Hopp til innhold

Thorleif Haug

"Skikongen", eller "Hauer'n", fra Lier var kanskje den største norske skiløperen før krigen.

Thorleif Haug under OL i 1924, der han tok tre gull
Foto: Arkiv / Scanpix

Thorleif Haug ble regnet som verdens beste skiløper i 1920-årene. Allerede i 1919 fikk han Holmenkollmedaljen, og han vant femmila i Kollen ikke mindre enn seks ganger.

Stem på skihistoriens største utøver her

Nett-TV: Glimt fra "Hauer'n"s karriere

Da de første olympiske vinterlekene ble arrangert i Chamonix i 1924, forsvarte han sitt tilnavn "Skikongen" . Han tok tre gull - 18 km, 50 km og kombinert.

 Allsidige "Hauer'n" trodde også at han hadde tatt bronse i hopp i Chamonix-OL, og i ikke mindre enn 50 år stod det i de offisielle resultatlistene.

Men i 1974 hadde hans gamle lagkamerat og konkurrent Thoralf Strømstad klart å bevise at det var gjort en regnefeil i konkurransen, og at Haug egentlig ble nummer fire. Norskamerikaneren Anders Hagen skulle hatt bronsen. Dette ble rettet opp ved at Haugs datter overrekte medaljen til Hagen, som da var blitt 83 år.

Tømmerhoggeren

Haug var født i 1894 i Årkvisla i Lier. Han jobbet som tømmerhogger fra sine unge dager, og fikk som så mange andre langrennsløpere på den tiden sin "naturlige trening" ved å gå på ski til og fra arbeidsplassen sin i skogen hver dag. Seinere ble han ansatt i Drammen kommune som rørlegger.

Han representerte Drafn hele sin aktive tid, og var en idealist som var stolt over å hevde Norges ære i mesterskap.

Han slo gjennom i Holmenkollen i 1918 med sin første femmilsseier. Det var et løp han lærte av. Vi sakser fra Per Ivar Søbstads artikkel i verket "Drammens Historie":

Ved Hytli i Nordmarka i 1918 satt to kjente skiveteraner og ventet spent. Sverre Østbye og JacobTullin Thams hadde tatt turen dit under fem-mila i Kollen, og de ventet på "Hauer'n" som de hadde store forhåpninger til. Thorleif hadde siste startnummer, nr. 72. De så nr. 70, svensken Gunnar Johansson, som var på jakt etter seier, men ingen Thorleif.

Kjøttkaker og poteter

Men Hauer'n kom da omsider, totalt utkjørt. "Et ungdommelig overmot holdt på å knekke meg", fortalte Thorleif senere. Tidlig i løpet hadde han et solid forsprang, men han gikk rett forbi matstasjonen på Fyllingen hvor det satt løpere på taburetter, inntullet i ulltepper mens de satte til livs havresuppe, kjøttkaker og poteter.

Han holdt på å gi opp, men han fikk hjelp på Hytli hvor veteranene sto klar med havresuppe. Thorleif helte i seg alt som var og fikk nye krefter. Han vant med 58 sekunders margin på svensken. I avisene dagen etter sto det at "Thorleif Haug reddet Norge".

Misunnelse

Men han opplevde ikke bare de gode sidene av sin suksess. Drafn hørte egentlig til i de høyere samfunnslag i den tids klassedeling. Og da klubben holdt bankett til Haugs ære etter OL, var det mange avisinnlegg der det ble skrevet at Drafn burde ikke gjøre sånn stas på en mann fra fattige kår.

Da han døde av lungebetennelse like før jul i 1934, bare 40 år gammel, var han derfor en skuffet mann, står det å lese i historiebøkene.

Men etter sin død fikk han sin oppreisning. I 1946 fikk han en statue i Drammen, og siden 1966 har Drafn årlig arrangert "Thorleif Haugs Minneløp". Det går fra Geithus til Drammen, med en sving innom Haugs fødested i Årkvisla.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal