Hopp til innhold

Sykkelpresidenten: – IOC er feige og tør ikke ta tak i dopingsaken

Den norske sykkelpresidenten mener Gerhard Heiberg og de andre IOC-toppene legger for lite press på spanske myndigheter etter den store dopingsaken mot Eufemiano Fuentes - i frykt for å miste sponsorer.

Tiedemann

Harald Tiedemann Hansen er oppgitt over at antidopingmyndighetene går glipp av muligheten til å få tak i gamle dopingsyndere.

Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Gerhard Heiberg

IOC-medlem Gerhard Heiberg er uenig i kritikken fra Tiedemann Hansen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

DOPING-SPAIN/PUERTO Spanish doctor Eufemiano Fuentes enters the courthouse for the first day of the Operacion Puerto trial in Madrid

Den spanske legen Eufemiano Fuentes under første

Foto: SERGIO PEREZ / Reuters
– IOC (Den internasjonale Olympiske Komité) bør ta tak i Fuentes-saken i Spania. De har makt til å tvinge frem hele sannheten, sier sykkelpresident Harald Tiedemann Hansen til NRK.

Tidligere denne måneden ble legen Eufemiano Fuentes dømt til et års fengsel i hjemlandet Spania. Han innrømmet å ha hjulpet både sykkelryttere og utøvere fra andre idretter til å dope seg systematisk.

Destruerte blod

I etterforskningen ble det funnet et stort antall blodposer som kunne vært brukt som viktige bevis mot en rekke idrettsutøvere.

Men siden dopingbruk ikke har vært forbudt i Spania, besluttet den spanske dommeren å destruere alle blodposene uten å etterforske videre.

Om dommen blir stående, går verdens antidopingmyndigheter dermed glipp av en kjempemulighet til å få tak i gamle dopingsyndere.

– Livredde for å miste sponsorer

Til tross for at IOC har sendt ut en pressemelding der de beklager den spanske dommen, mener sykkelpresidenten at verdens kanskje mektigste idrettsorgan legger for lite innsats i å presse spanske myndigheter.

– Vi må få frem hele lista til Fuentes slik at vi får ryddet opp i sporten, sier Tiedemann Hansen.

– Hvorfor tror du ikke IOC gjør mer?

– Det har med penger å gjøre. De er livredde for å miste sponsorer. De er feige og ikke tør å ta tak i saken, sier han.

– Heiberg: Vrøvl!

Overfor NRK er IOC-medlem Gerhard Heiberg klar på at organisasjonen ikke tolererer dopingbruk, og at han synes det er svært uheldig at de viktige dopingbevisene i Spania kan komme til å bli destruert.

Han er likevel kraftig uenig i kritikken fra Tiedemann Hansen.

– Det er noen vrøvl. IOC er tvert i mot veldig sterkt på banen, sier han om kritikken fra Tiedemann Hansen.

– Sponsorene er opptatt av dette. Derfor vil vi forfølge saken. Men det internasjonale sykkelforbund (UCI) burde også komme på banen. De burde rydde opp selv istedenfor angripe, sier Heiberg.

Tror ikke Spania utestenges

Spørsmålet om Spania bør stenges ute fra OL har dukket opp etter flere ganger. Heiberg tror imidlertid ikke det skjer nå.

– I siste instans har vi en mulighet til å stenge noen ute fra OL, men her er vi absolutt ikke nå. Det skal ganske mye til, og da må vi undersøke nærmere, sier Heiberg.

Han viser til at det er flere nasjoner som har hatt store dopingproblemer.

– Vi har gjort det klart at vi ikke kan akseptere det ene eller andre. Det gjelder for eksempel også Russland i forbindelse med arrangementet i Sotsji. Vi føler at vi har håndterer dette brukbart, men det er alltid noen som ønsker mer. Det skal veldig mye til før vi utestenger, sier han.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal