Hopp til innhold

Tennis for «dummies»

Er «deuce», «15-love», «game» og «tiebreak» gresk for deg? Her er alt du trenger å vite, og ganske mye du ikke trenger å vite før Wimbledon-finalene på NRK i helgen!

TENNIS-GBR-WIMBLEDON

Eugenie Bouchard er en av spillerne du får se i lørdagens Wimbledon-finale. Hun møter Petra Kvitova.

Foto: SANG TAN / Afp

Lørdag og søndag spilles henholdsvis kvinnenes og mennenes single-finaler i Wimbledon – verdens mest prestisjefylte tennisturnering.

Se kampene her!

Kampene vil trolig bli sett av flere hundre millioner mennesker verden over. Dersom du er en av dem, er det mange regler og begreper å forholde seg til.

Vet du for eksempel hva tennis betyr? Det sies at tennis-begrepet stammer fra det franske ordet «tenez», som betyr ta imot!

Her får du en enkel innføring i hvordan tennis spilles:

Spillet:

Kampene utkjempes enten én mot én (single), eller to mot to (double). Spillerne står mot hverandre på hver sin side av nettet. Ballen spilles frem og tilbake over nettet, og spillerne forsøker å slå ballen slik at motstanderen får vanskeligheter med å klare å slå den tilbake.

Ballen kan kun stusse én gang innenfor hver spillers banehalvdel. Man kan også velge å spille ballen direkte (dette blir nøyere forklart lengre ned i artikkelen).

(artikkelen fortsetter under bildet)

Single-tennis

MINDRE BANE: Når man spiller single-tennis brukes ikke hele spilleområdet. De ytterste delen av det oppmerkede området (markert i rødt på bildet) gjelder kun i double-kamper.

Foto: GLYN KIRK / Afp
  • Hvordan får man poeng?

En spiller vinner poeng dersom motstanderen ikke når ballen for en retur, returen havner utenfor banens oppmerkede område eller returen havner i nettet.

Spillet starter ved at en av spillerne «server», det vil si setter ballen i spill. For at serven skal godkjennes, må ballen treffe motstanderens serverute, et firkantet område inne på motstanderens banehalvdel. En ball fra serve kan ikke berøre nettet. Dersom en serve treffer nettkanten for så å ende i motstanderens serverute, skal førsteserven tas på nytt. Serveren har to forsøk på å serve. Om begge forsøkene mislykkes, får motstanderen poeng.

Det er om å gjøre å vinne flest sett. I Grand Slam-turneringene vinner man kamper i best av fem sett for herrene, i kvinnetennis spiller man gjerne best av tre sett.

Poengsystemet:

  • Hva er et game?

Hvert sett består av «game». For å vinne et game, trenger man å vinne fire ballvekslinger. Poengene regnes slik: seier i en ballveksling gir 15-0-ledelse. To ballvekslinger gir 30-0. Tre gir 40-0. Etter seier i fire ballvekslinger på rad, heter det «game», og gamet er vunnet.

Hvorfor man teller 15-0, 30-0 og 40-0 istedenfor 1-0, 2-0 og 3-0? Det hevdes at da spillet ble skapt, brukte man klokken til å telle poengene. Viseren på et ur ble flyttet 15 minutter for hvert vunnede poeng i et game. Slik holdt man tellingen. I ettertid skal man så ha forenklet 45-0 til 40-0.

  • Hva betyr «15-love»?

Du vil sikkert høre at en kampdommer (personen som sitter på den høye stolen ved siden av banen) roper ut «15-love» eller «30-love» i løpet av en kamp. Dette betyr at stillingen er 15-0 eller 30-0 i det pågående gamet. Hvorfor dommeren sier «love», er nok en gang av fransk opprinnelse. Det hevdes at ordet «love» er en engelsk variant av det franske ordet «l'oeuf» – som betyr egg. Det sies at ordet egg ble brukt til å forklare at motstanderen hadde null poeng (på grunn av den lignende formen til et egg og tallet 0).

Love har altså ingenting med kjærlighet å gjøre i tennis.

  • Hva er deuce?

Et annet mye brukt uttrykk i tennis er deuce. Begrepet brukes når stillingen i et game er 40-40. Den som vinner det neste poenget, oppnår en fordel, eller på engelsk: «advantage». I Norge sier vi «fordel inn» dersom spilleren som server vinner poenget, og «fordel ut» dersom det er den mottakende spilleren som vinner poenget.

For å vinne gamet etter en deuce-stilling, må man altså vinne to ballvekslinger på rad. Først oppnå advantage, og deretter få game. Klarer man ikke dette, vil kampen hele tiden veksle mellom deuce og advantage til en av spillerne.

I teorien kan en slik stilling pågå så lenge den bare vil - det finnes ingen tidsbegrensning i tennissporten.

  • Hvordan vinner man et sett?

For å vinne et sett må man vinne minst seks «game». Det er i tillegg et krav om at settet må vinnes med to game. Et sett kan altså vinnes med sifrene 6-0, 6-1, 6-2, 6-3 eller 6-4. Om stillingen blir 6-5, vil kampen fortsette. 7-5 er neste seiersmulighet.

  • Hva er et tiebreak?

Dersom begge spillere oppnår seks game i et sett, altså 6-6, går settet til «tiebreak» – enklere forklart: et avgjørende game. Tiebreak er et ekstra game i tennis der det spilles best av 12 baller (først til sju poeng).

Det er i tillegg et krav om to poengs ledelse for å vinne tiebreaket. Eksempel: dersom man leder 7-6 i tiebeak, er ikke gamet ferdigspilt. Dersom man oppnår 8-6, er tiebreaket vunnet - og dermed også settet).

Her er det heller ingen tidsbegrensninger. Et tiebreak kan altså, i teorien, vare til evig tid – tiebreak-gamet er først vunnet dersom en av spillerne oppnår en to poengs ledelse.

Ulike slag:

  • Serve - hvor hardt?

Serven er svært viktig i tennis. Flere av verdens beste tennisspillere har gjort karriere på å serve hardt og presist. Her kan man spesielt nevne amerikanske Andy Roddick, som var kjent som tennissportens mest hardtservende spiller. Roddick servet ballen i opp mot 250 km/t da han var aktiv.

Verdensrekorden for hardeste serve innehar australieren Samuel Groth. Han servet i 263,4 km/t i en mindre turnering i 2012.

Dersom man server så hardt og velplassert at mottakeren ikke når ballen, gjør man et såkalt «ace», eller ess på norsk.

Rafael Nadal

NADAL I SERVEN: Rafael Nadal er venstrehendt, og kaster dermed ballen opp med høyre hånd. Med et kraftig hopp skaffer han seg høyde, slik at han enklere kan få ballen over nettet og ned i motstanderens serverute.

Foto: NTBscanpix

  • Hva er backhand?

Backhand er et slag der man svinger racketen med baksiden av rackethånden i retning motstanderen. Et backhand-slag kan utføres enten med én eller begge hender. Stan Wawrinka regnes for å ha ett av verdens beste backhand-slag.

Wawrinka

BACKHAND: Stan Wawrinka viser her hvordan man slår et backhand-slag. Slaget kalles backhand fordi man viser baksiden av slagarmen til motstanderen.

Foto: Ben Curtis / Ap
  • Hva er forehand?

Forehand er et slag der man svinger racketen med fremsiden av slagarmen i retning motstanderen. Dette er gjerne et mer kraftfullt slag enn backhand. Dette slaget utføres oftest med en hånd, men noen få spillere velger å også gjøre dette slaget med begge hender (et eksempel er franske Fabrice Santoro).

En av verdens fremste forehand-spillere er Roger Federer. Sveitseren er kjent for å skape enorm skru i ballen med sitt forehand-slag.

Roger Federer

FOREHAND: Roger Federer har tennissportens mest elegante forehand-slag. Sveitseren slår gjerne sine 'vinnere', altså avgjørende baller som sikrer ham seieren i ballvekslingen, med forehand.

Foto: Andrew Brownbill / Ap
  • Hva er et volleyslag?

Nokså selvforklarende, men spillerne har altså lov til å velge å ikke la ballen stusse i banen, for å heller slå ballen på direkten – direkte i luften. Dette slaget er ofte brukt for å overraske motstanderen, og når spilleren beveger seg frem mot nettet. Volleyslaget blir også brukt i en såkalt smash når en returball blir spilt såpass høyt at spilleren rekker å hoppe og slå ballen hardt ned i motstanderens banehalvdel. Disse slagene er ofte vanskelige (om ikke umulig) å forsvare seg mot.

Andy Murray

SMASH: Andy Murray viser her frem et typisk volleyslag: Han er tett fremme ved nettet, og hamrer ballen ned i motstanderens banehalvdel med en smash.

Foto: CLIVE BRUNSKILL / Afp
  • Hva er en slice?

En slice utføres gjerne for å sende motstanderen ut på løpetur. Når man slicer ballen, slår man ned på ballen slik at ballen får en bakoverskru. Dette vil få ballen til å sprette svært lavt idet den treffer bakken. Dette gjør at motstanderen må være på alerten for å rekke ballen før den spretter for andre gang.

  • Hva er en lobb?

En lobb utføres gjerne av en mottaker etter at den angripende spilleren har beveget seg frem mot nettet. Mottakeren kan løfte ballen over motspilleren for at den så skal stusse helt bakerst i den angripende spillerens banehalvdel.

Det er imidlertid stor risiko knyttet til et slikt slag; dersom lobben er for lav, åpner det opp for en god smash-mulighet for den angripende spilleren.

En lobb kan også brukes mer defensivt. En spiller kan velge å lobbe ballen for å skaffe seg bedre tid dersom man er presset. Ballen slås da høyt og langt bak i banen for å dra ned tempoet i ballvekslingen.

Banen:

En tennisbane består av en rektangulært formet overflate, som enten er laget av gress, grus eller såkalt «hard court» (et kunstig laget underlag, som er en slags blanding av asfalt og gummi). Innendørs spiller man gjerne på et teppe laget av filt.

Banen i single-kamper er 23,77 meter lang og 8,23 meter bred (banen er bredere for double-spill, 10,97 meter). Banens størrelse er merket opp med klare, hvite streker.

I Wimbledon spilles alle kampene på gress – som regnes som det raskeste underlaget. Ballen spretter lavere og beveger seg dermed hurtigere på gress.

  • Hvor høyt er nettet?

Midt på banen henger nettet. Dette deler banen i to banehalvdeler. Nettet er spent opp mellom to stolper som er 1,07 meter høye. Nettets høyde skal være nøyaktig 0,915 meter (3 fot).

Utstyret:

Hver spiller på banen bruker hver sin tennisracket. Selve racketen er i dag gjerne laget av grafitt, mens de tidligere ble laget av treverk. I rackethodet finner man flettede strenger i et tett mønster. Disse strengene er gjerne laget av dyreinnvoller eller nylon (som er en syntetisk kopi av strenger laget av dyreinnvoller). Slik lages strengene.

  • Hvordan ser ballen ut?

I tennis skal ballene være hvite eller gule og ha en helt spesiell vekt, størrelse og sprett. En tennisball skal ha en diameter mellom 65,4 - 73,0 millimeter. De skal veie mellom 56,0 og 59,4 gram, og ballen skal også kunne stusse 135-147 centimeter etter å ha blitt sluppet fra en høyde på 254 centimeter på et betonggulv.

I konkurransetennis inneholder ballene en spesiell gass for å sikre den riktige spretten.

Spesielt for Wimbledon:

Wimbledon er en svært tradisjonsrik turnering som har blitt arrangert siden slutten av 1800-tallet. Turneringen har derfor også egne etikette- og spilleregler.

Her er noen av dem:

  • Samtlige spillere oppfordres til å kle seg i helt hvite klær. Spillere må derfor si ifra om hva de tenker å ha på seg flere måneder i forveien slik at turneringens ledere kan godkjenne antrekket.
  • Tilskuere oppfordres til å kle seg pent. Wimbledon er ikke bare en tennisturnering, men også et «selskap».
  • Tilskuere på arenaen har ikke lov til å forlate stolen sin mens et game pågår. Det finnes vakter som passer på at dette blir overholdt. Det skal også være total stillhet på arenaen når en spiller skal serve.
  • Mobiltelefoner skal være avslått under kampene.
  • I de aller fleste Grand Slam-turneringer spilles det ikke tiebreak i det avgjørende settet. Dette gjelder også i Wimbledon. Her må spillerne vinne med to «game». Det er kun i US Open av Grand Slam-turneringene at det finnes tiebreak i avgjørende sett.
  • Noe mer du lurer på? Spør i kommentarfeltet under saken, og vi vil forsøke å svare deg!

Siste nytt

  • Arsenal og Ødegaard slått ut av Mesterligaen

    Arsenal skapte knapt sjanser og tapte 0–1 borte mot Bayern München. Dermed ble Martin Ødegaard og co. slått ut i kvartfinalen i Mesterligaen etter 2–3-tap sammenlagt.

    Bayern München skapte heller ikke all verden, men Joshua Kimmich scoret onsdagens eneste mål og sendte den tyske storklubben til semifinale.

    Raphaël Guerreiro svingte ballen inn i Arsenal-feltet. Der kom Kimmich stormende, og headet ballen kontant inn i det lengste hjørnet.

    Ødegaard var stort sett involvert i det lille Arsenal skapte, men verken langskudd, gode pasninger eller forsøk fra skrått hold var i nærheten av å overliste Bayern-keeper Manuel Neuer.

    Arsenal var denne sesongen med i Mesterligaen for første gang siden 2016/17-sesongen, men ble også da slått ut av Bayern München. Den gang endte det 10–2 til Bayern i åttedelsfinalen.

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Bayern Munich v Arsenal
    Foto: Leonhard Simon / Reuters
  • Vålerenga utlignet NM-finalen mot Storhamar – hat trick fra Karterud

    Jørgen Karterud ble nøkkelmann med tre mål da Vålerenga snudde til 5-2-seier over Storhamar i den andre finalekampen i NM-sluttspillet i ishockey.

    – Det er helt magisk. Man går rundt med frysninger hele matchen egentlig. Nei, det er helt magisk, spesielt som Vålerenga-gutt, sier Karterud til TV 2.

    Onsdagens resultat på et fullsatt Jordal betyr at det står 1-1 sammenlagt i en serie som spilles i best av sju oppgjør.

    Storhamar tok ledelsen ved Marcus Bryhnisveen etter drøyt ti minutter, men 70 sekunder senere var lagene like langt etter Karteruds første scoring for kvelden.

    Karteruds andre mål sendte Vålerenga i føringen etter halvspilt midtperiode, og Alex Dostie økte til 3-1 kun 38 sekunder senere.

    På benken tok Storhamar-trener Petter Thoresen grep umiddelbart. I timeouten skjelte han ut spillerne sine, og i pausen avslørte kaptein Patrick Thoresen at faren med rette hadde stemplet dem som «jævlig diva» og «ræva».

    – Dette var dårlig, enkelt og greit. Det ser ut som vi er veldig høye på oss selv og er ekstremt fornøyde med kampen vi gjorde sist, sa Storhamar-veteranen til TV 2 før sluttperioden.

    Dostie la på til 4-1 kort tid etter den siste pausen, mens Tommy Hjelm tente et lite Storhamar-håp med en kjapp redusering.

    Nærmere kom ikke gjestene, og i stedet fullførte Karterud hat tricket i sluttsekundene.

    Den første finalekampen vant Storhamar 5-1. Lagene møtes igjen på Hamar fredag.

    Storhamar tok sist NM-pokalen i 2018, mens Vålerenga tok klubbens siste av 26 i 2009. (NTB)

    Jørgen Karterud jubler for mål i 2. NM-finale mot Storhamar
    Foto: Lise Åserud / NTB
  • Heggebø reddet Brann mot HamKam

    Brann var på vei mot nok en frustrerende hjemmekamp, men ti minutter før slutt dukket Aune Heggebø opp og sørget for 1–0-seier over HamKam.

    Etter at sesongens første hjemmekamp for Brann endte med 0–2-tap for Fredrikstad, var bergenserne på vei mot nok en målløs kamp på Brann Stadion.

    Det ville i så fall vært første gang siden høsten 2019 at Brann ikke scoret på to strake hjemmekamper i Eliteserien.

    Da tok angrepsduoen til Bergens Stolthet ansvar, og sørget omsider for jubel blant de drøyt 14.000 på tribunen.

    Bård Finne klarte på mesterlig vis å tråkle seg gjennom på venstresiden i HamKam-feltet, før han fant Heggebø foran mål. 22-åringen bredsidet kontant inn matchvinnermålet.

    Etter fire kamper av eliteseriesesongen har Brann syv poeng, mens HamKam har ett.

    Aune Heggebø jubler for 1-0-scoring mot HamKam i Eliteserien.
    Foto: Paul S. Amundsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal