Hopp til innhold

– Det har vært noen halvlugubre arrangement her

OBERHOF (NRK.no): Langrennsløperne håper Oberhof aldri mer får arrangere Tour de Ski-renn.

Astrid Uhrenholdt Jacobsen

Astrid Uhrenholdt Jacobsen og de andre norske løperne måtte tåle dårlige snøforhold i Oberhof. Nå synes flere av de norske løperne at Oberhof har fått for mange sjanser som arrangør.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

– Jeg synes Oberhof har fått for mange sjanser og vært for dårlig. Jeg syns vi skal prøve andre plasser fra nå av, sier Marit Bjørgen.

Hun er glad hun er ferdig med de to åpningsetappene i Tour de Ski, som de siste seks årene har blitt arrangert i den tyske bygda Oberhof.

For langrennsløperne har dette stedet vært årsak til gryende irritasjon over flere år, og under årets utgave ble begeret fullt.

Martin Johnsrud Sundby

Martin Johnsrud Sundby kaller arrangementet for en parodi.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Arrangøren bestemte seg på to dagers varsel for å endre programmet og gjøre den ene jaktstarten om til sprint ettersom de ikke hadde nok snø, noe som fikk Justyna Kowalczyk til å boikotte touren og Martin Johnsrud Sundby til å kalle arrangementet for en parodi.

– Det er nok nå

Det ble ikke bedre stemning av at arrangøren samtidig sier de har mer enn nok snø på lager til å arrangere to distanseløp i skiskyting om bare fem dager.

Spørsmålet er hvorfor de ikke har lagret snø til Tour de Ski.

– Jeg håper i alle fall ikke løypene er lengre når det er skiskyting her. Jeg mener FIS (det internasjonale skiforbundet) burde satt mer press på arrangøren her, for det har vært altfor dårlig de siste årene, sier Bjørgen.

De norske løperne er nå på vei til Sveits hvor neste etappe arrangeres, og ser seg slett ikke tilbake.

– Det er nok nå. Enten må arrangørene i Oberhof skifte politikk, eller så må vi få en annen arrangør som faktisk brenner for å lage langrenn, og ikke bare skiskyting, sier Martin Johnsrud Sundby.

Skiskyttermekka

Oberhof er nemlig et slags skiskyttermekka i Tyskland. De har lange tradisjoner for å arrangere verdenscup i skiskyting, og samler gjerne opp mot 20.000 tilskuere eller mer når Emil Hegle Svendsen og de andre skiskytterne er i aksjon på stedet. I Tour de Ski er de samme tribunene mildt sagt glisne.

– Her bør det være færrest mulig langrenn. Rett og slett. Her bør de arrangere skiskyting, slik de har kultur for. Nå har vi vært i Oberhof seks år på rad, og det har vært noen halvlugubre arrangement hvert år, sier NRKs langrennskommentator og tidligere landslagstrener Carl Henning Gran.

Det er først og fremst mangel på snø og dårlige løyper som har vært hovedproblemet med Oberhof. Langrennsløperne føler dessuten arrangøren prioriterer skiskytterrennene, og at Tour de Ski-etappene har blitt preget av dette på mange måter. I tillegg ønsker man naturligvis å arrangere et sted hvor publikumsinteressen er størst mulig.

– Det dreier seg om at de har en kultur for å drive skiskyting, og det er de fantastiske til. Men de klarer ikke det samme med langrenn, det blir bare veldig halvveis, sier Gran.

Neste år skal åpningsetappene arrangeres i Oberstdorf. Gran håper Oberhof med det forsvinner ut av programmet for alltid.

– Jeg håper vi slipper å besøke Oberhof igjen noensinne, fastslår han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Germany Cross Country Tour de Ski

Arrangørene har slitt med lite snø under åpningsetappene av Tour de Ski. Det er imidlertid nok snø lagret like i nærheten, men det spares til skiskytterne som kommer om fem dager.

Foto: JENS MEYER / Ap

Uforstående til kritikken

Pierre Mignerey, rennsjef i det internasjonale skiforbundet (FIS), stiller seg uforstående til kritikken.

– Jeg mener organisasjonskomiteen har gjort alt de kunne her i Oberhof. De hadde ikke akkurat perfekte forhold å jobbe under. Alle løperne har fått vist sin kapasitet og styrke her, sier han til NRK.

Han medgir likevel at FIS må prioritere steder som kan garantere snø fremover.

– Det gjelder ikke spesielt for Oberhof, men generelt må vi tenke på hvordan vi kan garantere snø i Tour de Ski. Det må vi finne ut av, for jeg tror ikke vi vil ha stabile vintre lenger, sier han.

Det var svenske Calle Halfvarsson som stakk av med seieren i sprintfinalen, mens Martin Johnsrud Sunby kom på tredjeplass.

Siste nytt

  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters
  • KFUM henter angrepsspiller fra Åsane

    Mame Mor Ndiaye (26) forlater Bergen og Åsane til fordel for nyopprykkede KFUM Oslo, melder BA. Sist sesong gjorde han ni mål i 1. divisjon.

    Ndiaye bekrefter selv til Bergensavisen at overgangen er i boks.

    – Det er vondt å dra fra klubben nå, men det er dette jeg har jobbet for å få til. Ønsket mitt har hele tiden vært å få sjansen i eliteserien, forteller 26-åringen til BA.

    (NTB)

    FOmDNHw_B34
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Skadet Hegerberg ute av landslagstroppen

    Norge må starte EM-kvalifiseringen uten stjernespiss Ada Hegerberg (28).

    – Ada ble skadet i en kamp. Det var en takling, et spark. Hun har veldig god framgang, og vi håpet virkelig at hun skulle bli klar til denne samlingen. Hun ønsker virkelig å bli klar. Hun har gjort alt hun kunne, men denne samlingen kommer litt for fort, sier landslagssjef Gemma Grainger til NRK.

    Også kaptein Maren Mjelde (34) er ute av troppen med skade. Verken Hegerberg eller Mjelde har vært i kamptroppene for sine respektive klubblag den siste tiden. Dermed har de blant annet gått glipp av kvartfinalene i mesterligaen, der Hegerbergs Lyon og Mjeldes Chelsea begge har tatt seg videre.

    Norges Fotballforbund presenterte skjærtorsdag uttaket til de kommende EM-kvalifiseringskampene. Norge spiller hjemme mot Finland 5. april og borte mot Nederland fire dager senere.

    – Hovedmålet er så klart å bli blant de to beste i gruppa. Vi ønsker å kvalifisere oss direkte til EM. Målet er også å prestere godt i disse kampene, og for laget å ha en klar identitet i spillet. Jeg ønsker at laget skal bli bedre for hver kamp, sier landslagssjef Gemma Grainger i en pressemelding fra fotballforbundet.

    Synne Jensen, som har scoret mye for Real Sociedad i spansk fotball, er inne i Norges A-tropp for første gang siden 2021. Fortsatt er det ingen Emilie Haavi å se i troppen tross godt spill i Roma.

    Troppen:

    Målvakter: Aurora Mikalsen (Brann), Cecilie Fiskerstrand (LSK Kvinner), Guro Pettersen (Werder Bremen).

    Backer: Tuva Hansen (Bayern München), Guro Bergsvand (Brighton), Thea Bjelde (Vålerenga), Marit Bratberg Lund (Brann), Mathilde Harviken (Rosenborg), Marthine Østenstad (Brann), Emilie Marie Woldvik (LSK Kvinner).

    Midtbanespillere: Ingrid Syrstad Engen (Barcelona), Vilde Bøe Risa (Atlético Madrid), Karina Sævik (Vålerenga), Lisa Naalsund (Manchester U.), Frida Maanum (Arsenal), Justine Kielland (Brann), Guro Reiten (Chelsea), Elisabeth Terland (Brighton), Signe Gaupset (Brann).

    Spisser: Caroline Graham Hansen (Barcelona), Sophie Román Haug (Liverpool), Celin Bizet Ildhusøy (Tottenham), Synne Jensen (Real Sociedad).

    (NTB)

    muQhvzRI73c
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal