Hopp til innhold

Svindals ned- og oppturer: – Fantastisk mental styrke

Lørdag skal Aksel Lund Svindal (32) igjen bevise at han er verdens beste fartskjører. Det rennet har alpinisten allerede kjørt mange ganger for sitt indre.

Aksel Lund Svindal

OPPTUR: Aksel Lund Svindal vinner verdenscupen sammenlagt i 2007.

Foto: THOMAS COEX / AFP

– Nå har han visst lenge at han skal kjøre fart i Lake Louise. Det har han brukt mye tid på å forberede seg til mentalt. Det er det han gjør, og det har han alltid gjort, sier tidligere landslagssjef for de norske alpinistene, Marius Arnesen.

En av verdens fremste fartskjørere er endelig tilbake på startstreken i en fartsdisiplin etter en lang konkurransepause og opptreningsperiode.

Alpinisten har imidlertid ikke kjørt et eneste fartsrenn i konkurranse siden VM, og er ekstremt klar for å vise at han fortsatt er med - at han kan være verdens beste når alt klaffer.

– Jeg er så motivert for dette, sier han før lørdagens renn.

Det er denne motivasjonen som er et av Svindals varemerker og en av årsakene til hans suksess.

Marius Arnesen forteller nemlig at Svindal bruker mye tid på mentale forberedelser. Visualisering er et stikkord.

Alpinisten er ekstremt flink til å se for seg situasjoner. Denne mentale styrken har han hentet frem ved flere anledninger i sin karriere:

Comebacket etter skrekkfallet

27. november 2007: Aksel Lund Svindal faller stygt under utfortrening i Beaver Creek. Nordmann blir svært stygt skadet i fallet og mange frykter at alpinisten er ferdig i verdenscupsirkuset.

Et knapt år etter skrekkfallet er han imidlertid tilbake i konkurranse under verdenscupåpningen i Sölden der han ender på 13. plass. 5. desember gjennomfører han sitt mest imponerende comeback så langt i karrieren.

Svindal kjører ned til seier i utfor i ulykkesløypa i Beaver Creek og ny seier i super-G dagen etter. Aksel Lund Svindal er tilbake.

– For meg er måten han kom tilbake på etter fallet i Beaver Creek et fantastisk eksempel på mental styrke og tilnærming, sier Tron Moger, som er tidligere fartssjef for det vesle, men suksessfulle alpinlandslaget.

– Han er en vinnerskalle i tillegg til å være veldig klok, forteller Moger, som er ny ekspertkommentator i alpint i NRK.

Video Utfor i Beaver Creek ett år etter fall

Imponerer alle i VM

19. oktober 2014: Svindals venstre akilles blir skadet under balltrening i Østerrike. Ifølge en pressemelding fra Norges Skiforbund er han trolig ute resten av sesongen. Det betyr i så fall at Norges mest profilerte alpinist ikke rekker VM.

Men når VM i alpint begynner, er det med Svindal på startstreken - 109 dager etter at akillesen røk.

Konkurranseformen er imidlertid rusten, Norges beste alpinist har ikke konkurrert siden NM i Hemsedal i slutten av mars 2014.

I VM kjører han likevel ned til imponerende 6.-plasser i både super-G og utfor med en vond akilles. Også denne gangen er stedet Beaver Creek, bakken som har gitt Svindal hans største ned- og oppturer.

– For en idrettsmann, utbryter NRKs ekspertkommentator Kjetil Andre Aamodt, etter at Svindal kjører inn til foreløpig ledelse i super-G.

Også nordmannens kirkurg Christian Fink er imponert over Svindals viljestyrke.

– Det vil være løgn å si at jeg trodde at han skulle klare det, sier han.

Aksel Lund Svindal tilbake i Super G konkurranse, Beaver Creek USA

Tilbake på startstreken

28. november 2015: Lørdag er altså Svindal klar for et nytt comeback.

Alpinesset valgte å stå over de siste verdenscuprennene etter VM, og har ikke kjørt et eneste utfor eller super-G i konkurranse siden begynnelsen av mars. (Under verdenscupåpningen i storslalåm i Sölden endte han på 24.-plass).

I tillegg gikk nesten hele fjorårssesongen i vasken. Oppkjøringen til sesongen har riktignok vært god, men akillesskaden har påvirket treningshverdagen.

Spørsmålet blir derfor: Er Aksel Lund Svindal like god som han var før han ble skadet?

Noe av svaret gir han selv under onsdagens utfortrening når han kjører ned til suveren bestetid - hele 72 hundredeler foran Kjetil Jansrud.

– Dette har han forberedt seg til. Jeg tror ikke at han behøver å kjøre seg i form, etter min mening vil han være klar helt fra start, sier NRKs ekspertkommentator Marius Arnesen.

Aksel Lund Svindal sliter fortsatt etter akilles-skaden han pådro seg i oktober i fjor. Han har ikke fått nok skikjøring og har droppet løpe- og sykkeltreningen han pleier å gjøre på denne tiden av året. Reporter/redigering: Tommy Barstein Foto: Terje Haugnes

– Mentalt forberedt

Svindals tidligere trener forteller at alpinisten er ekstremt opptatt av det Arnesen omtaler som «nå-statusen», og stenger ute tanker om hvordan ting kunne ha vært om han ikke hadde skadet seg.

– En ting er det fysiske, som vi kan se, men så er det hvordan han kontinuerlig jobber med seg selv for å være mentalt forberedt på hva som møter han, sier han.

NRKs ekspertkommentator går så langt som å beskrive Aksel Lund Svindal som unik i alpinsammenheng.

– Han er fornuftig, realistisk og best når det gjelder. Det er flere enn han som har vært det før han, men nå er det tiende året han er helt i toppen og det er ekstremt bra i denne idretten, påpeker han.

Det har han rett i.

– Kan komme tilbake

Lørdag er det likevel 699 dager siden Aksel Lund Svindal sist vant et verdenscuprenn.

Lake Louise har imidlertid vært en lykkebakke for de norske alpinistene de siste sesongene. Jansrud hadde en fantastisk sesong i fjor og vant både utforrennet og super-G i Lake Louise.

Svindal har også flere seirer i både super-G og utfor i denne bakken, som er en av hans favorittbakker.

Marius Arnesen og Tron Moger tror begge på Svindal-suksess.

– Det ser absolutt lovende ut, sier Moger.

– Som alpinist kan du komme 100 prosent tilbake fra en akillesskade, sier 32-åringen selv.

Aksel Lund Svindal

NEDTUREN: Svindal ligger skadet etter fallet i Beaver Creek.

Foto: RICK WILKING / REUTERS

Drives av spenningen

Til tross for en hard treningshverdag og skader ser han ikke for seg å gjøre noe annet enn å stå på ski.

– Med så bra mennesker rundt seg gjør det ingenting å stå på gjennom sommeren. Da blir det ikke like hardt.

– Det som driver meg er spenningen ved å stå på start, og det å reise rundt med resten av gutta. Det er så gøy at jobben blir en no-brainer, forteller Aksel Lund Svindal.

Mennene kjører utfor lørdag og super-G søndag i Lake Louise. Kvinnene kjører storslalåm og slalåm i Aspen. Samtlige renn vises på NRK.

Siste nytt

  • Iden ikke til OL: Sorg og skader ble for mye

    Mentale og fysiske utfordringer har stått i veien for triatlonutøver Gustav Idens planer om OL-deltakelse i Paris.

    Dette forteller han til Bergensavisen fredag.

    – Det var egentlig veldig deilig å komme fram til den avgjørelsen, selv om det er utrolig kjipt. Det er en lettelse å gi slipp på det, sier Iden til avisen.

    Han forklarer avgjørelsen blant annet med sorgen etter moren, som døde av kreft i fjor. Men også problemer med den ene akillessenen har satt ham tilbake. Allerede i august i fjor skjønte han at det ikke ville bli noe OL.

    – Det har vært et brutalt år. Det ble for mye. Jeg har brukt lang tid på å komme tilbake til en akseptabel restitusjonstid, men gjennom gode samtaler med mange folk, er jeg der nå.

    Iden har ved siden av Kristian Blummenfelt vært Norges beste triatlet de siste årene. Han står med i alt tre VM-gull i Ironman og ble nummer åtte i triatlon i OL i Tokyo i 2021.

    Q6DAaGK1xwQ
    Foto: NTB
  • Zuccarello-scoring i Wild-tap

    Seattle Kraken slo Minnesota Wild 4-3 torsdag kveld og avsluttet grunnserien for de to lagene som ikke kom med i sluttspillet.

    Krakens Tye Kartye sto for 3-2-målet da det sto igjen 2.40 i siste periode. Ett minutt senere gikk Kraken opp i en 4-2-ledelse før Wilds Brock Faber reduserte til 4-3 ett minutt før kampslutt.

    Kirill Kaprizov scoret sitt 46. mål for sesongen i powerplay i første periode, og Mats Zuccarello scoret det utlignende målet for Wild midtveis i tredje periode. Det ble hans tolvte mål for sesongen.

    Nordmannen fikk 23 minutter og 44 sekunder på isen i den avsluttende hjemmekampen. (NTB)

    pa39-a-fBGA
    Foto: AP
  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal