Hopp til innhold

– I dag viste jeg at jeg mener alvor

Andy Schlecks genistrek på torsdagens etappe i Tuor de France kan ha gjort at han har kvittet seg med sin store rival, Alberto Contador.

Cycling Tour De France

Så glad ble Andy Schleck da han syklet i mål etter sitt vågestykke på torsdagens etappe.

Foto: Laurent Rebours / Ap

CYCLING-FRA-TDF2011-CONTADOR 117614599

Alberto Contador kan langt på vei være ute av seiersdansen i Tour de France.

Foto: JOEL SAGET / Afp

– Jeg er klar for å ta den gule trøya nå. I dag viste jeg at jeg mener alvor med å vinne hele Tour de France, sa en sliten Andy Schleck etter torsdagens etappe.

De som hadde avskrevet Andy Schleck i sammendraget i Tour de France, må nok tenke om igjen. Før dagens etappe var han over to og et halvt minutt bak ledende Thomas Voeckler, og tatt i betraktning Schlecks manglende tempo-styrke mente mange at det før dagens etappe sto mellom Alberto Contador og Cadel Evans.

Særlig etter at Schleck-brødrene ble tatt på senga av Alberto Contadors rykk tirsdag.

Torsdag viste imidlertid Schelck at han ikke har tenkt å se på mens andre vinner Touren. På årets tøffeste etappe klinket han til på egenhånd, vant etappen suverent, og overtok nesten den gule ledertrøya.

Vi fulgte hele etappen!

tour de france

Høydeprofilen på torsdagens etappe. Ryttern var over fjell på 2744, 2360 og 2645 meters høyde over havet.

Voeckler

Så sliten var Thomas Voeckler da han kom til mål.

Foto: PASCAL PAVANI / Afp

Cadel Evans

Cadel Evans kjempet som en løve, og er fortsatt høyaktuell til å vinne Tour de France.

Foto: POOL / Reuters
Thomas Voeckler, Frankrikes store nasjonalhelt om dagen, klarte imidlertid å presse seg opp på den siste fjelltoppen i siste liten, slik at han leder Tour de France med 15 sekunder.

At det skulle skje ting i sammendraget torsdag var ventet, men at Schleck skulle banke til på det nest siste fjellet, kom som en overraskelse på de aller fleste. Faren for å bli kjørt inn igjen i nedoverbakkene før den fryktede stigninen opp til Galibier på 2645 meter var stor, men Schleck var iskald.

Lillebror Schleck angrep allerede på den andre stigningen opp Col d'Izoard på etappen fra Pinerolo. Han opparbeidet seg en ledelse på 4.20 minutter foran avslutningsfjellet målgangen på 2645 meter. Aldri tidligere er Touren blitt avsluttet så høyt over havet.

Opp siste fjell, som var en stigning på hele 22,5 kilometer med 5,1 prosent helning i snitt, gjorde han all jobben selv – i motvind.

Noen minutter bak kom hovedfeltet, der Cadel Evans etter hvert ble tvunget til å ta ansvar. Han kjørte på, mens en mann som Alberto Contador lå i le for vinden like bak.

– Contador trenger et mirakel

Men så, med vel 1,5 kilometer igjen til mål måtte Contador overraskende slippe gruppa med Cadel Evans, Fränk Schleck, Thomas Voeckler og noen til.

I mål var Contador hele tre minutter og 49 sekunder bak Andy Schleck. Dermed har han 4:44 opp til Vockler i sammendraget.

Dermed må mannen som vant Tour de France i 2007, 2009 og 2010 knuse all motstand på fredagens fjelletappe, den siste i Alpene i årets Tour de France.

– Det blir vanskelig. Det må et stort mirakel til nå, men vi kjemper videre. Det er eneste mulighet, sier Saxo Bank-sjefen Bjarne Riis om Contadors sjanser.

Eksperter mener Andy Schleck bør ha omtrent halvannet minutt på Contador før tempoetappen lørdag. Contador har med andre ord en ekstrem utfordring foran seg fredag.

I fjor tapte Andy Schleck Tour de France med fattige 39 sekunder til Alberto Contador.

Schleck vs. Evans

Selv om Voeckler sensasjonelt fortsatt sykler i den gule trøya, med tre etapper igjen, regnes nå Andy Schleck og Cadel Evans som de to store favorittene. Og Andy Schleck må sannsynligvis også fredag kjøre fra Cadel Evans for å vinne Tour de France. Per nå leder han med 57 sekunder på den sterke BMC-rytteren, noe som kan bli litt for lite på tempoetappen.

PS! Den siste etappen inn til Paris regnes som en ren transportetappe for sammenlagtkanonene. Touren avgjøres på den individuelle tempo-etappen lørdag.

Nordmenn utenfor tidsgrensen

På så tøffe fjelletapper som torsdagens, sliter ofte mange ryttere med å komme seg i mål innenfor grensen satt av arrangøren. De som ikke klarer dette skal i utgangspunktet ut av rittet. Verken Edvald Boasson Hagen eller Thor Hushovd kom innenfor, men de satt i samme gruppe som Mark Cavendish.

Briten har den grønne poengtrøyen, og kan derfor ikke forvises fra rittet. Dermed får alle som kom i mål sammen med ham også fortsette.

Etapperittet Tour de France på sykkel torsdag, verdenstouren (17 av 27):
18. etappe, 200,5 km Pinerolo – Galibier-Serre Chevalier:
1) Andy Schleck, Luxembourg (Leopard) 6.07.57, 2) Fränk Schleck, Luxembourg (Leopard) 2.07 min. bak, 3) Cadel Evans, Australia (BMC) 2.15, 4) Ivan Basso, Italia (Liquigas) 2.18, 5) Thomas Voeckler, Frankrike (Europcar) 2.21, 6) Pierre Rolland, Frankrike (Europcar) 2.27, 7) Damiano Cunego, Italia (Lampre) 2.33, 8) Rein Taaramäe, Estland (Cofidis) 3.22, 9) Tom Danielson, USA (Garmin-Cervélo) 3.25, 10) Ryder Hesjedal, Canada (Garmin-Cervélo) 3.31.

Sammenlagt (gul trøye):
1) Voeckler 79.34.06, 2) A. Schleck 0.15 min. bak, 3) F. Schleck 1.08, 4) Evans 1.12, 5) Cunego 3.46, 6) Basso 3.46, 7) Alberto Contador, Spania (Saxo Bank) 4.44, 8) Samuel Sanchez, Spania (Euskaltel) 5.20, 9) Danielsen 7.08, 10) Jean-Christophe Peraud, Frankrike (Ag2r) 9.27.

Rittet avsluttes i Paris søndag.

Sportsnyheter

18-åring rystet Barcelona: – Jeg husker ingenting

Barcelona ble for sterke i Mesterligaens kvartfinale, men nok en gang klarte Brann å skape magi mot verdens beste fotballag.

Siste nytt

  • Narvik og Comet klar for eliteserien neste sesong

    Narvik knuste Grüner 7-2 borte og sikret med det opprykk til eliteserien i ishockey. Comet Halden beholdt plassen med 5-3-seier over Ringerike.

    Før den siste runden torsdag var det helt åpent om de to øverste plassene i kvalifiseringen, som ville gi plass i eliteserien neste sesong. Narvik lå på topp med ni poeng, mens Comet hadde åtte, Grüner sju og Ringerike seks.

    I borteoppgjøret mot Grüner tok Narvik tak i kampen og ledet 5-1 midtveis i annen periode. Den fordelen ga nordlendingene aldri fra seg på vei mot seier og opprykk.

    Comet og Ringerike spilte begge i eliteserien sist sesong, men bare en av dem kunne beholde plassen før skjebnemøtet torsdag. Comet var til slutt sterkest på borteis i Hønefoss og får en ny sesong på øverste nivå.

    Narvik ble i 2019 det første laget fra Nord-Norge til å spille i eliteserien. De rykket ned i 2021 og har siden jobbet for å ta seg opp i det gjeve selskap igjen. Grüner rykket ned før inneværende sesong og må tåle en ny sesong i 1. divisjon.

    Comet rykket opp til eliteserien i fjor. Østfoldingene fikk plass i toppdivisjonen etter at Manglerud Star mistet lisensen.

    Neste sesong blir det ny kvalifiseringsmodell som sikrer at ett lag ryker opp fra 1. divisjon til eliteserien.

    Den nye modellen innebærer at de to nederste lagene i eliteseriegrunnspillet møtes i en ren nedrykkskvalifisering i best av sju kamper der taperen rykker ned.

    I 1. divisjon skal de fire øverste lagene i grunnserien møtes i semifinale og deretter finale om én plass i eliteserien året etter. Disse oppgjørene spilles over best av fem. (NTB)

    Eliteserien: Vålerenga Hockey - Comet Halden (8-2)
    Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
  • Vellykket operasjon for van Aert

    Sykkelstjernen Wout van Aert var torsdag gjennom en vellykket operasjon etter at han ødela kragebeinet i endagsrittet Dwars door Vlaanderen.

    Det skriver belgierens lag, Visma Lease a Bike, i egne mediekanaler.

    – Det er uklart når Wout vil være tilbake på sykkelsetet igjen. Han går glipp av vårens klassikere, og deltakelsen i Giro d'Italia er fortsatt usikker. På vegne av Wout takker vi for all støtte, heter det i meldingen.

    Skaden gjør at prestisjerittene Flandern rundt, Paris-Roubaix, Amstel Gold Race, La Fleche Wallonne og Liege-Bastogne-Liege går uten belgieren.

    Med om lag sju mil igjen av onsdagens ritt veltet flere store profiler, blant dem van Aert. TV-bildene viste en svært forslått og preget belgier der han satt i veikanten før han ble hentet av sykebilen. (NTB)

    Wout van Aert
    Foto: STEPHANE MAHE / Reuters
  • Tonali siktet for ytterligere 50 brudd på gamblingreglene

    Det engelske fotballforbundet (FA) har siktet Newcastle-spiller Sandro Tonali for 50 brudd på Premier Leagues gamblingregler i tidsrommet 12. august til 12. oktober i fjor.

    Det skriver FA i en pressemelding torsdag. Tonali har fram til 5. april på å respondere på siktelsen.

    Newcastle skriver i en melding på egne hjemmesider at de er gjort kjent med siktelsen. De skriver at Tonali har klubbens fulle støtte i etterforskningen. Utover det ønsker verken Newcastle eller Tonali å kommentere saken.

    I oktober i fjor ble italieneren utestengt fra all internasjonal fotball i ti måneder for brudd på gamblingreglene i Italia. Han ble hentet til Premier League fra Milan sommeren 2023.

    FA mener at Tonali satset penger på fotballkamper 50 ganger i perioden fra nettopp Premier League-åpningen og fram til 12. oktober, samme dag som han ble avhørt om regelbruddene fra italiensk fotball.

    Hans foreløpig siste opptreden i Newcastle-drakten kom hjemme mot Borussia Dortmund i Champions League 25. oktober. Da fikk han 25 minutter som innbytter. (NTB)

    Premier League - Newcastle United v Crystal Palace
    Foto: LEE SMITH / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal