. Løp for løp begynte han å bevege seg nedover mot ti blank. Og så … bang, sier den norske hekkeløperen Amalie Iuel.

21-åringen går også på USC, og var til stede på stadion 12. juni, da den litt sjenerte treningskameraten hennes eksploderte inn i friidrettsverdenens bevissthet.

– Ingen på tribunen kunne tro sine egne øyne. Jeg var helt forbløffet, det var bare helt sykt. Etter 100-meteren tenkte du bare «ok, det der var sykt!». Så forventet vi egentlig ingenting på starten av 200-meteren, det var kult nok allerede. Men så skjedde akkurat det samme igjen. Jeg hadde ikke ord, jeg måtte liksom dobbeltsjekke klokka flere ganger for å være sikker på at jeg ikke hadde tatt feil, sier Iuel til NRK.

Tidene til De Grasse sendte sjokkbølger gjennom friidretten: 9,75 på 100-meter og 19,58 på 200-meter – det siste løpet under en time etter det første.

Løpene ble gjort i for mye medvind, og teller ikke i historiebøkene, men for å sette det i perspektiv: Begge tidene er nærmest identiske med Justin Gatlins årsbeste i verden.

– Det er sykt bra. Imponerende, sier den norske sprinteren Ezinne Okparaebo til NRK.

Begge tidene er blant de ti beste i historien – om man teller med løp med for mye medvind. Og det altså fra en ung mann som knapt hadde vært friidrettsutøver i tre år.

– Den kvelden satt jeg og så det om og om igjen i reprise. Det er gøy å kjenne noen som er så god, sier Amalie Iuel.

Det var en fornøyd Andre de Grasse som gikk videre i lørdagens 100 meter i Beijing. Det er første gang gang de Grasse konkurrerer i et slikt mesterskap. Reporter: Line Addersen. Foto: Baard Vidar Pettersen.

VIDEO: Intervju med De Grasse i VM.

En stille fyr som det bor mye i

Den norske jenta har trent med Andre De Grasse i hele sommer.

– Han er litt stille, så det var litt keitete i begynnelsen. Han er litt «awkward», men når man kommer litt innpå ham, er han kjempehyggelig, sier hun.

Det samme merker vi i intervjuet under Fugleredet. Supertalentet snakker seg varm. Og etter en liten stund avslører han at han på langt nær er tilfreds med å bare være til stede i VM.

Det er ikke mange år siden det å løpe under 10 blank var en sjelden prestasjon, men De Grasse sier at han er misfornøyd med 9,99 i forsøket.

– Det var en stor opplevelse å være på stadion. Men jeg er egentlig ikke så fornøyd med løpet. Det er noe jeg definitivt kommer til å rette opp til søndag, sier De Grasse til NRK.

– Du mener du kan løpe mye fortere enn 9,99?

– Ja, soleklart, sier han og ler godt – som om det er en selvfølge.

De Grasse.

VIDEO: Se Andre De Grasse ble nummer to i forsøket i VM.

Kan han ta medalje?

Nå er spørsmålet om en mann nærmest helt uten meritter kan levere når en hel stadion står og skriker – og millioner følger med på TV. Når Usain Bolt står på den ene siden av ham og Justin Gatlin på den andre.

– Han er ung, og det er vanskelig å si om han kan takle dette allerede i år. Men jeg blir overrasket hvis han ikke er i finalen. Han er veldig spennende, sier John Ertzgaard.

– Han er en å se opp for. Han kan være med å kjempe om medalje, sier NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

– Det er vanskelig å si om han kan løpe enda bedre nå enn i juni. Men jeg ville ikke tvilt på ham. Han finner alltid en vei når det gjelder som mest, sier lagkamerat Aaron Brown.

Om Andre De Grasse ikke skulle ta medalje på søndag, er det uansett bare å merke seg navnet.

– Jeg er egentlig ikke i nærheten av toppnivået mitt ennå. Om noen år, når jeg har lært meg teknikken og utviklet meg mer fysisk, da kommer jeg til å løpe fort som bare … ja, veldig fort!

Siste nytt

  • City med overlegen seier mot Brigthon - Foden hylles

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for ti tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal